Skip to main content

Σαββάκης: Μετά την διαπραγμάτευση, πρέπει να γίνει το επόμενο βήμα

Μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης η Ελλάδα πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα στην οικονομία, τονίζει ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ

Του Αθανάσιου Σαββάκη*

Η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών αποτελεί για τον επιχειρηματικό κόσμο της Βορείου Ελλάδος, και όχι μόνο, σημαντική προοπτική αλλαγής κλίματος στο περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις. Βεβαίως η συνέχεια δεν μπορεί παρά να είναι αφενός η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους της χώρας μας και αφετέρου η ένταξη της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Παράλληλα, η επίτευξη της συμφωνίας μπορεί να συμβάλει στη κατακόρυφη μείωση της πολιτικής αβεβαιότητας και στην έναρξη μιας χρονικής περιόδου για την επαναφορά της κανονικότητας στην πραγματική οικονομία και την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση, η επίτευξη συμφωνίας ήταν ζητούμενο για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας εδώ και πάνω από δύο χρόνια. Γι’ αυτό και η επικείμενη ολοκλήρωση της διαδικασίας ευελπιστούμε να συμβάλει στην έναρξη υλοποίησης επενδύσεων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει σημαντικό τμήμα από τα λεγόμενα αντίμετρα να κατευθυνθεί στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Κυρίως στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων.

Επίσης, ο επιχειρηματικός κόσμος της Βορείου Ελλάδος αναμένει από την κυβέρνηση τη δημοσιοποίηση συγκεκριμένου διαγράμματος για την άρση των capital controls και την ομαλή χρηματοδότηση της οικονομίας.

Επιπλέον, η μελλοντική συμφωνία με τους θεσμούς αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη χώρα και την κυβέρνηση να προβεί σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλουν στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Δεν είναι δυνατόν οι ελληνικές επιχειρήσεις να πληρώνουν τουλάχιστον 10% υψηλότερες εισφορές και φόρους συγκριτικά με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Δεν μπορεί σήμερα οι ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις να έχουν έως 30% επιπλέον πραγματικό κόστος σε σχέση με τον ανταγωνισμό, λόγω ειδικών φόρων και ρυθμιζόμενων χρεώσεων. Τέλος, είναι απαράδεκτο να απομειώνεται, με σχεδόν βάρβαρο τρόπο η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, με την πληρωμή διπλάσιων επιτοκίων επιχειρηματικών δανείων σε σχέση με τα επιτόκια που ισχύουν στις χώρες της Ευρωζώνης.

Για όλους αυτούς τους λόγους και προκειμένου να εξέλθει η χώρα από την κρίση απαιτούνται πραγματικά σαρωτικές μεταρρυθμίσεις και συγκεκριμένα:

Α. Σε ότι αφορά το μέγεθος των επιχειρήσεων:
-    Στήριξη δυναμικών κλάδων και εθνικών πρωταθλητών.
-    Φορολογικά κίνητρα συγχωνεύσεων.
-    Δημιουργία συστάδων επιχειρήσεων και στήριξη αλυσίδων αξίας, ούτως ώστε πολλές δυναμικές επιχειρήσεις και ανταγωνιστικοί υποκλάδοι, να γίνουν «ορατοί» στους διεθνείς επενδυτές.

Β. Σε ότι αφορά τις Πολιτικές Εισαγωγής Καινοτομίας και Διασύνδεσης με την έρευνα:
-    Νομοθετικές ρυθμίσεις.
-    Μακροπρόθεσμο πρόγραμμα σύνδεσης έρευνας – παραγωγής bottom up.
-    Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Γ. Άρση των επιχειρηματικών εμποδίων, όπως περιγράφονται στο κείμενο «Επιχειρηματικότητα χωρίς εμπόδια» που αναπτύχθηκε από το 2010 με πρωτοβουλία του ΣΕΒ και με τη συμμετοχή όλων των Περιφερειακών Συνδέσμων Βιομηχανιών της χώρας, για την υλοποίηση επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να γίνουν τέσσερα πράγματα:

Πρώτον, να «αυξηθεί» η ικανότητα της οικονομίας να θέτει σε προτεραιότητα τις επενδύσεις στη βιομηχανική παραγωγή.

Δεύτερον, να ενισχυθεί η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, σε συνδυασμό με την ουσιαστική υλοποίηση δράσεων μεταφοράς τεχνολογίας σε όλο το φάσμα της εγχώριας επιχειρηματικότητας.

Τρίτον, να υπάρξουν πρωτοβουλίες για την εύρυθμη λειτουργία και εποπτεία της αγοράς και την τήρηση των κανόνων ανταγωνισμού.

Τέταρτον, να αρθούν οι αγκυλώσεις που εμποδίζουν την απονομή της δικαιοσύνης, και την κατά προτεραιότητα εξέταση θεμάτων που αφορούν στην υλοποίηση επενδύσεων και την επιχειρηματικότητα γενικότερα.

Τελικά, ο στόχος μας παραμένει ένας και μοναδικός: η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, μέσα από την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων. Γι’ αυτό χρειάζεται να υποστηριχθεί έμπρακτα και κατά προτεραιότητα η εγχώρια μεταποιητική δραστηριότητα.

*Ο κ. Αθανάσιος Σαββάκης είναι επιχειρηματίας και πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος