Πέμπτη 24 Μαΐου 2018
x

ΟΛΘ:ΑΠΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Οι εργαζόμενοι στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης ξεκινούν από σήμερα κινητοποιήσεις διεκδικώντας «άμεσα» προσλήψεις με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου.

Σε αποχή από υπερωριακή εργασία από σήμερα Παρασκευή, αλλά και αποχή εργασίας το Σαββατοκύριακο, προχωρούν οι σύλλογοι και τα σωματεία υπαλλήλων του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης.

Οι εργαζόμενοι στο Λιμάνι διεκδικούν «άμεσα» προσλήψεις με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου και διαμηνύουν «προς κάθε κατεύθυνση» ότι οι «θεσπισμένες εργασιακές σχέσεις δεν είναι αιτούμενο, αλλά προαπαιτούμενο για την ύπαρξη του ΟΛΘ».

Σε ανακοίνωσή τους, καταγγέλλουν, μεταξύ άλλων, ότι ο Λιμένας έχει οδηγηθεί σε μεγάλη απαξίωση και συνεχόμενη υποτίμηση της αξίας του από «ενορχηστρωμένο σχέδιο και ανικανότητα», επιρρίπτοντας τις σχετικές ευθύνες στη διοίκηση του ΟΛΘ.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΘ με σχετική πράξη από 3/3/2017 αποφάσισε τη συνέχιση της διαδικασίας προσλήψεων. Όμως αντί να προχωρήσει την παραπάνω απόφαση δύο μήνες τώρα ζούμε στην κυριολεξία ένα απίστευτο παραλογισμό. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου παρότι ο ίδιος ψήφισε στις 3/3 τη συνέχεια της διαδικασίας προσλήψεων κατέβαλλε απίστευτες προσπάθειες να ακυρωθεί η εν λόγω απόφαση του Δ.Σ. /ΟΛΘ ΑΕ, υπακούοντας σε “εκ των υστέρων” εντολές του ΤΑΙΠΕΔ και του υποψήφιου επενδυτή. Με πίεση και επισείοντας το κίνδυνο υπάρξης ποινικών ευθυνών στα μέλη του Δ.Σ/ΟΛΘ ΑΕ προσπάθησε ο Πρόεδρος να ακυρώσει την απόφαση και εν τέλει σήμερα σε μια συνεδρίαση παρωδία που υπολείπονταν και από συνεδρίαση δεκαπενταμελούς  Κατάφερε εν τέλει να πάρει απόφαση με ψήφους 5 υπέρ (εκ των οποίων οι δύο με εξουσιοδότηση) 3 κατά και 1 αποχή (11μελές Διοικητικό Συμβούλιο). Όταν κατα τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου ΟΛΘ έφτασε έγγραφο του Υπουργείου σχετικό με τις προσλήψεις ο Πρόεδρος αρνήθηκε να το κοινοποιήσει στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και να συζητήσει τα νέα στοιχεία. Με προκλητικό τρόπο προσπάθησε και κατάφερε να κλιμακώσει την ένταση και να οδηγήσει σε κινητοποιήσεις, αδιαφορώντας για το κόστος που θα προκύψει στο Λιμάνι και στους χρήστες», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι και συνεχίζουν:.

«Εμείς οι εργαζόμενοι, από τη πλευρά μας όλο το προηγούμενο διάστημα, τεκμηριώσαμε την επιτακτική επιχειρησιακή ανάγκη για προσλήψεις αλλά και τις διοικητικές διαδικασίες και καταθέσαμε εγγράφως και κατόπιν συνδρομής νομικής γνώμης από τον καθηγητή Εργατικού Δικαίου Δρ. Αρι Καζάκου ότι η μόνη πράξη, συνεπής προς τη πραγμάτωση του σκοπού της λειτουργίας της ΟΛΘ ΑΕ και τη διαφύλαξη των συμφερόντων της, είναι η απόφαση της συνέχισης της διαδικασίας των εβδομήντα οκτώ προσλήψεων με την άμεση αποστολή των σχετικών πινάκων στο ΑΣΕΠ προκειμένου να αναρτηθεί η σχετική προκήρυξη.
Τυχόν υποχρεώσεις που ανέλαβε το ΤΑΙΠΕΔ, πράγμα που δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο, δεν αίρουν για τον Πρόεδρο του ΔΣ του ΟΛΘ τον άδικο χαρακτήρα της πράξης ούτε τον δόλο. Καμιά παράνομη εντολή από το ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη διάπραξη του ποινικού αδικήματος. Μια τέτοια εντολή του ΤΑΙΠΕΔ είναι παράνομη όχι μόνο γιατί δεν τεκμηριώνεται από κανένα στοιχείο ότι έχει αναλάβει σχετική υποχρέωση, αλλά και γιατί, ακόμη και αν υπήρχε τέτοια υποχρέωση, η εκτέλεση της εντολής αυτής στοιχειοθετεί κακουργηματική απιστία. Επιπροσθέτως δε από την Σύμβαση Παραχώρησης (τελική ανάρτηση στο vdr/ΤΑΙΠΕΔ) και τη Σύμβαση Αγοροπωλησίας Μετοχών δεν προκύπτει δέσμευση οποιουδήποτε φορέα ότι ο ΟΛΘ πρέπει να μείνει με τον ίδιο αριθμό εργαζομένων και το ίδιο ακριβώς μισθολογικό κόστος που υπήρχε κατά τον χρόνο της ανάρτησης στο DATA Room και στις λοιπές έγγραφες διαβεβαιώσεις, για το τότε υπάρχον προσωπικό.

»Το ζήτημα δε των προσλήψεων, για τους εργαζόμενους στον ΟΛΘ, βρίσκεται στον πυρήνα των κυβερνητικών θέσεων για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων
Η ανυποχώρηστη στάση μας στην άμεση διεξαγωγή των διαδικασιών για τις προσλήψεις,  εδράζεται στο γεγονός ότι εκτός ότι είναι απαραίτητες για την “ασφαλή” (που σήμερα δυστυχώς δεν είναι διασφαλισμένη) πραγματοποίηση των φ/ε εργασιών αλλά επίσης στο ότι η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων στον ΟΛΘ την επόμενη μέρα της επιχειρούμενης πώλησης συνδέεται άρρηκτα με την πρόσληψη προσωπικού αορίστου χρόνου. Θεωρούμε δε ότι η λυσσαλέα προσπάθεια αποτροπής της διαδικασίας προσλήψεων σχετίζεται ακριβώς με τη δυνατότητα και τη χρησιμοποίηση από τον ιδιώτη μορφών ελαστικών μορφών και σχέσεων εργασίας που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια, μεσοβραχυπρόθεσμα, στην αποσάρθρωση των θεσπισμένων εργασιακών σχέσεων».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