Skip to main content

Σε αδιέξοδο εκατοντάδες οικογένειες της Θεσσαλονίκης

Στον αέρα βρίσκεται ο φετινός προγραμματισμός εκατοντάδων οικογενειών στη Θεσσαλονίκη, καθώς πολλοί δήμοι δεν θα μπορέσουν φέτος να απορροφήσουν όλα τα βρέφη και τα νήπια στους παιδικούς σταθμούς.
της Κάτιας Γερακαρίτου

Στον αέρα βρίσκεται ο φετινός προγραμματισμός εκατοντάδων οικογενειών στη Θεσσαλονίκη, καθώς πολλοί δήμοι δεν θα μπορέσουν φέτος να απορροφήσουν όλα τα βρέφη και τα νήπια στους παιδικούς σταθμούς. Εκτιμάται μάλιστα ότι περισσότερα από 1.000 παιδιά βρήκαν κλειστές τις πόρτες των δημοτικών παιδικών σταθμών.

Οικονομική κρίση και έλλειψη προσωπικού

Η οικονομική κρίση ανάγκασε πολλούς γονείς να εγκαταλείψουν τους ιδιωτικούς σταθμούς, τα δίδακτρα των οποίων ξεπερνούν πολλές φορές τα 300 ευρώ το μήνα, και να στραφούν προς τους δημοτικούς, στους οποίους τα τροφεία κυμαίνονται περίπου στα 100 ευρώ το μήνα. Μάλιστα σύμφωνα με τους υπεύθυνους σε πολλούς δήμους καταγράφηκε αύξηση των αιτήσεων, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασε και το 30%.
 
Άλλος ένας λόγος, που οδήγησε σ΄ αυτήΝ την κατάσταση, είναι και η έλλειψη προσωπικού αλλά και υποδομών πολλές φορές. Αρκετοί δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, με την αλλαγή στη νομοθεσία, δεν μπόρεσαν να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό στους παιδικούς σταθμούς, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν περισσότερα παιδιά, νηπιακής και βρεφικής ηλικίας.  

Στον «αέρα» εκατοντάδες παιδιά


Στο δήμο Θεσσαλονίκης στους 29παιδικούς σταθμούς απορροφήθηκαν 2490 παιδιά, ενώ έμειναν εκτός περίπου200 παιδιά, τα οποία πιθανότατα να απορροφηθούν το επόμενο διάστημα μετις μετατάξεις, είπε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αστέριος Δελληγιάννης.Φέτος αυξήθηκαν οι αιτήσεις κατά περίπου 15% στο δήμο Θεσσαλονίκηςσημείωσε ο κ. Δελληγιάννης, υπογραμμίζοντας ότι υπήρχαν περιπτώσεις ότι«έβαζαν μέσον ακόμα και εύπορες οικογένειες, για να πάρουμε τα παιδιάτους».

Στο δήμο Ευόσμου, που έχει επτά παιδικούς σταθμούς, εκτός θα μείνουν περίπου 250 παιδιά, καθώς από τις  1000 αιτήσεις που υπεβλήθησαν, μπόρεσαν να απορροφηθούν τα 750. Ήδη η δημοτική αρχή προσπαθεί να βρει μια λύση, εξυπηρετώντας περίπου άλλα 100 παιδιά στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, όπως είπε στη Voria.gr ο δήμαρχος, Δημήτρης Χατζηβρέττας.

Στο δήμο Ευκαρπίας περίπου το 50% των αιτήσεων δεν θα εξυπηρετηθούν, αφήνοντας εκτός των δυο παιδικών σταθμών σχεδόν 140 βρέφη και νήπια. «Τραγική» χαρακτήρισε την κατάσταση ο δήμαρχος, Χαράλαμπος Πανταζόγλου, ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει προσωπικό, παρά τη δημιουργία και ενός νέου παιδικού σταθμού. «Να μας δώσουν χρήματα να κάνουμε παιδικούς σταθμούς και να εξυπηρετήσουμε τους δημότες», δήλωσε στη Voria.gr. 

Στο δήμο Σταυρούπολης τα χαμηλά τροφεία συνέβαλαν στο να υπάρξει αύξηση των αιτήσεων για τους παιδικούς σταθμούς. «Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των πολιτών, το κράτος πρέπει να χρηματοδοτήσει τους παιδικούς σταθμούς, έχουμε σταθμούς και δεν μπορούμε να τους λειτουργήσουμε, γιατί δεν έχουμε προσωπικό», είπε στη Voria.gr ο δήμαρχος Σταυρούπολης, Σάββας Σερασίδης.

Στην Πολίχνη στον αέρα βρίσκονται περίπου 60 παιδιά, καθώς ήταν αυξημένος ο αριθμός των αιτήσεων κατά 20%, ενώ στο Κορδελιό περίπου 30 παιδιά δεν κατάφεραν να περάσουν την πόρτα σε ένα από τους δυο παιδικούς σταθμούς.

Στην Καλαμαριά περίπου 150 παιδιά δεν θα μπορέσουν να περάσουν την πόρτα των δημοτικών παιδικών σταθμών, αφού φέτος υπήρξε αύξηση των αιτήσεων λόγω οικονομικής κρίσης περίπου κατά 30%. «Υπήρχαν περιπτώσεις που έκαναν αίτηση ακόμα και γονείς με υψηλά εισοδήματα και διαμαρτύρονταν σε μας λέγοντας ότι τώρα άλλαξε η οικονομική και επαγγελματική τους κατάσταση», είπε στη Voria.gr η πρόεδρος της δημοτικής οργάνωσης κοινωνικής φροντίδας, Κυριακή Φοροπούλου, η οποία τόνισε ότι πλέον δεν μπορούν με την αλλαγή του νόμου να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις.

Στον αντίποδα

Στη Θέρμη θα φιλοξενηθούν στους παιδικούς σταθμούς περίπου 600 παιδιά και τα τροφεία είναι 90 ευρώ το μήνα. Όσες αιτήσεις υπεβλήθησαν στις αρχές του καλοκαιριού έχουν όλες απορροφηθεί, ίσως παρουσιαστεί κάποιο μικρό πρόβλημα με τους γονείς που προσέλθουν τώρα στους παιδικούς σταθμούς είπε στη Voria.gr ο δήμαρχος Θέρμης, Θόδωρος Παπαδόπουλος, ο οποίος σημείωσε παράλληλα ότι φέτος εξυπηρετήθηκαν και παιδιά από τους δήμους Μίκρας και Βασιλικών

Στο δήμο Νεάπολης, παρά την αυξημένη ζήτηση, καλύφθηκαν όλες οι αιτήσεις για τους πέντε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Στο δήμο Συκεών οι αιτήσεις σημείωσαν αύξηση πάνω από 30%, ωστόσο, όπως διαβεβαίωσε η δημοτική αρχή έχει ήδη προχωρήσει στην ενοικίαση δυο νέων χώρων, ενώ υπό ενοικίαση βρίσκεται κι ένας τρίτος, έτσι ώστε -σε συνδυασμό με τους 11 ιδιόκτητους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς- να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις των δημοτών και ετεροδημοτών.    

Οι ιδιωτικοί

Την ίδια ώρα, πάντως, εν μέσω οικονομικής κρίσης, «χρυσάφι» είναι ταδίδακτρα στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, όπου κατά μέσο όροκυμαίνονται στα 370-450 ευρώτο μήνα, συμπεριλαμβανομένου και της μεταφοράς των παιδιών με σχολικόλεωφορείο. Χαμηλότερες είναι οι τιμές στους συνοικιακούς σταθμούς πουφτάνουν τα 250 ευρώ τον μήνα.