Skip to main content

Σαββάκης: Τα δέκα εμπόδια για τις επενδύσεις στη βιομηχανία

Παρέμβαση του προέδρου του ΣΒΒΕ: Οι προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων και ο δεκάλογος των εμποδίων της ελληνικής βιομηχανίας

Του Θανάση Σαββάκη*

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας διέρχεται από την αυτονόητη προϋπόθεση της υλοποίησης επενδύσεων.

Στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος πιστεύουμε ότι δίχως ισχυρή παραγωγική βάση και διεθνώς ανταγωνιστικές μεταποιητικές επιχειρήσεις η χώρα είναι αδύνατον να εξέλθει από την οικονομική κρίση.

Όμως, οι προϋποθέσεις υλοποίησης επενδύσεων στη μεταποίηση είναι δυο:

Πρώτον, η ανάγκη ύπαρξης μιας συγκεκριμένης βιομηχανικής πολιτικής που τελικά θα επαναφέρει την υγιή μεταποιητική δραστηριότητα της χώρας στο προσκήνιο της ανάπτυξης.

Δεύτερον, η υλοποίηση επενδύσεων στη μεταποίηση.

Παρά τις δυσμενείς συνθήκες στο μέτωπο της οικονομίας, η εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα:

- Επιμένει να δουλεύει σκληρά.
- Να παραμένει διασυνδεδεμένη με τα διεθνή δρώμενα.
- Να σχεδιάζει με αποφασιστικότητα το μέλλον της υγιούς επιχειρηματικότητας στη χώρα.
- Εξακολουθεί να παράγει και να εξάγει προϊόντα υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας, προσφέροντας έμπρακτα στην ανάπτυξη της χώρας με την πληρωμή μεγάλων χρηματικών ποσών για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Ζήτημα αξιοπιστίας

Οι ξένοι δυνητικοί επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες στην Ελλάδα, και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, να είναι βέβαιοι οι Έλληνες επιχειρηματίες του δευτερογενούς τομέα μπορούμε να είμαστε οι συνεπείς και αξιόπιστοι εταίροι, σε κάθε μορφή συνεργασίας που θ’ αποφασίσουμε από κοινού. Άλλωστε, οι δυναμικές υγιείς ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις μπορούν να είναι οι παραγωγικοί κι εμπορικοί συνεργάτες επιχειρήσεων του εξωτερικού, γιατί παράγουν πιστοποιημένα προϊόντα υψηλής ποιότητας, τυποποιημένα και ελκυστικά συσκευασμένα, καθώς και προϊόντα και υπηρεσίες διεθνώς ανταγωνιστικά.

Τα προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, δεν είναι έντασης τεχνολογίας. Ενσωματώνουν, όμως, αυτό που υποσχόμαστε στους ανθρώπους που τα αγοράζουν: την αξιοπιστία.

Η αξιοπιστία αυτή προέρχεται από την επί δεκαετίες δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων μας στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, στις σχέσεις που έχουμε αναπτύξει με μεγάλα δίκτυα διανομής προϊόντων του εξωτερικού και από την εικοσαετή παρουσία μας ως ενός εκ των κυριότερων ξένων επενδυτών στις χώρες των Βαλκανίων. Ας μη ξεχνάμε ότι τα ελληνικά προϊόντα πληρούν τις προδιαγραφές που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην Ελλάδα, λοιπόν, παράγουμε με βάση διεθνή πρότυπα και το ίδιο συνεχίζουμε να κάνουμε με μεγαλύτερη υπευθυνότητα την εποχή της οικονομικής κρίσης.

Δεκάλογος

Για να γίνει όμως πράξη η αναγκαία τόνωση της επιχειρηματικότητας στη χώρα με κάθε είδους επενδύσεις θα πρέπει να αρθούν πολλά και ποικίλα εμπόδια στην καθημερινή δραστηριοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων και ειδικά των μεταποιητικών επιχειρήσεων.

