Skip to main content

Σαββίδης: Θα καλύψω όλα τα έξοδα για τις έδρες στο ΑΠΘ(vids)

«Χρηματοδοτώ μία έδρα για τον Ποντιακό Ελληνισμό και μία για τη Ρωσική Γλώσσα, άρα, ναι, είμαι Ρωσοπόντιος», είπε ο Ιβάν Σαββίδης.

Υπεγράφη σήμερα το σύμφωνο συνεργασίας ανάμεσα στον ομογενή επιχειρηματία και μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, μέσω του «Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδης» και τη διοίκηση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για την ίδρυση δύο επώνυμων εδρών στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ με τη στήριξη του Ιδρύματος. Η πρώτη θα αφορά τη μελέτη του Ποντιακού Ελληνισμού και η δεύτερη τη Ρωσική Γλώσσα και τον Πολιτισμό και η επιδίωξη των δύο πλευρών είναι η έναρξή τους το εαρινό εξάμηνο του 2017.

Ο ισχυρός άνδρας του Δικεφάλου δεσμεύθηκε να καλύψει εξ ολοκλήρου τον προϋπολογισμό των δύο εδρών, «εάν χρειαστεί, μέχρι το τέλος της ζωής μου», όπως είπε χαρακτηριστικά, στη σημερινή εκδήλωση. «Ο προϋπολογισμός μας είναι ανοιχτός και θα καλύψουμε ό,τι έξοδα υπάρχουν», υποσχέθηκε ο ομογενής επιχειρηματίας και τόνισε πως το Ίδρυμά του θα εξασφαλίσει τις καταβολές μισθών των καθηγητών που θα αναλάβουν, τις αποζημιώσεις των υποψηφίων διδακτόρων, τις μετακινήσεις τους, την ανάπτυξη της βιβιλιογραφίας και τις σχετικές ημερίδες.

«Πάντα ήθελα το Ίδρυμά μας να συνεργαστεί με το ΑΠΘ. Ο ρόλος μας είναι πολύ απλός και αυτός είναι να πληρώνουμε εγκαίρως τα έξοδα. Ο προϋπολογισμός μας είναι ανοιχτός και θα καλύψουμε ό,τι έξοδα υπάρχουν», συνέχισε ο κ. Σαββίδης και πρόσθεσε: «Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια, ωστόσο υπήρχε μεγάλη ανάγκη οικονομικής συνεργασίας. Γι' αυτό, ορίζουμε αυτές τις έδρες. Οσοι περισσότεροι Ελληνες γίνουν ποιοτικοί φορείς της ρωσικής γλώσσας τόσες περισσότερες ευκαιρίες θα έχουν. Το ίδιο κάνουμε και στη Ρωσία, στο Πανεπιστήμιο του Ροστόφ με το οποίο υπογράψαμε πρόσφατα νέα συνεργασία με έδρες που αφορούν την ελληνική γλώσσα».

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Αριστοτελείου, Περικλής Μήτκας, ευχαρίστησε τον κ. Σαββίδη για την κίνησή του και επισήμανε πως η διατήρηση και η άνθιση των νέων τμημάτων βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια και των δύο πλευρών και, φυσικά, στην αποτελεσματικότητα της δουλειάς που θα κάνουν οι καθηγητές.

Στόχος, όπως είπε, είναι να στρέψουν το βλέμμα οι φοιτητές προς την ανατολική Ευρώπη και δη τη Ρωσία, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, επιδιώκεται και ο ερχομός καθηγητών από το Πανεπιστήμιο του Κράσνονταρ για να διδάξουν.

 

«Καμπανάκι οι δηλώσεις Φίλη για τη Γενοκτονία»

 

Αναφερόμενος στη Γενοκτονία των Ποντίων, ο κ. Σαββίδης έκανε λόγο για «καμπανάκι από τις δηλώσεις υπουργού», φωτογραφίζοντας τον Νίκο Φίλη. «Καλούμε τους ενδιαφερόμενους καθηγητές να δηλώσουν συμμετοχή στα νέα τμήματα ώστε να εξαλειφθούν οι αμφιβολίες των υπουργών για τη Γενοκτονία», πρόσθεσε.

Παράλληλα, με σκωπτικό ύφος καυτηρίασε τον χαρακτηρισμό «Ρωσοπόντιος» που του αποδόθηκε προσφάτως. «Χρηματοδοτώ μία έδρα για τον Ποντιακό Ελληνισμό και μία για τη Ρωσική Γλώσσα, άρα, ναι, είμαι "Ρωσοπόντιος"», είπε.

Σχολιάζοντας, παράλληλα, την κίτρινη γραβάτα που φορούσε ο κ. Μήτκας, ο μεγαλομέτοχος της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ είπε χαριτολογώντας πως «σκέφτηκα να φορέσω κι εγώ μια τέτοια, αλλά δεν θα ήταν καλό για τους ΠΑΟΚτσήδες».