Skip to main content

Scope: Αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε BBB- με σταθερές προοπτικές

Ο οίκος αξιολόγησης Scope αναβαθμίζει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε BBB- και αλλάζει τις προοπτικές σε σταθερές

Η Scope αναβαθμίζει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε BBB- και αλλάζει τις προοπτικές σε σταθερές. Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής θεσμικής στήριξης, η ευνοϊκή πορεία του δημόσιου χρέους και οι μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα οδηγούν στην αναβάθμιση της αξιολόγησης αναφέρει ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης. Το υψηλό δημόσιο χρέος, οι κίνδυνοι πολιτικής μακροπρόθεσμα και οι αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος αποτελούν προκλήσεις.

Η αναβάθμιση των μακροπρόθεσμων κρατικών αξιολογήσεων της Ελλάδας σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας BBB- αντανακλά τους αντίστοιχους παράγοντες πιστοληπτικής αξιολόγησης:

1. Διατήρηση της ευρωπαϊκής θεσμικής στήριξης προς την Ελλάδα, η οποία αντανακλά τις αλλαγές μετά την κρίση του Covid-19 για τη στήριξη των ευάλωτων κρατών μελών της ζώνης του ευρώ μέσω παρεμβάσεων νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Αυτό αντανακλά, από το 2020, τις καινοτομίες των προγραμμάτων αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ και τη χαλάρωση των απαιτήσεων του πλαισίου ασφάλειας που εξασφάλισαν την επιλεξιμότητα των ελληνικών κρατικών ομολόγων παρά τη μη επενδυτική διαβάθμιση της χώρας. Τα μέτρα των κεντρικών τραπεζών, σε συνδυασμό με την έγκριση του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για την Ελλάδα ύψους 30,5 δισ. ευρώ (13,7% του μέσου όρου του ΑΕΠ 2021-26), παράλληλα με τη δυνατότητα περαιτέρω μακροπρόθεσμης θεραπείας του χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους, καταδεικνύουν ένα πιο διαρκές ευρωπαϊκό στήριγμα πέραν των πρόσφατων κρίσεων, υποστηρίζοντας τη βιωσιμότητα του χρέους και δημιουργώντας δημοσιονομικό χώρο για την κυβέρνηση ώστε να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις.

2. Σταθερή πορεία μείωσης του δημόσιου χρέους, λόγω του υψηλού πληθωρισμού, του χαμηλού μέσου κόστους επιτοκίου του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου χρέους και της επίτευξης πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων. Ο λόγος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί στο 160,7% έως το 2023, δηλαδή κατά 46 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το μέγιστο επίπεδο του 2020.

3. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιόρισαν σημαντικά τους υψηλούς δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) και βελτίωσαν ουσιαστικά τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, παράλληλα με πολιτικές ευθυγραμμισμένες με τη χρηματοδότηση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ), κινητοποιώντας επενδύσεις και ενισχύοντας την ανάκαμψη.

Υπενθυμίζεται ότι η Scope είχε αναβαθμίσει τις προοπτικές της Ελλάδας σε θετικές στις 2 Δεκεμβρίου του 2022 και ήταν ο πρώτος οίκος που το έκανε. Παρότι οι αξιολογήσεις της δεν λαμβάνονται ακόμα υπόψη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εντούτοις η εταιρεία έχει δικαιωθεί στις έως τώρα εκτιμήσεις της για την Ελλάδα, με τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης συνήθως να ακολουθούν. Επίσης, η Scope αναμένεται να συμπεριληφθεί στο ευρωσύστημα μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Τα κρίσιμα ραντεβού με τους οίκους

Από τις 8 Σεπτεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένες οι αξιολογήσεις και από τους τέσσερις μεγάλους οίκους που λαμβάνει υπόψη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μάλιστα, η Fitch, S&P και DBRS θέτουν την Ελλάδα ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Είναι μάλιστα πιθανό να προχωρήσουν και οι τρεις σε αναβαθμίσεις, που θα σημάνει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας 13 χρόνια μετά την απώλειά της στην αρχή της κρίσης χρέους.

Πηγή: moneyreview.gr