Εμπόδια που αφορούν:

1. Στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση των υποψήφιων επενδυτών.
2. Στην ικανότητα της οικονομίας να θέσει σε προτεραιότητα τις επενδύσεις στη βιομηχανική παραγωγή.
3. Στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, σε συνδυασμό με την υλοποίηση ουσιαστικών δράσεων μεταφοράς τεχνολογίας σε όλο το φάσμα της εγχώριας επιχειρηματικότητας.
4. Στην εναρμόνιση της χώρας μας με τα διεθνή και ευρωπαϊκά δεδομένα, στον τομέα της ενέργειας και ειδικά στο πεδίο του κόστους ενέργειας.
5. Στην έμπρακτη υποστήριξη των εξωστρεφών επιχειρήσεων, κατά το πρότυπο άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
6. Στη σταθερότητα του φορολογικού πλαισίου που διέπει την επιχειρηματικότητα, και το οποίο αποτελεί ίσως τη βασικότερη παράμετρο της αξιοπιστίας μιας χώρας που επιθυμεί να προσελκύσει κεφάλαια από ξένους επενδυτές.
7. Στην εύρυθμη λειτουργία και εποπτεία της εγχώριας αγοράς και στην τήρηση των κανόνων ανταγωνισμού.
8. Στην – επιτέλους – συμφωνία για συγκεκριμένο σύστημα αδειοδότησης των επιχειρήσεων που αποτελεί μονίμως πρόβλημα τόσο για τις υφισταμένες όσο και για τις υποψήφιες νέες επενδύσεις.
9. Στην ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, και στην κατά προτεραιότητα εξέταση θεμάτων που αφορούν στην επιχειρηματικότητα. Παράλληλα, το σύστημα απονομής δικαιοσύνης θα πρέπει να ενισχυθεί με τη θεσμοθέτηση εκθέσεων επιπτώσεων του κάθε νόμου στην επιχειρηματικότητα γεγονός που αυτόματα θα συνιστά ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της καλής νομοθέτησης στην Ελλάδα.
10. Στη δημιουργία προϋποθέσεων δημιουργίας ποιοτικών θέσεων εργασίας, που θ’ ανακόψουν το «brain drain» των τελευταίων αυτών ετών.

Εθνική πολιτική

Ο δεκάλογος αυτός αποτελεί για τον ΣΒΒΕ αποτελεί τον πυρήνα μιας ρεαλιστικής βιομηχανικής πολιτικής, που πιστεύουμε ότι θα δώσει πραγματική ώθηση στην επιχειρηματικότητα στη χώρα μας.

Χρειαζόμαστε στο πλαίσιο της υλοποίησης επενδύσεων μια εθνική βιομηχανική πολιτική. Μια εθνική βιομηχανική πολιτική είναι απαραίτητη διότι μέσω αυτής αφενός θα ενθαρρυνθούν οι αναγκαίες προσαρμογές που πρέπει να υιοθετηθούν από τις επιχειρήσεις, ώστε να γίνουν περισσότερο εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές και αφετέρου θα βελτιωθεί το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις.

Οι κύριες αρχές που κατά το ΣΒΒΕ θα πρέπει να διέπουν τη βιομηχανική πολιτική της χώρας μας και οι οποίες θα πρέπει να εφαρμόζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση, είναι:

- Η συνεπής, ακέραια και αδιάβλητη εφαρμογή των κανόνων λειτουργίας και ελέγχου των αγορών, ούτως ώστε να είναι δυνατή η παροχή ίσων ευκαιριών σε όλες τις επιχειρήσεις στο πεδίο του ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά.
- Οι επικρατούσες οικονομικές συνθήκες να επιτρέπουν την ανάπτυξη και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μεταποιητικών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτών των συνθηκών η βελτίωση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που μπορεί να συντελέσει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας.

Για να υπάρξει όμως βελτίωση της παραγωγικότητας, οι επιχειρήσεις θα πρέπει:

- Να έχουν την ικανότητα να αναπτύσσουν ή και να αποκτούν τεχνολογία.
- Να είναι σε θέση να αναπτύσσουν καινοτομικές δραστηριότητες.
- Να διαθέτουν άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας.

* Ο Θανάσης Σαββάκης είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Το κείμενο αυτό αποτελεί τον κορμό της εισήγησης του στο 1ο Οικονομικό Forum των Δελφών, που πραγματοποιήθηκε 26 – 28 Φεβρουαρίου 2016