Skip to main content

Science Festival: Η επέλαση των ρομπότ στη Θεσσαλονίκη (φωτο+video)

Ο «Μπάμπης» το ρομπότ, το αυτοκίνητο που μετακινείται με... τη σκέψη, και προγραμματισμός με... κύβους στο περίπτερο 8 της ΔΕΘ-Helexpo.

του Αλέξανδρου Μητάκη

mitakis@voria.gr

Κίνηση αντικειμένων με... τη σκέψη, προγραμματισμός ρομπότ με κύβους και ένα ημιαυτόνομο ρομπότ που μπορεί να... χορέψει με μια απλή εντολή είναι μερικά μόνο από τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά projects που μπορεί να γνωρίσει ο επισκέπτης του 1ου Thessaloniki Science Festival, που πραγματοποιείται από τις 14 έως τις 17 Μαΐου στο περίπτερο 8 του εκθεσιακού χώρου της ΔΕΘ-Helexpo.

Tέσσερις ημέρες, γεμάτες εκδηλώσεις και δράσεις για όλες τις ηλικίες, που ξεδιπλώνουν τις άγνωστες πτυχές της επιστήμης με τον πιο πρωτότυπο και διασκεδαστικό τρόπο.

Εντυπωσιακά πειράματα και δρώμενα, εργαστήρια, διαδραστικές εκθέσεις και διαγωνισμοί, ενδιαφέρουσες ομιλίες, συζητήσεις, παραστάσεις και προβολές συνθέτουν, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, που έχει ελεύθερη είσοδο για όλους τους λάτρεις της τεχνολογίας, μικρούς και μεγάλους.

Αυτό που ξεχωρίζει στο Φεστιβάλ και τραβάει τα βλέμματα των επισκεπτών είναι το Nemo 1, μία καινοτομία τριών φοιτητών που δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να μετακινεί ένα τηλεκατευθυνόμενο με τη δύναμη της σκέψης!

Στο Φεστιβάλ βρίσκεται και το Cubes Coding, το καινοτόμο παιχνίδι του καθηγητή του ΑΠΘ, Θεοδόση Σαπουνίδη, το οποίο δίνει στα μικρά παιδιά τη δυνατότητα να παίξουν με τους αγαπημένους τους κύβους, προγραμματίζοντας παράλληλα ένα ρομπότ τελευταίας τεχνολογίας. Το παιχνίδι έχει αποσπάσει σειρά διεθνών βραβεύσεων και για ακόμη μια χρονιά κερδίζει τους μικρούς φίλους της τεχνολογίας (περισσότερα εδώ).

Ο επισκέπτης του Science Festival μπορεί να γνωρίσει και το ρομπότ ΝΑΟ, γνωστό και ως «Μπάμπη» που, μέσω εντολών που του παρέχονται είτε από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή είτε με την ομιλία μπορεί να περπατήσει, να χορέψει, ενώ αν πέσει θα σηκωθεί μόνο του!

Στο Φεστιβάλ υπάρχει ακόμη ειδική ενότητα που αφορά τις φυσικές επιστήμες και τα μαθηματικά, πειράματα χημείας με διάφορα υλικά και εντυπωσιακά αποτελέσματα. Στόχος είναι να γνωρίσει ο επισκέπτης πώς η συναρπαστική έρευνα που πραγματοποιείται σε εργαστήρια ερευνητικών κέντρων πανεπιστημίων και εταιριών, μετατρέπεται τελικά σε χρήσιμες εφαρμογές στην καθημερινή μας ζωή στον τομέα της ιατρικής, του περιβάλλοντος, των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών αλλά και της μάθησης, αποδεικνύοντας έτσι ότι η έρευνα στην Ελλάδα γνωρίζει μεγάλες διακρίσεις.

Και αυτό γίνεται μέσα από 4 ζώνες προγράμματος και ένα σύνολο 24 ομιλιών, 20 ScienceCafé, 4 RoundTables, 4 Παραστάσεις Επιστημονικού Θεάτρου, 20 εργαστηρίων για παιδιά, 5 workshops, προβολές ντοκιμαντέρ και περί των 50 εκθετών στη Διαδραστική Έκθεση (αναλυτικά εδώ).
 
Οι ενότητες που καλύπτει το Φεστιβάλ περιλαμβάνουν: Φυσική/ Χημεία/ Βιολογία - Βιοεπιστήμες/Γεωλογία/Μαθηματικά/ Επιστήμες Περιβάλλοντος/ Αειφόρος Ανάπτυξη/ Επιστήμες Υγείας/Διατροφή/ Αστρονομία και Διάστημα/ Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα/ Επιστήμη Υλικών/ Ρομποτική/  Ψηφιακή Τεχνολογία και Πληροφορική/ Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης/ Επιστήμη και Τέχνη.

Το ThessalonikiScienceFestival διοργανώνεται από το British Council και τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία-­SciCo» μαζί με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την HELEXPO-ΔΕΘ, τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και τον Πολυχώρο Αθλητισμού και Πολιτισμού WE, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Συμμετέχουν επίσης, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών,  Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Εκπαιδευτικοί Οργανισμοί, Ερευνητικά και Τεχνολογικά Ινστιτούτα καθώς και οι μεγαλύτεροι Δημόσιοι και Ιδιωτικοί φορείς της Θεσσαλονίκης.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.