Skip to main content

Schlosshotel Hugenpoet: χτισμένο στην κοιλάδα του Ruhr

Βασισμένα σε έργα ζωγραφικής του Rafael, τα τζάκια του, θεωρούνται από τα πιο θαυμαστά έργα της Αναγέννησης
Είναι ένα κάστρο με περιτείχια τάφρο στην κοιλάδα του Ruhr της Γερμανίας. Οι πρώτοι ιδιοκτήτες του ήταν οι βαρόνοι Nesselrode, αποκαλούμενοι Hugenpoet. Αυτοί, όπως και πολλοί άλλοι ιππότες της εποχής τους, είχαν τακτικές διαμάχες και έστειναν ενέδρες σε βαριά οπλισμένα βαγόνια φορτωμένα με εμπορεύματα που περνούσαν από εκεί.

Το Hugenpoet δε γλίτωσε κατά τη διάρκεια των δύσκολων  χρόνων του Μεσαίωνα.  Το 1478 το κάστρο χτυπήθηκε από θύελλα και κάηκε ολοσχερώς. Μόνο κάποια μέρη του σώθηκαν και έμειναν ανέπαφα μέχρι το 1756.

Ορισμένα από τα χαρακτηριστικά διακοσμητικά του στοιχεία είναι η μεγαλόπρεπη σκάλα, φτιαγμένη από μαύρο φίνο μάρμαρο και τα τρία τζάκια που κατασκευάστηκαν τον 19ο αιώνα. Φτιαγμένα από ψαμμίτη Βαμβέργης, κατασκευάστηκαν μεταξύ 1577 και 1578 και θεωρούνται μεταξύ των πιο θαυμαστών εργασιών της Αναγέννησης, βασισμένων σε έργα ζωγραφικής του Rafael. 

Μετά από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το ισόγειο του κάστρου μισθώθηκε από το μουσείο Folkwang του οποίου το κτίριο είχε καταστραφεί κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών. Μέρος της διάσημης συλλογής του μουσείου εκτέθηκε εκεί μέχρι που το μουσείο επέστρεψε στο Έσσεν το 1954.

Τον ίδιο χρόνο, ένας ξενοδόχος από το Ντύσελντορφ, ο Kurt Neumann, πείστηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα της μετατροπής του κάστρου σε ξενοδοχείο, το οποίο και άνοιξε για Πάσχα το 1955. Με την πάροδο των χρόνων, πολλές συνεδριάσεις και διασκέψεις πολιτικής σπουδαιότητας έχουν πραγματοποιηθεί στο Hugenpoet, με σημαντικότερη τη Σύνοδο Κορυφής των G7 το 1994.