Skip to main content

Sary: Τα αλλαντικά που ταξιδεύουν την ανατολίτικη παράδοση στο μέλλον

Η ιστορία των Καππαδόκων που κράτησαν την παράδοση των ανατολίτικων αλλαντικών και σήμερα ανοίγουν νέους δρόμους για την ελληνική αλλαντοποιία.

Για τους λάτρεις των ανατολίτικων αλλαντικών και τους φανατικούς μεζετζήδες, οι παστουρμάδες, τα σουτζούκια και τα καραμανλίδικα λουκάνικα της αλλαντοποιίας "Sary", είναι το απόλυτο έδεσμα. Αλλά η αλλαντοβιομηχανία που ίδρυσε η οικογένεια Σαρήμπογια, κάνει πολύ περισσότερα από το ζωντανεύει στους Καππαδόκες τις μνήμες του χθες στις γεύσεις του σήμερα. Η "Sary" ανοίγει δρόμους στην ελληνική αλλαντοποιία και φτάνει να πουλάει Sardinella στην Ιταλία και λουκάνικα στην Γερμανία.

Η οικογένεια, έχει διανύσει μακρύ δρόμο από το Αγιάσι Αδάνων και την μικρή οικοτεχνία που εκεί διατηρούσε, για να φτάσει σήμερα, από την Δράμα, να τροφοδοτεί τα πιο εκλεκτικά παντοπωλεία, εστιατόρια και ξενοδοχεία, με ορισμένα από τα ποιοτικότερα και γευστικότερα αλλαντικά που παράγονται στην Ελλάδα.

Tην ιστορία των Kαραμανλήδων αλλαντοποιών, διηγείται  στη Voria.gr, από τη ΔΕΘ και την έκθεση Detrop, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της "Sary" κ. Παρασκευάς Σαρήμπογιας, ο οποίος μαζί με τον αδελφό του Χαράλαμπο, τέταρτη γενιά αλλαντοποιών, κρατάνε γερά το τιμόνι της εταιρείας και την οδηγούνε στην ανάπτυξη, με αύξηση στις πωλήσεις στο εσωτερικό της χώρας, παρά την κρίση, αλλά και με αύξηση των εξαγωγών σε επιλεγμένους πελάτες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Η "Sary" έχει τις ρίζες της στην Καππαδοκία, όπου η οικογένεια είχε ξεκινήσει μια μικρή οικοτεχνία, για να μεταφυτευτεί το 1890 στην Ελλάδα και στην Κοκκινιά από τον Ευστράτιο Σαρήμπογια, που έφερε μαζί του τις συνταγές για τα ανατολίτικα αλλαντικά και την τέχνη του μάστορα. Τελικά όμως το παστουρματζίδικο από την Κοκκινιά επρόκειτο να κάνει ακόμη ένα ταξίδι για να πιάσει τελικά νέες, γερές ρίζες, το 1938, στη Δράμα όπου ο παπούς του σημερινού αρχιμάστορα, ο Παρασκευάς Σαρήμπογιας, ανοίγει το εργαστήριο αλλαντικών που στη συνέχεια και με τα χρόνια εξελίχθηκε στη σύγχρονη αλλαντοβιομηχανία "Sary".

 Αρχές δεκαετίας του '30, στο μικρό εργαστήριο της οικογένεια Σαρήμπογια

 

Σήμερα η "Sary", αν και ανώνυμη εταιρεία, παραμένει μία οικογενειακή επιχείρηση, στην οποία έχει ήδη μπει και δουλεύει η πέμπτη γενιά αλλαντοποιών, οι γιοι του Χαράλαμπου Σαρήμπογια, Βασίλης και Βαλεντίνος, ενώ κάποια στιγμή μάλλον θα ακολουθήσει και ο 7χρονος Γιάννης, γιος του Παρασκευά.

Η "Sary" έχει κάνει ξεκάθαρες επιλογές τόσο σε ό,τι αφορά την παραγωγή όσο και την εμπορία των αλλαντικών της. Παραγωγή μόνο από ελληνικά κρέατα, υψηλά ποιοτικά κριτήρια και αυστηρές συνθήκες λειτουργίας σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης, πιστή τήρηση των συνταγών στα παραδοσιακά προϊόντα αλλά και προσαρμογή, με νέες συνταγές, στην εξέλιξη που είναι αναπόσπαστη από τη γαστρονομία.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι αύξηση στις πωλήσεις από τα 5,7 εκατ. ευρώ του 2015, στα 7 εκατομμύρια το 2016, κερδοφόρα λειτουργία, 12 κατηγορίες προϊόντων με 160 κωδικούς, επενδύσεις για επέκταση κτηριακών και νέα μηχανήματα στο εργοστάσιο στη ΒΙΠΑ Προσοτσάνης και δουλειά για 50 εργαζόμενους στην επιχείρηση.

"Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους καταναλωτές γνήσια, χωρίς πρόσθετα, πιο φυσικά, υψηλής ποιότητας αλλαντικά. Εμείς προτείνουμε στον κόσμο, δεν ακολουθούμε", είπε στη Voria.gr ο κ. Σαρήμπογιας, ο άνθρωπος που "μαγειρεύει" τις συνταγές και που πρόσφατα παρουσίασε μία νέα σειρά λουκάνικων με αλάτι Ιμαλαΐων, χωρίς συντηρητικά.

Η "Sary" διαθέτει τα προϊόντα της μόνο σε μικρά σημεία πωλήσεων, σε delicatessen, καλά παντοπωλεία, εστιατόρια αλλά και σε ξενοδοχεία που δίνουν βάση στη γαστρονομία. Η "Sary", με δικά της μεταφορικά μέσα, πάει παντού, αλλά το 60% των πωλήσεών της γίνεται στη Μακεδονία, ενώ σημαντική αγορά είναι και της Αττικής. Ωστόσο, η ποιότητα και οι γευστικές προτάσεις της εταιρείας, έχουν ήδη ταξιδέψει την "Sary" σε Ιταλία, Γερμανία, στο Λονδίνο και το Μάντσεστερ της Βρετανίας, στο Βέλγιο, στη Γαλλία αλλά και στο Κουβέϊτ, πάντοτε σε "ψαγμένα" delicatessen και εστιατόρια.

Κορωνίδα των προϊόντων "Sary" είναι ο παστουρμάς ή παστιρμάς, εκλεκτό έδεσμα το οποίο έρχεται πρώτο σε ζήτηση από τις δεκάδες των προϊόντων της εταιρείας.

Γι' αυτόν τον παστουρμά, ο κ. Σαρήμπογιας επιμένει: "η ετυμολογία της λέξης και οι αναφορές σε αρχαιοελληνικά κείμενα αποδεικνύουν ότι ο παστουρμάς, είναι αυθεντικό κομμάτι της ελληνικής γαστρονομίας".

Από γενιά σε γενιά: Ο Βασίλειος Σαρήμπογιας μεταφέρει τη γνώση στον Χαράλαμπο Σαρήμπογια.