Skip to main content

Σχέδιο για υδάτινο κανάλι δίπλα στο πάρκο της Νέας Ελβετίας

Το σχέδιο του δήμου Θεσσαλονίκης για την αξιοποίηση έκτασης σχεδόν 3 στρεμμάτων, στη συμβολή των οδών Παπαναστασίου με Βούλγαρη, στη Χαριλάου.

Ένα υδάτινο κανάλι στην περιοχή της Χαριλάου θέλει να τοποθετήσει δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο σχεδίου αξιοποίησης έκτασης, ακριβώς δίπλα στο άλσος της Νέας Ελβετίας.

Πρόκειται για έκταση 2.850 τμ., που βρίσκεται δίπλα στο τέρμα της Χαριλάου, στη συμβολή των οδών Παπαναστασίου με Βούλγαρη, την οποία η δημοτική αρχή θέλει να διαμορφώσει ως χώρο πρασίνου.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, σχεδιάζεται η κατασκευή ενός καναλιού, μήκους περίπου 42 μέτρων και πλάτους 1 μέτρου, στο οποίο θα ρέει νερό με φυσική ροή.

Το κανάλι θα είναι συνεχούς ροής και, με τη βοήθεια αντλιών, τα νερά του θα οδηγούνται μέσω υπόγειων σωληνώσεων σε μια μικρή λεκάνη.

Επίσης, σχεδιάζεται να διαμορφωθούν θέσεις ξεκούρασης και να εγκατασταθεί υπαίθρια αθλητική υποδομή με στόχο την ενθάρρυνση της γυμναστικής στην ύπαιθρο και στα πάρκα.

Το έργο περιλαμβάνει νέες φυτεύσεις με στόχο την αύξηση του αριθμού των επιφανειών με πράσινο καθώς και πρόβλεψη για τη βελτίωση της ικανότητας ανάπτυξης της βλάστησης με την απορρόφηση των υδάτων.

Παράλληλα, αναμένεται να εγκατασταθούν στην υπό ανάπλαση έκταση στοιχεία βιοκλιματικού σχεδιασμού.

Για τη διαμόρφωση της έκτασης, βόρειο-ανατολικά του άλσους της Νέας Ελβετίας, στην περιοχή της Χαριλάου, η δημοτική αρχή θα καταθέσει πρόταση για χρηματοδότηση, στο πλαίσιο της πρόσκλησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία».

Το έργο ανάπλασης είναι προϋπολογισμού 700.000 ευρώ και οι εργασίες αναμορφώσεις αναμένεται να ξεκινήσουν το πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς.