Skip to main content

Σχέδιο διαχείρισης των προσφύγων «τώρα» ζητούν δήμος και περιφέρεια

Τι ειπώθηκε στην άτυπη σύσκεψη στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης για το θέμα των προσφύγων. Τα παραλειπόμενα και οι απίστευτοι «αυτοσχεδιασμοί».

Ένα σοβαρό σχέδιο διαχείρισης της ανθρωπιστικής κρίσης με τους πρόσφυγες το συντομότερο δυνατό ζητούν οι φορείς της Θεσσαλονίκης και ειδικά ο Δήμος και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Μετά το φιάσκο με τους πρόσφυγες του πλοίου «Ελ. Βενιζέλος», οι φορείς ζητούν από την κυβέρνηση, που έχει την αποκλειστική ευθύνη της διαχείρισης του προβλήματος να καταρτίσει σε συνεννόηση με όλους τους συναρμόδιους ένα σοβαρό σχέδιο διαχείρισης των μετακινήσεων των προσφύγων μέχρι να φύγουν από τη χώρα μας (αυτή άλλωστε είναι και η δική τους επιδίωξη), χωρίς να προκύπτει η σημερινή ασυνεννοησία και χωρίς να εγείρονται ζητήματα ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά δεν ενημερώθηκε εγκαίρως από τους συναδέλφους της για το ζήτημα της μετακίνησης των προσφύγων στη ζώνη ευθύνης της, παρότι αυτό ήταν γνωστό στην Αθήνα από χτες το βράδυ.

Αποτέλεσμα ήταν να συγκαλέσει μια άτυπη σύσκεψη νωρίς σήμερα το απόγευμα κι αφού γινόταν «πάρτι» σε όλα τα ΜΜΕ με το ζήτημα και είχαν ανοίξει σοβαρότατα θέματα, στα οποία δεν υπήρχαν απαντήσεις. Ζητήματα που αφορούν ακόμη και στην προστασία της υγείας 2.800 ταλαιπωρημένων ψυχών.

Έρθει δεν έρθει το πλοίο στη Θεσσαλονίκη ή στην Καβάλα οφείλετε να αποκτήσετε άμεσα σχέδιο διαχείρισης τέτοιων περιπτώσεων, διότι θα μας προκύψουν αργά ή γρήγορα και έρχεται και χειμώνας... Αυτό δήλωσαν οι τοπικοί φορείς προς την κ. Τσαρουχά σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη, φοβούμενοι τα χειρότερα, καθώς το προσφυγικό δεν πρόκειται να λυθεί σύντομα κι έτσι αναγκαστικά κάποια στιγμή και η Θεσσαλονίκη, αλλά και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας θα έρθουν αντιμέτωπες με μια σειρά από θέματα (τα περιγράψαμε σε προηγούμενο κείμενο στη Voria.gr).

Πέρα όμως από το σχέδιο και τους... αυτοσχεδιασμούς, ο δήμος Θεσσαλονίκης έθεσε ξεκάθαρο ζήτημα να παραμείνουν οι πρόσφυγες στο πλοίο μέχρι να ταυτοποιηθούν και να δρομολογηθεί τελικά η μετακίνησή τους προς τον όποιο προορισμό για έξοδο από τη χώρα.

Γιατί; Επειδή πολύ απλά οι αρμόδιοι της Αστυνομίας δήλωσαν ότι δεν έχει γίνει ταυτοποίηση των ατόμων!!! Και μάλιστα επισήμαναν, όπως πληροφόρησαν συμμετέχοντες στη σύσκεψη τη Voria.gr, ότι επειδή η ταυτοποίηση αργεί επρόκειτο να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη αρμόδια κλιμάκια της Αστυνομίας από όλη τη Βόρεια Ελλάδα για να επισπεύσουν τη διαδικασία. Κατά τα άλλα, οι πρόσφυγες με το που θα πατούσαν το πόδι τους στο λιμάνι θα έφευγαν για σύνορα...

Ούτε αυτό όμως είχε οριστικοποιηθεί, διότι μαθαίνουμε πως μόλις στην ΕΕ έμαθαν ότι η μεταφορά θα γίνει μαζικά με ΚΤΕΛ έθεσαν (φυσιολογικά) ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Καθόλου δεν τους άρεσε τους Ευρωπαίους ο... αυτοσχεδιασμός της κυβέρνησης.

Αποτέλεσμα ήταν να ζητηθεί τουλάχιστον να παραμείνουν οι πρόσφυγες στο πλοίο δεχόμενοι τη βοήθεια των τοπικών αρχών (η σχετική προετοιμασία είχε γίνει με τη συμμετοχή και εθελοντών), όπου τουλάχιστον μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους.

Παράλληλα, προτάθηκε η μεταφορά τους κατά ομάδες στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης για να γίνει η ταυτοποίηση και μετά η μετακίνησή τους στα σύνορα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι άνθρωποι του δήμου Θεσσαλονίκης έθεσαν μετ' επιτάσεως (το είχε κάνει και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας νωρίτερα με δηλώσεις του) το θέμα της διασποράς των προσφύγων στην πόλη της Θεσσαλονίκης και το ενδεχόμενο να έχουμε μια επανάληψη των όσων συνέβησαν προ ημερών στη Ρωμαϊκή Αγορά.

Τελικώς, οι επικεφαλής της Αστυνομίας ενημερώθηκαν ότι το πλοίο άλλαξε ρότα και όλοι ησύχασαν μέχρι την επόμενη φορά...