Skip to main content

Σε απόγνωση εκατοντάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί για τα λάθη στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ-Μπαλάκι οι ευθύνες λέει η ΟΛΜΕ

Καταγγελίες στη Voria.gr από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς - Τι λένε ΟΛΜΕ και ΔΟΕ

Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Προσωρινών Πινάκων του ΑΣΕΠ τέλη Ιουλίου των δύο προκηρύξεων με βάση τους οποίους θα γίνουν οι προσλήψεις αναπληρωτών για την επόμενη σχολική χρονιά. Οι αναπληρωτές/τριες κινδυνεύουν να αποκλειστούν από την εργασία καθώς, όπως καταγγέλλουν, υπήρξαν λάθη στις προκηρύξεις 1ΓΕ/2023 και 2ΓΕ/2023  με βάση τις οποίες θα γίνουν οι προσλήψεις φέτος.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες στη Voria.gr  αναπληρωτές είδαν να βρίσκονται σε διαφορετική θέση από αυτή που υπολόγισαν, καθώς δεν τους προσμετρήθηκαν τα συνολικά μόρια της προϋπηρεσίας, εξαιτίας των λαθών του συστήματος και ασαφειών σε ορισμένα σημεία των προκηρύξεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη στιγμή που δεν τους προσμετρήθηκαν τα συνολικά μόρια της προϋπηρεσίας να βρεθούν χιλιάδες θέσεις πιο κάτω από τη θέση που πραγματικά βρίσκονται τη φετινή χρονιά. «Ενώ κανονικά θα έπρεπε να είμαι γύρω στα 900-1.000 γιατί δουλεύω τα τρία συνεχόμενα χρόνια και τώρα έχω πάει 3.389. Ουσιαστικά δεν πρόκειται να δουλέψω», αναφέρει αναπληρωτής γυμναστής στη Voria.gr.

Σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΔΟΕ και ΟΛΜΕ υπάρχουν ακόμα και εκπαιδευτικοί που δεν τους προσμετρήθηκαν τα μόρια των τέκνων τους, ενώ έπαιρναν κανονικά το επίδομα της οικογενειακής παροχής και εκπαιδευτικοί που πληρούσαν τα κριτήρια αναγνώρισης της παιδαγωγικής επάρκειας, αλλά δεν μοριοδοτήθηκαν καθόλου. Εκτιμάται ότι πάνω από 1.000 είναι οι αναπληρωτές που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα, με συνέπεια να κινδυνεύουν να μην προσληφθούν ή να προσληφθούν σε απομακρυσμένη περιοχή.

Ακόμα όμως και αν κάποιος θελήσει να καταθέσει ένσταση, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι αναπληρωτές, αυτή θα εξεταστεί μετά από 8-9 μήνες. «Τις ενστάσεις τις βλέπουν μετά από πολλούς μήνες και χάνεται έτσι η σχολική χρονιά», αναφέρει ο ίδιος εκπαιδευτικός. Μάλιστα, όπως εξήγησε στη Voria.gr η Ηλέκτρα Μαρίντα «ακόμα και ένσταση να γίνει απαιτείται ένα διάστημα πολλών μηνών ενώ χρειάζεται και ένα παράβολο των 20 ευρώ. Οι προσωρινοί πίνακες με της Ειδικής Αγωγής, όπου είχε γίνει κάτι ανάλογο, είχαν βγει πέρσι και οι οριστικοί φέτος της Άνοιξης».

Μπαλάκι οι ευθύνες

Στον ΑΣΕΠ παραπέμπει το υπουργείο Παιδείας το ζήτημα, σύμφωνα με όσα ανέφερε στη Voria.gr ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νικηφόρος Κωνσταντίνου.  «Το υπουργείο Παιδείας μας παραπέμπει στον ΑΣΕΠ και εκεί βρίσκουμε τοίχο, καθώς δεν δέχεται οποιαδήποτε παρέμβαση», τόνισε ο κ. Κωνσταντίνου, εξηγώντας πως ο ΑΣΕΠ «θεωρεί πως ότι έγινε ήταν ευθύνη των εκπαιδευτικών». «Το υπουργείο μας αναφέρει ότι δεν έχει την αρμοδιότητα και έτσι έχουμε μπλέξει ανάμεσα στους δύο. Έχει ξαναγίνει με το παράβολο παλαιότερα αλλά το πρόβλημα είναι γενικότερο. Οι αιτήσεις είναι μια και έξω. Το σύστημα είναι όλο λάθος, οι πλατφόρμες», υπογράμμισε.

Να διορθωθούν άμεσα όλα τα λάθη και να γίνουν δεκτές όλες οι διορθώσεις των υποψηφίων, ούτως ώστε κανένας/καμία να μην βρεθεί αποκλεισμένος/η ζητά με ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ. Από την πλευρά του το Δ.Σ. της ΔΟΕ σε ανακοίνωσή του κάλεσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και το ΑΣΕΠ να προχωρήσουν στην άμεση λήψη όλων  των αναγκαίων μέτρων προκειμένου, με ενιαίο τρόπο, να λυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει, να δώσουν εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν στην αντιμετώπισή τους και να ανακοινοποιήσουν τους πίνακες με διόρθωση λαθών. Για το θέμα κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή και βουλευτές του ΚΚΕ καλώντας τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει τι μέτρα θα πάρει έτσι ώστε με ενιαίο τρόπο να λυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει.