Skip to main content

Σε δίκη 7 άτομα για κομπίνα με κινέζικα εμπορεύματα

Κατηγορούνται για πλαστογραφία με χρήση κατ' επάγγελμα, απάτη σε βάρος της ΕΕ και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατά περίπτωση.

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, 7 άτομα παραπέμπονται να δικαστούν σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για αφορολόγητες εισαγωγές εμπορευμάτων από την Κίνα.

Κατηγορούνται για πλαστογραφία με χρήση κατ' επάγγελμα, απάτη σε βάρος της ΕΕ και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατά περίπτωση.

Από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο του 2007, οι κατηγορούμενοι κατάρτισαν πλαστά έγγραφα και έκαναν χρήση αυτών για προσωπικό όφελος. Πρόκειται για έναν εκτελωνιστή, έναν εισαγωγέα εμπορευμάτων και διαχειριστές εισαγωγικών εταιρειών οι οποίοι κατηγορούνται ότι νόθευσαν πρωτότυπα έγγραφα - διατακτικές παράδοσης εισαχθέντων εμπορευμάτων από την Κίνα στην Ελλάδας μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του ΣΕΘ, τα εμπορεύματα έπρεπε να παραδοθούν σε συγκεκριμένη εισαγωγική εταιρεία άλλα οι κατηγορούμενοι έθεσαν στοιχεία άλλης εταιρείας. Έτσι, κατηγορούνται ότι κατάρτισαν νοθευμένες διατακτικές και υποτιμολογημένα τιμολόγια εισαγωγής των εισαχθέντων εμπορευμάτων στοχεύοντας στη διαφυγή των αναλογούντων δασμών.

Μ' αυτόν τον τρόπο φέρονται ότι προκάλεσαν ζημιά περίπου 140.000 ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 180.000 ευρώ στο ελληνικό δημόσιο ενώ καρπώθηκαν συνολικά 220.000 ευρώ που αποτελεί παράνομο περιουσιακό όφελος. Οι κατηγορούμενοι διαμετακόμισαν τα εμπορεύματα από το Β' Τελωνείο Θεσσαλονίκης (τελωνείο εισόδου) στα τελωνεία Βέροιας και Αταλάντης.

«Με τη νόθευση των διατακτικών είχαν σκοπό να παραπλανήσουν τον ΟΛΘ και τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές ως προς τη σύννομη παραλαβή των εμπορευμάτων», αναφέρεται στο βούλευμα του ΣΕΘ, όπως επίσης και ότι: «Η απόκρυψη του πραγματικού παραλήπτη διευκόλυνε τη διάθεση των εμπορευμάτων στην ελληνική αγορά δίχως καταβολή ΦΠΑ στο δημόσιο».

Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο οι κατηγορούμενοι «συνέβαλαν στην απόκρυψη των πραγματικών τιμολογίων που εκδόθηκαν από κινεζική εξαγωγική επιχείρηση καθώς στο στάδιο του τελωνισμού προσκομίστηκαν εικονικά ως προς τον συμβαλλόμενο και ανακριβή ως προς την αξία και περιγραφή των εμπορευμάτων καθώς αναγραφόταν χαμηλότερη αξία με αποτέλεσμα να καταστεί εφικτή η υποτιμολόγηση. Ως αποστολέας (εξαγωγέας) φαινόταν off shore εταιρεία από τις Σευχέλλες».