Skip to main content

Σαχινίδης: Η κυβέρνηση προχωρά σε διαρθρωτικές αλλαγές

Η έξοδος από την κρίση δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί με κοντόφθαλμη διαχειριστική λογική, αλλά με τομές στα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τόνισε από τη Λάρισα ο υφυπουργός
Η έξοδος από την κρίση δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί με κοντόφθαλμη διαχειριστική λογική, αλλά με τομές στα χρόνια διαρθωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τόνισε κατά την ομιλία του ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου, της Περιφερερειακής Διοίκησης Λάρισας.


Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2010, ο κ. Σαχινίδης τόνισε πως οι άμεσοι στόχοι που τέθηκαν ήταν ο περιορισμός του ελλείμματος από το 12,7% του ΑΕΠ, κατά 8,4 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να διαμορφωθεί το 2010 σε μονοψήφιο ποσοστό, στο 9,1%.

Βασικοί προβληματικοί άξονες της οικονομίας, τόνισε ο υφυπουργός, αναδεικνύονται: το υψηλό έλλειμμα και χρέος, η χαμηλή ανταγωνιστικότητά, η περιορισμένη ρευστότητα και το μη βιώσιμο παραγωγικό πρότυπο της οικονομίας

Σύμφωνα με τον κ. Σαχινίδη, χαρακτηριστική είναι η κατά το 2008 και 2009 ραγδαία κλιμάκωση του ύψους των νέων ακάλυπτων επιταγών, όπως καταγράφεται από τα επίσημα στοιχεία του Τειρεσία, από 108 εκ. ευρώ κατά μέσο όρο το μήνα για το 2008, το αντίστοιχο ποσό για το 2009 υπερδιπλασιάστηκε στα 265 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι ενδεικτικό των συνθηκών πιστωτικής ασφυξίας που αντιμετωπίζουν κυρίως οι ΜΜΕ επιχειρήσεις

Χαρακτηριστικό της χαμηλής ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, πρόσθεσε, είναι «το υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο αυξήθηκε ραγδαία – έως και τριπλασιάστηκε – από το 2004 και μετά και στο τέλος του 2008 είχε φτάσει σχεδόν στο 14% του ΑΕΠ».

Με έλλειμμα 12,7% και χρέος 113% του ΑΕΠ τα δημοσιονομικά «όπλα», που σε αυτές τις συνθήκες κατά κανόνα χρησιμοποιούνται για να στηρίξουν την οικονομία, είναι εξαιρετικά περιορισμένα, ανέφερε ο κ. Σαχινίδης και παρουσίασε τους πέντε βασικούς πυλώνες της κυβερνητικής προσπάθειας για την ανάταξη της οικονομίας.

1ον) Φορολογική μεταρρύθμιση:

Στρατηγικός στόχος είναι ένα απλό, σταθερό και σύγχρονο φορολογικό σύστημα που θα εγγυάται τη δικαιοσύνη, την αποτελεσματικότητα και θα προωθεί την ανάπτυξη:
 - Εφαρμογή ενιαίας τιμαριθμοποιημένης προοδευτικής κλίμακας για τα φυσικά πρόσωπα.
 - Φορολόγηση με χαμηλό συντελεστή των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων
    - Αύξηση συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες, για τις πωλήσεις προϊόντων ζωικής και φυτικής παραγωγής από 7% σε 11%.
 - Κατάργηση υφιστάμενου ΚΒΣ. Κωδικοποίηση και απλούστευση φορολογικής νομοθεσίας
 - Εκσυγχρονισμός του μοντέλου οργάνωσης της φορολογικής διοίκησης.
 - Κατάργηση περιττών πιστοποιητικών. Καθιέρωση της Δήλωσης και του Εκκαθαριστικού ως μόνα πιστοποιητικά.
Ωστόσο, οφείλουμε να αποκαταστήσουμε στον πολίτη την εμπιστοσύνη απέναντι στο κράτος και στην ανταποδοτικότητα των φόρων που καταβάλει, σημείωσε.

2ον) Ασφαλιστικό:

 Το ασφαλιστικό σύστημα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, καθώς τα χρέη των ταμείων βαίνουν διογκούμενα και τίθεται σε ορατό κίνδυνο η βιωσιμότητα του συστήματος:
- Η χρηματοδότηση των ταμείων από τον τακτικό προϋπολογισμό δεν μπορεί να λειτουργήσει ως υποκατάστατο για την κάλυψη των ελλειμμάτων που προκαλούνται από τις αναλογιστικές ανισορροπίες του συστήματος (ανατροπή αναλογιών συνταξιούχων και εργαζομένων).
 - Διαφάνεια και αποτελεσματική διαχείριση των διαθέσιμων των Ταμείων
 - Καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.
Πέρα από τις αναγκαίες παρεμβάσεις και αλλαγές που προωθούνται, η ουσιαστική εγγύηση για την βιωσιμότητα Ασφαλιστικού Συστήματος είναι η ανάπτυξη της οικονομίας και η δημιουργία των απαραίτητων πλεονασμάτων που θα τροφοδοτούν το κοινωνικό κράτος, συμπλήρωσε.

