Skip to main content

Σε 49 υπολογίζονται οι νεκροί από το ναυάγιο σκάφους στην Αυστραλία

Σε 49 υπολογίζονται οι νεκροί από το ναυάγιο την περασμένη Τετάρτη ενός πλοιαρίου με Ιρακινούς και Ιρανούς μετανάστες στις ακτές της αυστραλιανής Νήσου των Χριστουγέννων.
Σε 49 υπολογίζονται οι νεκροί από το ναυάγιο την περασμένη Τετάρτη ενός πλοιαρίου με Ιρακινούς και Ιρανούς μετανάστες στις ακτές της αυστραλιανής Νήσου των Χριστουγέννων, τόνισε σήμερα η πρωθυπουργός της χώρας Τζούλια Γκίλαρντ.

«Πιθανώς δεν θα μάθουμε ποτέ τον ακριβή αριθμό των θυμάτων, όμως μετά τις πληροφορίες που διαθέτουμε θεωρούμε πως υπήρχαν τουλάχιστον 90 άνθρωποι μέσα στο πλοιάριο», τόνισε η Γκίλαρντ στους δημοσιογράφους. Συνολικά 42 επιβαίνοντες μπόρεσαν να διασωθούν, τόνισε την Παρασκευή η αυστραλιανή κυβέρνηση.

«Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν 18 άνθρωποι που αγνοούνται» και πάνω από 30 σοροί που καταμετρήθηκαν την περασμένη εβδομάδα», τόνισε η Γκίλαρντ, κάνοντας έναν πρόχειρο απολογισμό.

Το πλοιάριο τσακίστηκε, παρασυρμένο από τη θαλασσοταραχή, στα βράχια της Νήσου των Χριστουγέννων, στον Ινδικό Ωκεανό σε απόσταση 2.600 χλμ από τις ακτές της Αυστραλίας, μεταφέροντας περίπου εκατό άτομα, στην πλειονότητά τους οικογένειες.

Μία από τους 42 επιζώντες δήλωσε σήμερα στις αυστραλιανές αρχές πως το πλήρωμα του ινδονησιακού πλοιαρίου που επέβαιναν άφησαν το σκάφος να πέσει ακυβέρνητο στα βράχια.

Όπως δήλωσε η Ιρακινή Ράνα Μοχάμαντ, που έχασε τον σύζυγο και τον γιο της στην τραγωδία, το πλήρωμα έσβησε τη μηχανή τρεις ώρες προτού βυθισθεί, παρασέρνοντας στον θάνατο τουλάχιστον Ιρακινούς και Ιρανούς που επιζητούσαν πολιτικό άσυλο.

Η ίδια δηλώνει στην εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ πως οι περίπου 100 επιβαίνοντες πανικοβλήθηκαν όταν διαπίστωσαν πως το πλοιάριο οδεύει ακυβέρνητο προς τις βραχώδεις ακτές, όπου και συνετρίβη παρασυρμένο από τα τρικυμιώδη κύματα.

Τα τρία μέλη του πληρώματος επέζησαν και κατά πάσα πιθανότητα θα δικασθούν για ανθρωποκτονία.