Skip to main content

Σε διαβούλευση το ν/σ για διαμεσολάβηση σε αστικές-εμπορικές υποθέσεις

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από σήμερα 27 Απριλίου και μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 7 Μαΐου το νομοσχέδιο για «ορισμένα θέματα διαμεσολάβησης σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις».
Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από σήμερα 27 Απριλίου και μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 7 Μαΐου το νομοσχέδιο για «ορισμένα θέματα διαμεσολάβησης σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις, στα πλαίσια ένταξης στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας 2008/52/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 2008».

Όπως αναφέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, στόχος του νομοσχεδίου είναι η εισαγωγή στην εθνική έννομη τάξη του θεσμού της διαμεσολάβησης σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις. Παράλληλα, επιχειρείται η άμεση ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της συναφούς Οδηγίας 2008/52 ΕΚ.

Η διαμεσολάβηση, όπως επισημαίνεται, αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο επίλυσης των ιδιωτικών διαφορών. Πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία τα μέρη, με τη βοήθεια ενός ανεξάρτητου τρίτου προσώπου – του διαμεσολαβητή – προσδιορίζουν τα θέματα και το αντικείμενο της μεταξύ τους διαφοράς, ερευνούν τις εναλλακτικές λύσεις για την επίλυσή τους και επιχειρούν να καταλήξουν με συναινετικό τρόπο σε συμφωνία που ικανοποιεί τα αληθινά συμφέροντά τους.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η προσφυγή στη διαμεσολάβηση γίνεται με πρωτοβουλία των μερών και αποτελεί μη δεσμευτική, καθαρά ιδιωτική, μέθοδο επίλυσης των διαφορών. Συνεπώς, η κρατική δικαιοσύνη δεν αμφισβητείται, δεν «ιδιωτικοποιείται», όχι μόνο γιατί δεν αποκλείεται η ευχέρεια της προσφυγής σε αυτήν, αλλά και γιατί ουδείς δικαιούται να την «επιβάλλει», εφόσον οι πολίτες επιλέγουν αυτοί άλλους εναλλακτικούς τρόπους, αποτελεσματικότερους, για την επίλυση της διαφοράς τους.

Σημειώνεται ακόμη ότι ο μεγάλος φόρτος των δικαστηρίων, η συχνή κατάχρηση δικονομικών δυνατοτήτων, ελλείψεις και δυσλειτουργίες στην υλικοτεχνική υποδομή επηρεάζουν αναπόφευκτα την αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης, με συνέπεια τις τελευταίες δεκαετίες να έχουν αναπτυχθεί και σε πολλές άλλες χώρες διαδικασίες εναλλακτικές προς τη δικαστική διαδικασία εν γένει και ιδίως προς την δίκη, που περατούται με την έκδοση δικαστικής απόφασης.

Η διαφάνεια αποτελεί προτεραιότητα σε κάθε πρωτοβουλία της κυβέρνησης, όπως και η συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση των επιλογών της. Για αυτό, σας καλώ, να συμμετάσχετε στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, διατυπώνοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις σας στις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου, καταλήγει ο κ. Καστανίδης.