Skip to main content

Σε άδεια αίθουσα η παρουσίαση της ΕΥΑΘ

Απουσία αναλυτών έγινε η ενημέρωση για την πορεία της ΕΥΑΘ το 2009 από τη διοίκηση της εταιρείας, στην αίθουσα του ΧΚΘ. Ερωτηματικό το τι μέλλει γενέσθαι με το μάνατζμεντ της εταιρίας.
Απουσία αναλυτών έγινε η -κατά τα άλλα- εκδήλωση «ενημέρωσης των αναλυτών» από τη διοίκηση της ΕΥΑΘ, στην αίθουσα του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, όπου παρέστησαν πέντε-έξι υπάλληλοι της εταιρίας και  δημοσιογράφοι, οι μόνοι, καθώς φαίνεται, που ενδιαφέρονται για το τι μέλλει γενέσθαι με τη διάθεση σε ιδιώτες του 23% της εταιρίας, σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Οικονομίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, κ. Νίκος Παπαδάκης, δήλωσε ότι δεν είχε καμία ενημέρωση από εκπρόσωπο της κυβέρνησης για τη διάθεση του 23% σε ιδιώτες και ότι σχετικές ερωτήσεις πρέπει να απευθύνονται στον αρμόδιο υπουργό.

Ωστόσο μία ημέρα πριν την σύσκεψη, όπου η κυβέρνηση ανακοίνωσε την περαιτέρω αποκρατικοποίηση εταιριών του δημοσίου, παραδέχθηκε ότι υπηρεσιακός παράγοντας εξ Αθηνών τού ζήτησε το οικονομικό προφίλ της ΕΥΑΘ και τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα πουληθεί το μάνατζμεντ.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης παραδέχθηκε, πάντως, ότι εντός του 2010 είχε επαφές και ενημέρωσε για την πορεία της εταιρίας όλες τις ενδιαφερόμενες εταιρίες που μετείχαν στο διαγωνισμό εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη διάθεση του 23% και του μάνατζμεντ που είχε κηρύξει η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως τη Veolia, MIG, ABAΞ, Suez και Αqualia. Τους ρώτησε για το ύψος των προσφορών που υπέβαλαν, αλλά απάντηση δεν έλαβε, όπως υποστήριξε.

Για το θέμα της απουσίας αναλυτών από την παρουσίαση, ο κ. Παπαδάκης είπε ότι ανάλογη εκδήλωση θα γίνει και στα «σαλόνια» της Αθήνας, αφού το Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης  δυστυχώς έχει αποδυναμωθεί.

Για την πορεία της εταιρίας το  2009, υπογράμμισε ότι συνοπτικά ήταν θετική, αλλά  άφησε αιχμές κατά της προηγούμενης διοίκησης, γιατί απέδωσε σε λάθος χειρισμούς της ότι η εταιρία έχει λαμβάνειν 35 εκατ. ευρώ από οφειλέτες, ενώ από την ίδια διεκδικούν δικαστικά 2,35 εκατ.ευρώ.

Ωστόσο ο κ. Παπαδάκης ήταν κατηγορηματικός και ανυποχώρητος ότι σε δέκα μήνες θα βγάλει τα ρολόγια παροχέτευσης νερού από όσους έχουν οφειλές απλήρωτες και δεν τις τακτοποιήσουν. Για τη στρατηγική ανάπτυξης της εταιρίας στο μέλλον ανέφερε ότι στόχος της διοίκησης είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων σε νέες περιοχές, η αυτοματοποίηση των εγκαταστάσεών της με την τοποθέτηση εξελιγμένων συστημάτων αυτόματου ελέγχου και ενιαίου κέντρου λειτουργίας, η ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών σε νέες δραστηριότητες και η αύξηση της πραγματικής αξίας της εταιρίας με την απόκτηση τεχνογνωσίας.

Για το θέμα των συνεργασιών της ΕΥΑΘ στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, γνωστοποίησε ότι το επόμενο 15νθήμερο θα δημοσιευθεί προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συνεργασία  στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Και κάλεσε τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις Cosmoline και Εricsson να ανταποκριθούν στην πρόσκληση. Τις  επαφές με την Cosmoline και την Ericsson τις χαρακτήρισε «κινήσεις εντυπωσιασμού» από την προηγούμενη διοίκηση. Ξεκαθάρισε ότι στόχος της ΕΥΑΘ είναι να εισέλθει στο χώρο των τηλεπικοινωνιών και όχι απλά να ενοικιάζει τα δίκτυά της σε τρίτους.

Εκ νέου είπε ότι θα εξεταστεί το project εμφιάλωσης και διάθεσης εμφιαλωμένου νερού, ενώ μείζον είναι το ενδιαφέρον της διοίκησης για την αξιοποίηση της λυμματολάσπης.

Ανακοίνωσε ότι η ΕΥΑΘ κατέληξε σε προσυμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς για την ανακατασκευή της Μονάδας Ανακύκλωσης Αποβλήτων στη ΒΙΠΕ Σίνδου. Κατηγόρησε την προηγούμενη διοίκηση ότι δεν έκανε ετήσιο προϋπολογισμό για την εταιρία και στη γενική συνέλευση της εταιρίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου, θα παρουσιάσει τον πρώτο  προϋπολογισμό στην ιστορία της εταιρίας, όπως υποστήριξε.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ΕΥΑΘ ενδιαφέρεται να ασχοληθεί και με την παραγωγή ενέργειας, ωστόσο δεν ξεκαθάρισε το ύψος των επενδύσεων που προγραμματίζει για φέτος, δεδομένου ότι θα προχωρήσει και στην αντικατάσταση των υδρομέτρων.

Στα συν της διοίκησης καταχώρησε ότι μείωσε τα λειτουργικά έξοδα κατά 400.000 ευρώ, ενώ ενδιαφέρεται να προσλάβει δεκάδες άτομα προσωπικό εξειδικευμένο, γιατί φέτος θα αποχωρήσουν και άλλα άτομα, λόγω συνταξιοδότησης και από 405 άτομα προσωπικό θα μείνουν 360. Απέφυγε να πει τον αριθμό νέου προσωπικού που χρειάζεται η εταιρία, γιατί, όπως είπε, μετά  θα ζητούν οι βουλευτές να προσλάβουν γνωστούς τους.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία  που έδωσε ο οικονομικός διευθυντής κ. Ζήσης για την περίοδο 2007-2011, το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας πλησιάζει τα 103 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της ΕΥΑΘ θα προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,133 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2009. Ο κύκλος εργασίων το 2009 σημείωσε αύξηση 1,9% και διαμορφώθηκε σε 77,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά φόρων μειώθηκαν κατά 4,88%  και διαμορφώθηκαν στα 14,3 εκατ. ευρώ.