Skip to main content

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τις πυρκαγιές στην Πορτογαλία

Από την περασμένη Παρασκευή η Πορτογαλία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις πρώτες πυρκαγιές τέτοιας έκτασης φέτος, τις οποίες ευνοούν οι ισχυροί άνεμοι

Ένα "σχέδιο έκτακτης ανάγκης" κατά των πυρκαγιών άρχισε να εφαρμόζεται από την περασμένη νύχτα στην περιοχή του Πόρτο στην Πορτογαλία, δήλωσαν σήμερα πυροσβέστες στο Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ στο βόρειο τμήμα της χώρας έχουν ξεσπάσει πολλές δασικές πυρκαγιές.

Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, που έχει ενεργοποιηθεί για 48 ώρες, έχουν αναπτυχθεί επιπλέον άνδρες, όμως "λείπουν ακόμη εναέρια μέσα", σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της περιοχής του Πόρτο Μάρκο Μαρτίνς, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Lusa.

Σε αυτή την περιοχή των 2.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων γύρω από το Πόρτο, περίπου 500 πυροσβέστες μάχονται σήμερα για την κατάσβεση 35 πυρκαγιών. Σε ολόκληρο το βόρειο τμήμα της χώρας, περισσότεροι από 2.000 άνδρες μάχονται για την κατάσβεση περίπου εκατό πυρκαγιών, έξι από τις οποίες χαρακτηρίζονται "σημαντικές".

Νότια του Πόρτο, στην περιοχή Αβέιρο, 500 πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί μόνο για την κατάσβεση δύο μεγάλων πυρκαγιών, καθώς και τέσσερα αεροσκάφη. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι φλόγες απειλούν κατοικίες σε πολλά σημεία και οι αρχές έχουν κλείσει έναν αυτοκινητόδρομο.

Από την περασμένη Παρασκευή η Πορτογαλία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις πρώτες πυρκαγιές τέτοιας έκτασης φέτος, τις οποίες ευνοούν οι ισχυροί άνεμοι και οι υψηλές θερμοκρασίες.

Το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Πορτογαλίας (IPMA) έθεσε μέχρι την Τετάρτη σχεδόν το μισό βόρειο τμήμα της Πορτογαλίας σε κατάσταση "πολύ αυξημένου" έως "ύψιστου" κινδύνου πυρκαγιάς.