3ον) Επενδύσεις: 

- Ταχύτερη υλοποίηση του ΕΣΠΑ το οποίο μέχρι στιγμής παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις, τόνισε ο υφυπουργός. Βραχυχρόνια θα συμβάλει στην αναθέρμανση της οικονομίας για την έξοδο από την κρίση, ενώ μεσοπρόθεσμα θα βοηθήσει την ανάπτυξη νέων παραγωγικών τομέων της οικονομίας και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
 - Επιπλέον δρομολογείται δέσμη μέτρων για την διευκόλυνση και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας (Νέα προγράμματα επιχειρηματικότητας, ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας).
 - Νομοσχέδιο που να καταργεί τα αντικίνητρα για την επιχειρηματικότητα με στόχο την αύξηση των επενδύσεων. Στόχος είναι να είναι εφικτή η ίδρυση επιχείρησης εντός 15 ημερών.
 Κεντρικό ζητούμενο, είπε, είναι η υποκατάσταση του ξεπερασμένου παραγωγικού προτύπου που επικρατεί στην Ελληνική Οικονομία και η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της χώρας στο διεθνές περιβάλλον.

4ον) Ρευστότητα στις επιχειρήσεις:

Η κρίση δημιούργησε δύσκολες συνθήκες για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, πρόσθεσε ο κ. Σαχινίδης, τονίζοντας πως ήδη κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την οικονομική κρίση και τον Τειρεσία. Χρήση του ανεκμετάλλευτου ποσού από το πακέτο των 28 δισ. (σχέδιο στήριξης των Τραπεζών) για την ενίσχυση της ρευστότητας των ΜΜΕ.
Προστασία της απασχόλησης: Η τετραετής επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων εργαζομένων, που αποτελεί ένα μέτρο το οποίο ευνοεί ταυτόχρονα την επιχείρηση και τον εργαζόμενο. Έτσι δημιουργούνται κίνητρα νέες επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ διευκολύνεται η είσοδος των νέων εργαζομένων στην αγορά εργασίας.


5ον) Δαπάνες του Δημόσιου τομέα:

Όπως είπε ο υφυπουργός, ο Δημόσιος τομέας χαρακτηρίζεται από αναποτελεσματικότητα και σπατάλη. Υπάρχουν σημαντικά περιθώρια των περιορισμό των πρωτογενών δαπανών του Τακτικού Προϋπολογισμού (ΤΠ) τόνισε και πρόσθεσε πως οι συγκεκριμένες δαπάνες αυξάνονται κατά μέσο όρο 11% επί οκτώ συνεχόμενα έτη, ενώ η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ δεν ξεπέρασε το 6% και η αύξηση των καθαρών εσόδων του ΤΠ το 4%.
 - Καθιέρωση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών. Έτσι θα γίνει εφικτός ο αποτελεσματικός έλεγχος του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο.
 - Περιορισμός των νέων προσλήψεων στο δημόσιο, με αναλογία 1 νέος εργαζόμενος, για 5 αποχωρούντες.
 - Συγχώνευση ή κατάργηση δημόσιων οργανισμών.


Ο Χρ. Σταϊκούρας

Από τηνπλευρά του, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και αναπληρωτής τομεάρχηςοικονομικών του κόμματος κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε ότι είναι καλέςοι προθέσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, αναφορικά με όσαανακοίνωσε πρόσφατα στο Ζάππειο και για ορισμένα από αυτά σε πρώτοεπίπεδο το κόμμα του μπορεί να συμφωνήσει. Απουσίαζαν όμως τα μόνιμα,διαρθρωτικά και κοστολογημένα μέτρα. Παράλληλα, η αξιωματικήαντιπολίτευση ενίσταται και για το χρονοδιάγραμμα αποκλιμάκωσης τουχρέους που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αφού δεν συμβαδίζει η ανακοίνωσηπερί του 2012 με την προγενέστερη δήλωσή του ότι «αν δεν αφανίσουμε τοχρέος, θα μας αφανίσει αυτό»!

Ο κ. Σταϊκούρας υπεραμύνθηκε των μέτρωνπου είχε δρομολογήσει η απερχόμενη κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή,λέγοντας ότι αν είχαν προχωρήσει το πάγωμα των μισθών, η ρύθμιση γιατους ημιυπαίθριους χώρους, το Ξυστό και το ΕΤΑΚ, το έλλειμμα στα τέλητου 2009 θα ήταν μονοψήφιο, της τάξεως του 8 έως 8,5%. Σύμφωνα με τονκ. Σταϊκούρα, η κυβέρνηση έχει φουσκώσει το έλλειμμα προκειμένου αυτόνα εμφανιστεί ιδιαίτερα μειωμένο στα τέλη της επόμενης χρονιάς.Ξεκαθάρισε, τέλος,  ότι η Ν. Δ. δεν πρόκειται να συναινέσει σε αλλαγέςτου φορολογικού συστήματος που θα σημάνουν αύξηση της φορολόγησης τωννοικοκυριών και των επιχειρήσεων και συμφωνεί με διεύρυνση τηςφορολογικής βάσης που θα οδηγήσει σε πάταξη της φοροδιαφυγής και τηςπαραοικονομίας».


ΚΚΕ ΚΑΙ ΛΑΟΣ

Ο βουλευτήςΛάρισας του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος τόνισε ότι «ο προϋπολογισμός αυτόςδείχνει ότι αναδιανέμει τον πλούτο υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, είτε μετη φορολογία (μειώνει τους φόρους μόνο στις επιχειρήσεις), είτε με τηνεισοδηματική πολιτική (με τα ψίχουλα των αυξήσεων της τάξεως του 1,5%στο δημόσιο), είτε μέσω των κοινωνικών παροχών που βαφτίζονται«σπατάλες». 

Ιδιαίτερα δηκτικός υπήρξε ο βουλευτής Λάρισας του ΛΑΟΣ κ.Αστέριος Ροντούλης, ο οποίος τόνισε ότι «η πράσινη ανάπτυξη θααποδειχθεί με το πέρασμα του χρόνου πράσσειν άλογα!».