Skip to main content

Σε βιώσιμη ανάπτυξη των εξαγωγών και της οικονομίας προσβλέπει ο ΣΕΒΕ από τη νέα κυβέρνηση

Ο ΣΕΒΕ τονίζει ότι χρειάζεται να ενισχυθούν περαιτέρω οι φιλικά προσκείμενες πολιτικές προς το διεθνές επιχειρείν, ώστε να συμβάλλουν από τη δική τους πλευρά στην αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας

«Το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου 2023 συνιστά μία εξέλιξη που ενισχύει τη σταθερότητα στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό σύστημα της χώρας», τονίζει ο ΣΕΒΕ σε ανακοίνωσή του για επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι «οι εκπρόσωποι της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, οι επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒΕ, είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση, σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο».

Ο ΣΕΒΕ υπογραμμίζει ότι χρειάζεται να ενισχυθούν περαιτέρω οι φιλικά προσκείμενες πολιτικές προς το διεθνές επιχειρείν, ώστε να συμβάλλουν από τη δική τους πλευρά στην αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας. «Θα θέλαμε να συγχαρούμε τη νεοσυσταθείσα κυβέρνηση και να της ευχηθούμε καλή επιτυχία στο έργο της, προσβλέποντας σε μία αγαστή και στενή συνεργασία που θα διασφαλίσει τη βιώσιμη ανάπτυξη των εξαγωγών και της ελληνικής οικονομίας. Ο ΣΕΒΕ, όντας ο μεγαλύτερος φορέας εξωστρέφειας πανελλαδικής εμβέλειας, θέτει στη διάθεση της νέας Κυβέρνησης τις υπηρεσίες, την τεχνογνωσία και τη μακρόχρονη εμπειρία που διαθέτει, έχοντας ως βασικό στόχο την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομία», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΕΒΕ:

«Η ελληνική οικονομία ήρθε αντιμέτωπη με πολλές απειλές τα τελευταία χρόνια που αποτέλεσαν τροχοπέδη στην επίτευξη υψηλών αναπτυξιακών ρυθμών. Πλήγματα εσωτερικής φύσης, όπως η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, αλλά και εξωτερικής φύσης, όπως η πανδημία του COVID-19 και ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας, ανέκοψαν την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας μας μέχρι το 2021. Το 2022 η οικονομία επανήλθε σε ρυθμούς ανάπτυξης και οι εξαγωγές απογειώθηκαν. Ο άλλοτε αναιμικός κλάδος των εξαγωγών έχει φτάσει σήμερα να θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς και πιο σταθερούς πυλώνες ανάπτυξης. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά όταν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών έχουν φτάσει σχεδόν το 50% του ΑΕΠ. Οι επιχειρήσεις έχουν γίνει πιο εξωστρεφείς, η οικονομία έχει γίνει πιο ανοιχτή και είναι πλέον εμφανές πως μόνο αν επενδύσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση θα επιτύχουμε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.

Βασικός παράγοντας για να επιτευχθούν τα ανωτέρω είναι η σταθερότητα. Και το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου 2023 συνιστά μία εξέλιξη που ενισχύει τη σταθερότητα στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό σύστημα της χώρας. Οι εκπρόσωποι της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, οι επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒΕ, είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση, σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο. Έχουμε ήδη το σταθερό πολιτικό σύστημα, οπότε χρειάζεται να ενισχυθούν περαιτέρω οι φιλικά προσκείμενες πολιτικές προς το διεθνές επιχειρείν, ώστε να συμβάλλουν από τη δική τους πλευρά στην αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας.

Εμείς στον ΣΕΒΕ πιστεύουμε πολύ στη συνεργασία. Επιχειρήσεις, φορείς, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, κρατικοί οργανισμοί· με τη συνεργασία όλων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πιθανούς κινδύνους και υφιστάμενα προβλήματα, να εντοπίσουμε ευκαιρίες και να τις αξιοποιήσουμε και να βελτιώσουμε την οικονομική μας θέση εν γένει. Οι εξελίξεις σχετικά με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, την κυκλική οικονομία τα νέα περιβαλλοντικά πρότυπα που εστιάζουν στη βιωσιμότητα και ο εντεινόμενος διεθνής ανταγωνισμός δεν επιτρέπουν εφησυχασμό και χαλάρωση. Η υγιής παραγωγική και εξαγωγική επιχειρηματικότητα χρειάζεται υποστήριξη σήμερα περισσότερο από ποτέ. Κι αυτό είμαστε πεπεισμένοι πως θα κάνει η νέα κυβέρνηση.

Από τη δική μας πλευρά, θα θέλαμε να συγχαρούμε τη νεοσυσταθείσα κυβέρνηση και να της ευχηθούμε καλή επιτυχία στο έργο της, προσβλέποντας σε μία αγαστή και στενή συνεργασία που θα διασφαλίσει τη βιώσιμη ανάπτυξη των εξαγωγών και της ελληνικής οικονομίας. Ο ΣΕΒΕ, όντας ο μεγαλύτερος φορέας εξωστρέφειας πανελλαδικής εμβέλειας, θέτει στη διάθεση της νέας Κυβέρνησης τις υπηρεσίες, την τεχνογνωσία και τη μακρόχρονη εμπειρία που διαθέτει, έχοντας ως βασικό στόχο την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».