Skip to main content

Σχέδιο για ανοιχτό εκπτωτικό mall στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (φωτο)

Το κοινό σχέδιο δήμου Θεσσαλονίκης και Εμπορικού Συλλόγου για τη δημιουργία ανοιχτού εκπτωτικού mall μια ανάσα από το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία ενός ανοιχτού εκπτωτικού mall στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έχουν στα σκαριά ο κεντρικός δήμος με τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης.

Συγκεκριμένα, δήμος Θεσσαλονίκης και ΕΣΘ προωθούν από κοινού την ανάπλαση της Πλατείας Μαβίλη, που βρίσκεται μία ανάσα από το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, πάνω από την Εγνατία και κάτω από την Αγίου Δημητρίου.

Μάλιστα, η ανάπλαση της Πλατείας Μαβίλη είναι μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε ο δήμος Θεσσαλονίκης για ένταξη στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη - Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση. Η έγκριση της συγκεκριμένης πρότασης είναι λίαν πιθανή, καθώς τα χαρακτηριστικά της περιοχής ταιριάζουν με τη στρατηγική του προγράμματος το οποίο θέτει ως θύλακες επικέντρωσης περιοχές με οξυμένα προβλήματα.

Η συγκεκριμένη περιοχή, που άλλοτε έσφυζε από οικονομική δραστηριότητα, σήμερα παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης, εμπορικής και οικιστικής. Ενδεικτικές της υποβάθμισης της περιοχής είναι οι τιμές των μηνιαίων μισθωμάτων: Σύμφωνα με εκτιμήσεις μεσιτών, το ενοίκιο στα καταστήματα φθάνει μόλις τα 10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και στα διαμερίσματα μόλις τα τρία ευρώ.

«Ξεκινώντας από την Πλατεία Μαβίλη, απώτερος στόχος μας ένα σημαντικό μέρος της περιοχής από την Αντιγονιδών έως την Αγίου Δημητρίου να εξελιχθεί σε ένα ανοιχτό εκπτωτικό εμπορικό κέντρο που μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Ο στόχος μας είναι να ξαναζωντανέψουμε εμπορικά την περιοχή και για την επίτευξή του θα χρειαστεί η μαζική συμμετοχή των καταστηματαρχών και των ιδιοκτητών των ακινήτων, προκειμένου να διαμορφωθεί ένας ενιαίος χώρος, με κοινή εμπορική φυσιογνωμία και κοινή πολιτική μάρκετινγκ. Θέλουμε να στηρίξουμε τις υφιστάμενες επιχειρήσεις της περιοχής αλλά και να προσελκύσουμε νέες, δημιουργώντας έτσι ένα νέο σημείο αναφοράς για την αγορά της πόλης», τονίζει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης.

Ο σχεδιασμός δήμου και ΕΣΘ έχει διπλή κατεύθυνση, αφενός τη βιοκλιματική αναβάθμιση πλατείας Μαβίλη (πράσινο, πεζοδρόμια, ηλεκτροφωτισμός, υπόγειοι κάδοι κτλ) και αφετέρου την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας μέσω της δημιουργίας ενός Open Street Outlet Mall γύρω από την πλατεία. Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος στην Πλατεία Μαβίλη, ο δήμος έχει έτοιμη τη σχετική μελέτη, που προβλέπει έργα ύψους 800.000 ευρώ ενώ η συνολική παρέμβαση εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ.

Για τη χρηματοδότηση του project θα μπορούσε να αξιοποιηθεί τόσο ο άξονας του προγράμματος Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη «Θεσσαλονίκη πράσινη και ανθεκτική - Βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και μικροκλίματος» όσο και ο άξονας «Θεσσαλονίκη ανταγωνιστική και καινοτόμα -Υποστήριξη της επιχειρηματικότητας».