Skip to main content

Οι Σέρβοι ήρθαν και ψάχνουν για ακίνητα σε Θεσσαλονίκη και Β. Ελλάδα

Οι αφίξεις στη Θεσσαλονίκη για το Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας – Σερβίας επιβεβαιώνουν το σερβικό ενδιαφέρον για αστικά και τουριστικά ακίνητα.

Έντονο –και πάντως απολύτως διακριτό- έχει αρχίσει να γίνεται το ενδιαφέρον ξένων για την αγορά ακινήτων της Β. Ελλάδος. Τόσο αστικά ακίνητα στη Θεσσαλονίκη, όσο και τουριστικές μονάδες στην ευρύτερη περιοχή (Χαλκιδική, Πιερία, στα ανατολικά του νομού Θεσσαλονίκης) βρίσκονται στο στόχαστρο επενδυτών από τα Βαλκάνια, οι οποίοι επιχειρούν να αξιοποιήσουν δύο δεδομένα: αφενός, τις προσιτές τιμές που έχουν διαμορφωθεί στα ακίνητα στην Ελλάδα μετά από μια δεκαετία κρίσης και ύφεσης και αφετέρου το σταθερά υψηλό ενδιαφέρον των πολιτών από τις βαλκανικές χώρες, οι οποίοι αισθάνονται οικεία στη Θεσσαλονίκη, ενώ επιλέγουν σταθερά τη χώρα μας για τις διακοπές τους.

Εάν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και τις δυνατότητες που παρέχει η περίφημη golden visa (χρυσή βίζα) σε όσους κατέχουν στην Ελλάδα ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ αντιλαμβάνεται ότι το μεγάλο ενδιαφέρον είναι εύλογο. Με την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων να είναι μεν ορατή, αλλά στην πράξη να απέχει δεκαετίες, η ευκαιρία να αποκτήσουν ευρωπαϊκό διαβατήριο για όσους από τους πολίτες των γειτονικών χωρών έχουν την οικονομική δυνατότητα είναι εύλογη.

Το Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας – Σερβίας

Με αυτά τα δεδομένα η έλευση στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία του πρώτου Επιχειρηματικού Φόρουμ Ελλάδας – Σερβίας, που πραγματοποιείται σήμερα Δευτέρα, από τις 9.30 το πρωί, στο «Μακεδονία Παλάς», τόσο του ομίλου Delta Holding, που δραστηριοποιείται εντατικά στην ανάπτυξη ακινήτων, όσο και του τουριστικού οργανισμού Big Blue, που επιθυμεί να διερευνήσει την ελληνική ξενοδοχειακή αγορά, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όπως διαβεβαιώνουν ο γενικός σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι Χαράλαμπος Κουναλάκης και ο άμεσος συνεργάτης του στο γραφείο ΟΕΥ στη σερβική πρωτεύουσα Μάριος Μπελιμπασάκης στο Φόρουμ θα εκπροσωπηθεί ένα cluster real estate, στο οποίο συμμετέχουν 25 επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται έντονα και σε συνεργατική βάση στην αγορά ακινήτων στα Δυτικά Βαλκάνια, κυρίως στη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τα Σκόπια.

Όπως σημειώνουν οι δύο Έλληνες διπλωμάτες το ενδιαφέρον των Σέρβων στο πεδίο των ακινήτων αφορά τρία επίπεδα: τα αστικά ακίνητα, δηλαδή τα σπίτια, το εμπορικά κέντρα και τα τουριστικά ακίνητα, δηλαδή τα ξενοδοχεία και τις εξοχικές κατοικίες. Είναι σαφές ότι οι Σέρβοι του real estate θέλουν να αξιοποιήσουν την τακτική παρουσία των συμπατριωτών τους, αλλά και πολιτών από τις άλλες χώρες που προέκυψαν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, στη Β. Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη όλο το χρόνο, αλλά και στα τουριστικά θέρετρα τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου μόνο οι Σέρβοι φτάνουν το ένα εκατομμύριο. Οι ίδιοι οι Έλληνες διπλωμάτες υπογραμμίζουν το δυναμισμό των Σέρβων στο πεδίο του real estate και εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον τους για την αγορά ακινήτων της Β. Ελλάδος στη δεδομένη συγκυρία είναι έντονο και πραγματικό.

Οι Σέρβοι διαπιστώνουν ότι η καθοδική πορεία των τιμών των ακινήτων δεν συνεχίζεται, καθώς τόσο η –έστω ελαφρά- βελτίωση των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, όσο και η δυναμική του τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικιών (μέθοδος Airbnb), δίνουν ανοδική ώθηση στις αξίες κι επομένως αντιλαμβάνονται ότι είναι η ώρα να εκδηλώσουν τις πρωτοβουλίες τους, καθώς ενδεχομένως δεν έχει οικονομικό νόημα να περιμένουν άλλο.