Skip to main content

Σε ασφυκτικό κλοιό η Τερέζα Μέι

Κορυφώνονται οι πιέσεις προς την Τερέζα Μέι τόσο από τους φανατικούς ευρωφοβικούς, όσο κι από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σαράντα βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχουν υπογράψει κείμενο πρότασης μομφής εναντίον της πρωθυπουργού για τον τρόπο που χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις του Brexit.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα των Times υπολείπονται οκτώ βουλευτές για να κατατεθεί η πρόταση μομφής επισήμως και στη βουλή. Οι σαράντα απαιτούν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου τον Μάρτιο του 2019, δίχως μεταβατική περίοδο και καμιά απολύτως πληρωμή κονδυλίων και οικονομιών υποχρεώσεων προς την ΕΕ για τα οποία έχει δεσμευτεί η χώρα.

Η Βρετανία με ρυθμό… χελώνας

Παράλληλα ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποίησε την Τερέζα Μέι πως με το ρυθμό χελώνας που βαδίζει η βρετανική πλευρά, οι συνομιλίες για το μελλοντικό εμπορικό καθεστώς Ευρωπαϊκής Ένωσης-Βρετανίας θα μπλοκαριστούν έως τον Μάρτιο του 2018. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές των δύο διαπραγματευτικών ομάδων, η βρετανική κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη να καταβάλλει τα 60 δις ευρώ που απαιτούν οι Βρυξέλλες αλλά φοβάται να το δηλώσει ανοιχτά λόγω του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος. Όπως είπε στους Times ευρωπαίος Υπουργός που δεν κατονομάζεται, η Τερέζα Μέι πληρώνει τώρα τις λαϊκιστικές επιλογές της, τα ήξεις αφίξεις από την αρχή της διαπραγμάτευσης και την σπουδή που επέδειξε να ικανοποιήσει μια μικρή μειοψηφία φανατικών αντιευρωπαίων. «Επέλεξε πρώτα το κόμμα της έναντι της Ευρώπης και τα επίχειρα αυτής της επιλογής την οδηγούν στον πολιτικό εξοβελισμό της» δηλώνει ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Μαρία  Καστρισιανάκη, Λονδίνο
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle