Skip to main content

Σχεδόν μισός τόνος ακατάλληλα όστρακα κατασχέθηκαν στην Αλεξανδρούπολη

Το σύνολο των ως άνω οστράκων, κρίθηκαν από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.

Συνολικά 431 κιλά όστρακα, ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και μέρος αυτών υπολειπομένων διαστάσεων, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν, χθες το βράδυ, από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν τέσσερις Έλληνες, ηλικίας 32, 34, 17 και 41 ετών, για κατοχή και μεταφορά με σκοπό την πώληση – εμπορία της ανωτέρω ποσότητας οστράκων.

Συγκεκριμένα, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και συντονισμένης επιχείρησης, εντοπίστηκε ο 32χρονος να έχει καταπλεύσει με ξύλινη μηχανοκίνητη λέμβο (τύπου μπλάβας), φορτωμένης με συνολικά 20 σάκους με όστρακα, στο λιμενίσκο Μαΐστρου – Αλεξανδρούπολης, όπου ανέμεναν οι λοιποί δράστες. Ο 32χρονος, ο 34χρονος και ο 17χρονος αποπειράθηκαν να διαφύγουν, ακινητοποιήθηκαν όμως από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής.

Τα όστρακα μεταφέρθηκαν στην Ιχθυόσκαλα Αλεξανδρούπολης, όπου διαπιστώθηκε ότι οι ανωτέρω δράστες μετέφεραν – διακινούσαν είκοσι σάκους με 431 κιλά όστρακα του είδους "Donax Trunculus" (τελλίνα), εκ των οποίων 14 σάκοι με 287 κιλά υπολειπομένων διαστάσεων (από 2,3εκ. έως 2,8εκ. κάτω του επιτρεπόμενου ελάχιστου μεγέθους των 3,00εκ.).

Το σύνολο των ως άνω οστράκων, κρίθηκαν από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.

Ακόμη, τα αλιεύματα δεν έφεραν τα προβλεπόμενα έγγραφα που να αποδεικνύουν την προέλευση τους και δεν υπήρχε η προβλεπόμενη επισήμανση σε αυτά,  ενώ η αλίευση των οστράκων του είδους τελλίνα απαγορεύεται στην εν λόγω περιοχή και κατά την περίοδο από 1 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου κάθε έτους.

Από την οικεία Λιμενική Αρχή, που διενεργεί την προανάκριση κατασχέθηκε η λέμβος τύπου μπλάβας καθώς και η ανωτέρω ποσότητα οστράκων, η οποία πρόκειται να καταστραφεί.