Skip to main content

Σχέδιο-σοκ για την Ελλάδα, αν δεν υπάρξει συμφωνία σε Σύνοδο Κορυφής

Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung παρουσιάζει ένα σχέδιο τρόμου για την Ελλάδα, εφόσον ναυαγήσει η συζήτηση στο Eurogroup της Πέμπτης.

Έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες, είναι το σχέδιο-σοκ των Ευρωπαίων για την Ελλάδα, στην περίπτωση που καταλήξουν σε ναυάγιο οι συζητήσεις στο Eurogroup της 18ης Ιουνίου και σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που πιθανώς θα ακολουθήσει, την Παρασκευή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, εάν στο Eurogroup της Πέμπτης δεν υπάρξει απόφαση, θα συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Παρασκευή, όπου θα αναζητηθεί πολιτική λύση. Αν ούτε τότε υπάρξει συμφωνία οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ειδικό νόμο που θα προβλέπει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων. «Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν ψηφίσει έναν τέτοιο νόμο, τότε θα απομονωθεί από το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA, στη γερμανική πρωτεύουσα εκτιμούν ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει λύση στο Eurogroup της Πέμπτης χωρίς να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Ως εκ τούτου εκτιμούν ότι το βάρος θα πέσει στη Σύνοδο κορυφής, όπου είναι πιθανό να αναζητηθεί πολιτική λύση. Μάλιστα μια πιθανή εκδοχή αυτής της λύσης είναι η παράταση του τρέχοντος προγράμματος μέχρι το Νοέμβριο ώστε μέχρι τότε να έχει συγκροτηθεί ένα πρόγραμμα ύψους 30-35 δισ. ευρώ μέχρι το 2018.