Skip to main content

ΣΒΒΕ: Το πολυδαίδαλο γραφειοκρατικό σύστημα πνίγει τις επενδύσεις

Διάταξη του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης «μπλοκάρει τις επενδύσεις» υποστηρίζει ο ΣΒΒΕ και ζητά με επιστολή του από την κα Λ. Κατσέλη την άμεση εξέταση και άρση της Υπουργικής απόφασης
Δυσλειτουργίες στην προσπάθεια εφαρμογής διατάξεων, που αφορούν στην υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων, μέσω του αναπτυξιακού νόμου, διαπιστώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και αποστέλλει επιστολή διαμαρτυρίας προς την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη.

Στην επιστολή του ο ΣΒΒΕ υποστηρίζει πως έχει γίνει αποδέκτης έντονων παραπόνων από επιχειρήσεις - μέλη του, οι οποίες αναφέρουν πως πολλά επιχειρηματικά σχέδια έχουν παγώσει, εξαιτίας της αλλαγής του τρόπου καταβολής των επιχορηγήσεων για ορισμένες κατηγορίες επενδύσεων. Κυρίως, όμως, το θέμα αφορά στα πολυετή επιχειρηματικά σχέδια και στις ειδικές επενδύσεις.

Σύμφωνα με την υπ΄αριθμ. 14929 / ΦΕΚ 1301 / Τεύχος Β’ / 26.07.2007 απόφαση του πρώην Υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία ενεργοποιήθηκε πρόσφατα, για να καταβληθεί η πρώτη δόση (50%) της επιχορήγησης με την πιστοποίηση του 50% της επένδυσης, απαιτείται από τα ελεγκτικά όργανα, στην περίπτωση σύναψης τραπεζικού δανείου, να έχει εκταμιευθεί το συνολικό ποσό του δανείου.

Ο ΣΒΒΕ θεωρεί ότι η παραπάνω διάταξη είναι κυριολεκτικά ανεφάρμοστη, καθώς οι τράπεζες εκταμιεύουν τα δάνεια που έχουν συνάψει με την πρόοδο των εργασιών και όχι εφάπαξ. «Η παραπάνω υπουργική απόφαση αποτελεί ένα κατεξοχήν παράδειγμα στρέβλωσης, γραφειοκρατίας και παραλογισμού, που αντιστρατεύεται την ανάπτυξη, μπλοκάρει τις επενδύσεις και δεν οδηγεί πουθενά», υποστηρίζει ο ΣΒΒΕ.
 
Με την επιστολή του ο ΣΒΒΕ ζητά από την κα Υπουργό την άμεση εξέταση και άρση της Υπουργικής απόφασης, προτείνοντας να επανέλθει το καθεστώς καταβολής των επιχορηγήσεων που ίσχυε πριν το 2007, όπου η εκταμίευση των δανείων έπρεπε να αποδεικνύεται με την ολοκλήρωση της επένδυσης.