Skip to main content

Σαββίδης: Θέσεις εργασίας και υποτροφίες από τις έδρες του ΑΠΘ (video)

Ευτυχής δήλωσε ο ομογενής επιχειρηματίας κατά τα εγκαίνια της Επώνυμης Έδρας Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ τα εγκαίνια της Επώνυμης Έδρας Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, παρουσία του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος δήλωσε ευτυχής και περήφανος.

«Είναι μια ιδιαίτερη μέρα, μια μέρα που μπορώ να μιλήσω με τιμή για τη ρωσική γλώσσα και αυτό επειδή σήμερα ανοίγουμε την Έδρα της Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού και είμαι πολύ ευτυχής που έχω σχέση με αυτό το γεγονός, γιατί θα εμπλουτίσει τη ρωσική γλώσσα και τον πολιτισμό. Και αυτό επειδή πιστεύω ότι ο Ρωσικός πλούτος θα κάνει καλό σε όσους δραστηριοποιηθούν σε αυτό το πεδίο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για τους στόχους του ιδρύματος, απάντησε :

«Αν ξεκινήσω να σας λέω τους στόχους του ιδρύματος, φοβάμαι ότι δεν θα μείνει χρόνος για τα εγκαίνια».

Κατά την ομιλία του ο κ. Σαββίδης ανακοίνωσε πως θα προσφέρει θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις του για τους αποφοίτους στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Έδρας Ποντιακών Σπουδών (η οποία εγκαινιάστηκε τον περασμένο Μάιο) και της Έδρας Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως θα προσφέρει υποτροφίες στους καλύτερους σπουδαστές αυτών των Εδρών.

Μάλιστα, αμέσως μετά ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας είπε: «Σας ευχαριστούμε πολύ κύριε Σαββίδη, αλλά τώρα θα πρέπει να φτιάξουμε μεγαλύτερες αίθουσες. Γιατί αν οποίος τελειώνει τις Σχολές βρίσκει δουλειά, δεν θα χωρούν οι φοιτητές μας στα αμφιθέατρα».



Νωρίτερα, ο κ. Σαββίδης ξεναγήθηκε στους χώρους του Πανεπιστημίου και συζήτησε με τον Πρύτανη του ιδρύματος, Περικλή Μήτκα.

Κατά την είσοδο του ομογενούς επιχειρηματία στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, τον υποδέχτηκαν κοπέλες ντυμένες με εντυπωσιακές παραδοσιακές ρώσικες φορεσιές. Για το καλωσόρισμα, του προσέφεραν ψωμί και αλάτι, σύμφωνα με το ρωσικό έθιμο.

Η Έδρα θα λειτουργήσει με την υποστήριξη του «Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδης».



Το 2016, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το «Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδης» υπέγραψαν, στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους «2016: Έτος Ελληνικού Πολιτισμού στη Ρωσία και Ρωσικού Πολιτισμού στην Ελλάδα», Σύμφωνο Συνεργασίας που προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την ίδρυση Επώνυμης Έδρας Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο ΑΠΘ.



Βασικοί στόχοι της Έδρας είναι η ανάπτυξη διδακτικού και ερευνητικού έργου για τη μελέτη και τη διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού, καθώς και η ενίσχυση των ήδη υφιστάμενων δεσμών της Ελλάδας με τη Ρωσία. Επίσης, προγραμματίζεται η σύναψη επιστημονικών συμφωνιών με Έδρες συναφούς αντικειμένου στο εξωτερικό και η διεύρυνση των συνεργασιών με πανεπιστήμια της Ρωσίας, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός πυρήνα ρωσικών σπουδών στο ΑΠΘ.

Με απόφαση της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής, η Επώνυμη Έδρα Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού εντάσσεται ακαδημαϊκά στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο υφυπουργός Παιδείας, κ. Ζουράρις, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.
 
Ο κ. Ζουράρις ανάμεσα στις ευχαριστίες για τη δωρεά του ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδης» και τη δράση του επιχειρηματία, ανέφερε «...και ευχαριστεί βεβαίως και η θύρα 4, της οποίας ο Ιβάν Σαββίδης είναι πρόεδρος».