Skip to main content

Σχόλιο ΥΠΟΙΚ για το νέο δάνειο: Επινόηση το νέο δάνειο-μνημόνιο

Μερίδα των ΜΜΕ έσπευσε να παρουσιάσει μια πρόταση του ESM για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ως νέο δάνειο, σχολίασε το υπουργείο.

Για μερίδα ΜΜΕ που «έσπευσε να παρουσιάσει μια πρόταση του ESM η οποία είδε το φως της δημοσιότητας για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ως νέο δάνειο ή ως νέο μνημόνιο», έκαναν λόγο κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, τους οποίους επικαλείται το ΑΜΠΕ.

«Μερίδα των ΜΜΕ έσπευσε να παρουσιάσει μια πρόταση του ESM που είδε το φως της δημοσιότητας για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ως νέο δάνειο ή ως νέο μνημόνιο. Πόσα ακόμη, άραγε, θα επινοήσουν;», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

«Τους θυμίζουμε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με την ισχύουσα συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών έχει ως προϋπόθεση την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και τίποτε άλλο», συνέχισαν οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Και το σχόλιό τους καταλήγει: «Αναρωτιόμαστε αν οι διαστρεβλώσεις αυτές προκύπτουν από απλή ανοησία και άγνοια ή από πολιτική σκοπιμότητα. Σε κάθε περίπτωση θα συμβουλεύαμε τους διάφορους "ειδήμονες" για όσα δεν μπορούν να μιλούν, καλύτερα για αυτά να σωπαίνουν».

Χθες, σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε πως ενδεχόμενη μετάθεση της αποπληρωμής των τόκων του χρέους μέχρι το 2048, θα σήμαινε ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα καθυστερούσαν να λάβουν από την Ελλάδα ποσό που φτάνει τα 123 δισ. ευρώ.

«Μία τέτοια αναβολή στην αποπληρωμή των τόκων, θα σήμαινε εκ των πραγμάτων ένα νέο δάνειο, το ύψος του οποίου εξαρτάται από την εξέλιξη των επιτοκίων», αναφερόταν στο ίδιο έγγραφο, σύμφωνα με το Reuters.