Skip to main content

Εφιαλτικές προβλέψεις για την ελληνική αγορά ακινήτων

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για το μέλλον της ελληνικής αγοράς εμπορικών ακινήτων που προ 10 - 15 ετών αποτελούσε τον καλύτερο επενδυτικό προορισμό.

Από το κακό στο χειρότερο οδεύει η ελληνική αγορά εμπορικών ακινήτων, που κάποια στιγμή, στα μέσα της περασμένης δεκαετίας, αποτελούσε τον καλύτερο επενδυτικό προορισμό, από πλευράς απόδοσης.

Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις στα εμπορικά ακίνητα κατά το 2016 δεν υπερέβησαν τα 450 εκατ. ευρώ, όταν το 2015 είχαν διαμορφωθεί λίγο πάνω από τα 600 εκατ. και το 2014 είχαν αγγίξει το 1,1 δισ. Την ίδια ώρα οι εκτιμήσεις που γίνονται, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες, για τις προοπτικές της συγκεκριμένης αγοράς, δεν επιτρέπουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία στο μέλλον.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι μπορεί να χρειαστούν ακόμα και δυο δεκαετίες για να απορροφηθούν απο την αγορά τα εμπορικά ακίνητα που θα βγουν προς πώληση απο τις τράπεζες μέσω της διαδικασίας διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Και αυτό μόνον εφόσον οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα επανέλθουν στα ετήσια ιστορικά υψηλά τους, που ουδέποτε ξεπέρασαν σημαντικά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Αυτή τη στιγμή ο μέσος όρος των υποθηκευμένων εμπορικών ακινήτων ανά φάκελο προβληματικού επιχειρηματικού δανείου που επεξεργάζονται οι τράπεζες είναι 2,5 ακίνητα ανά περίπτωση. Υπολογίζεται σε πως το 60% με 70% των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων είναι συνδεμένο μέσω εγγυήσεων με εμπορικά ακίνητα.

Κατά συνέπεια, η αγορά είναι καταδικασμένη για πολλά χρόνια, με «δυο λόγια», αφού δεν υπάρχει προοπτική άμεσης επανόδου...