Skip to main content

Φεύγουν τα «άρρωστα», έρχονται νέα δέντρα στην Τσιμισκή (φωτο)

Ξεκινά η διαδικασία για τη σταδιακή κοπή και αντικατάσταση «άρρωστων» δένδρων. Μπελάς για τα καταστήματα η κολλώδης ουσία που πέφτει στα πεζοδρόμια.

της Αλεξίας Καλαϊτζή

Τη διαδικασία για τη σταδιακή κοπή και αντικατάσταση των άρρωστων δένδρων της οδού Τσιμισκή ξεκινά ο δήμος Θεσσαλονίκης στην προσπάθειά του να λύσει οριστικά το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των εντόμων που έχουν προσβάλει τη δενδροστοιχία του δρόμου.

«Από την επόμενη χρονιά θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε ένα ευρύ πρόγραμμα κοπής και αντικατάστασης των δέντρων» δηλώνει στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σποραδική αντικατάσταση κάποιων δέντρων της Τσιμισκή πρέπει να ενισχυθεί ώστε σταδιακά να αντικατασταθούν όλα τα καραγάτσια (φτελιές) στην κεντρική αρτηρία της πόλης.

Το είδος εντόμου, σαν μικρή κάμπια (galeruca), που έχει προσβάλει τη δενδροστοιχία της Τσιμισκή, καθώς και άλλους κεντρικούς δρόμους όπως η Αλεξάνδρου Σβώλου, είναι ο «ένοχος», καθώς εκκρίνει μία κολλώδη ουσία που πέφτει στα παγκάκια και στα πεζοδρόμια, με αποτέλεσμα να κολλάνε μεγάλα τμήματά τους όταν επιχειρήσει κανείς να καθίσει στα πρώτα ή να περπατήσει στα δεύτερα.

Η εντομολογική προσβολή ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια τα δέντρα, αλλά το φαινόμενο παρουσίασε πρωτοφανή έξαρση αυτό το καλοκαίρι, σημειώνει ο υπεύθυνος του τμήματος Αλσών, Δενδροστοιχιών και Φυτωρίων του δήμου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Σωτηριάδης.
 
Ειδικά τις τελευταίες 15 ημέρες, πεζοί και καταστηματάρχες εκφράζουν την αγανάκτησή τους καθώς, όπως λένε, η κολλώδης αυτή ουσία πέφτει σαν ψιλόβροχο από τα δέντρα, λερώνοντας τα πεζοδρόμια, τα παγκάκια αλλά και τα προϊόντα των μαγαζιών.

Παράπονα από τους καταστηματάρχες

«Κολλάει όλο το πεζοδρόμιο και μαυρίζει, γιατί κολλάει και κάθε είδους βρομιά πάνω του. Πατάνε οι πελάτες σε αυτό, μπαίνουν στο μαγαζί, γίνεται μαύρο και το μαγαζί! Πρέπει να σφουγγαρίζουμε δύο φορές την ημέρα. Δεν είναι εικόνα για την Τσιμισκή αυτή» αναφέρει στη Voria.gr ο Γιώργος Μουρατίδης, ο οποίος εργάζεται σε κατάστημα με αξεσουάρ πάνω στο δρόμο.

Κάποιοι καταστηματάρχες μάλιστα υποστηρίζουν πως παρότι γνωστοποίησαν το πρόβλημα στον δήμο, αυτός δεν προέβη στις απαραίτητες κινήσεις για τη λύση του.  «Πολλές φορές πήραμε τηλέφωνο στον δήμο για να έρθουν γιατί έχει ξαναγίνει αυτό. Μας έχουν πει ότι θα έρθουν να ρίξουν φάρμακο στα δέντρα, αλλά δεν έχουν έρθει ακόμα. Δεν έρχονται ούτε καν να ρίξουν νερό. Μια φορά εγώ τους παρακάλεσα να έρθουν να ρίξουν λίγο νερό γιατί το λευκό πλακάκι του δρόμου είχε γίνει μαύρο» δηλώνει η Σοφία Παπαθανασίου, υπάλληλος σε γωνιακό κατάστημα με κοσμήματα και αξεσουάρ. 

Τι απαντά ο δήμος

Ο κ. Σωτηριάδης, πάντως, απαντάει πως ο δήμος πραγματοποιεί τακτικούς ψεκασμούς με οικολογικά προϊόντα για την αντιμετώπιση του ζητήματος, αλλά και πως το τμήμα του έχει αρχίσει να αιτείται τις άδειες για την αντικατάσταση των συγκεκριμένων δέντρων με κάποιο άλλο είδος, το οποίο δεν θα παρουσιάσει τα ίδια ζητήματα.

«Το πρόβλημα είναι όντως δύσκολο να αντιμετωπιστεί με τους ψεκασμούς, καθώς η παλαιότητα των δέντρων αλλά και η ρύπανση που υπάρχει στο σημείο επιβαρύνουν την κατάσταση» υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος κ. Παππάς και προσθέτει ότι η χρήση οικολογικών έναντι χημικών προϊόντων θα φέρει αποτελέσματα αλλά «σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, θα τα δούμε πιο αργά».

Σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση του δήμου Θεσσαλονίκης, ο τελευταίος ψεκασμός στη δενδροστοιχία της Τσιμισκή πραγματοποιήθηκε στις 31 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου 2016, ενώ είχαν προηγηθεί άλλοι τέσσερις ψεκασμούς κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.