Skip to main content

Σε αγωνιώδη αναζήτηση σταθερής κυβέρνησης ο Σταϊνμάιερ

Το κατώφλι της γερμανικής προεδρείας θα περάσουν σήμερα και άλλοι αρχηγοί κομμάτων.

Επόμενος προσκεκλημένος του γερμανού προέδρου της Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στον κύκλο των διερευνητικών για την αποτροπή προσφυγής και πάλι σε βουλευτικές εκλογές είναι ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος CSU Χορστ Ζεχόφερ. Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 15.00 ώρα Ελλάδος στο προεδρικό Μέγαρο.

Κρίσιμες συναντήσεις

Ο εταίρος της Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία επίσης θα συναντηθεί εντός της ημέρας, αναμένεται να εκθέσει τις απόψεις του για τον καταποντισμό των διερευνητικών για σχηματισμό κυβέρνησης Τζαμάικα, αλλά και τις προθέσεις για τα μελλούμενα. Ο γερμανός πρόεδρος έχει προσκαλέσει για σήμερα επίσης και τον πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου Αντρέας Φοσκούλε, ενώ αύριο το κατώφλι του πύργου Μπελβί θα περάσουν ο πρόεδρος της Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Μάρτιν Σουλτς.

Η τελευταία συνάντηση θεωρείται και η πιο κρίσιμη. Κρίσιμη, γιατί ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει ήδη ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους και με όλες τις ευκαιρίες ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να γίνει «κυβερνητικό δεκανίκι» σε μια νέα κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού υπό την Άγκελα Μέρκελ και ότι «δεν φοβάται το ενδεχόμενο νέων εκλογών. Πρόκειται για απόφαση που έλαβε ομόφωνα τη Δευτέρα, 20/11 σε συνάντηση με το προεδρείο του SPD. Τμήμα της κομματικής βάσης ωστόσο δεν φαίνεται να συμφωνεί εκφράζοντας σκεπτικισμό για ένα νέο προεκλογικό αγώνα .

Αμφισβητείται η στρατηγική Σουλτς

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Süddeutsche Zeitung στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος επικρίθηκε η σπουδή με την οποία ο Μάρτιν Σουλτς έσπευσε να ταχθεί υπέρ των νέων εκλογών. Πολλοί βουλευτές υποστήριξαν ότι θα έπρεπε πρώτα να κερδίσει χρόνο. Φαίνεται όμως και ότι και στο προεδρείο του κόμματος αναπτύσσεται σκεπτικισμός γύρω από την κατηγορηματική άρνηση του Σουλτς να συμμετάσχει το κόμμα του σε νέα κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού προκειμένου να μην συρθεί η χώρα σε νέες εκλογές. Το επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι ο αρχηγός του SPD, θα έπρεπε πρώτα να περιμένει τις αντιδράσεις των άλλων κομμάτων, και ιδιαίτερα της Χριστιανικής Ένωσης, πριν αποκαλύψει τις προθέσεις του.

Δημοσκόπηση του Spiegel Online που διεξήχθη λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του «ναυαγίου» δείχνει μείωση του ποσοστού για το SPD στο 19,5%, μια ποσοστιαία μονάδα κάτω και από αυτό που έλαβε στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό για το κόμμα. Πτώση των ποσοστών κάτω από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών καταγράφηκε και για την Χριστιανική Ένωση, και μάλιστα πριν ολοκληρωθούν οι διερευνητικές.

Σε ότι αφορά τους Γερμανούς το 48.9% των ερωτηθέντων - σχεδόν ένας στους δύο - σε σφυγμομέτρηση για λογαριασμό της εφημερίδας die Bild τάσσεται υπέρ νέας προσφυγή στις κάλπες, ένα 20% υπέρ κυβέρνησης μειοψηφίας, ενώ το θεωρητικό ενδεχόμενο μεγάλου συνασπισμού υποστηρίζει μόλις ένα 18,3% .

Ειρήνη Αναστασοπούλου
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle