Skip to main content

Σχέδιο για επαναφορά συλλογικών συμβάσεων στο Δημόσιο από το 2018

Οι συμβάσεις αναμένεται να αφορούν το σύνολο των υπαλλήλων στον στενό δημόσιο τομέα, καθώς και στα ΝΠΔΔ, τους ΟΤΑ και τους δικαστικούς.

Την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στο Δημόσιο σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

«Στόχος μας είναι εντός του 2017 να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαβουλεύσεις και να έχουμε το θεσμικό πλαίσιο και το 2018 να υπογράψουμε την πρώτη συλλογική σύμβαση του δημοσίου τομέα. Φυσικά, θα είμαστε σε συνεννόηση και με το υπουργείο Εργασίας, ώστε τα θεσμικά πλαίσια να είναι παράλληλα», δήλωσε μιλώντας στην ιστοσελίδα «Στο Κόκκινο» ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Οι συμβάσεις αναμένεται να αφορούν το σύνολο των υπαλλήλων στον στενό δημόσιο τομέα, καθώς και στα ΝΠΔΔ, τους ΟΤΑ και τους δικαστικούς, ενώ το νομοσχέδιο αναμένεται να αποτελέσει μπούσουλα και για τον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με το «Έθνος», το περιεχόμενο των συλλογικών συμβάσεων θα αφορά στον αριθμό των προσλήψεων, στο ύψος των αποδοχών και των επιδομάτων, τα προσόντα διορισμού των νέων υπαλλήλων, ανά κατηγορία και ειδικότητα, το καθεστώς κινητικότητας (αποσπάσεις, μετατάξεις), στη διαμόρφωση των οργανισμών και των νέων οργανογραμμάτων τους, στις άδειες, στη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων κ.λπ.