Skip to main content

Σαράντα φωτοβολταϊκούς σταθμούς έχει σε εξέλιξη η KLT Energy AE

Μια νέα δυναμική αγορά του μέλλοντος αποτελούν τα φωτοβολταϊκά συστήματα κατά τον γενικό διευθυντή της KLT Energy AE κ. Βαγγέλη Καραγκούνη, μιλώντας στη Voria.gr για την πορεία της εταιρίας, που παρου
Σημαντική ανοδική πορεία παρουσιάζει η KLT  Energy ΑΕ, η οποία έχει σε εξέλιξη πρόγραμμα κατασκευής 40 φωτοβολταϊκών σταθμών, συνολικής ισχύος 4,3ΜW και συνολικού  προϋπολογισμού, που  ξεπερνά τα 16 εκατ. ευρώ , ενώ ολοκλήρωσε ήδη άλλους 40 σταθμούς φωτοβολταϊκών ανά την Ελλάδα. Δραστηριότητα που έχει ως αποτέλεσμα  αύξηση κατά 40% του κύκλου εργασιών της KLT Energy ΑΕ το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2009, κόντρα στην οικονομική κρίση,  σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη Voria.gr, ο γενικός διευθυντής της εταιρίας κ. Βαγγέλης Καραγκούνης, επιβεβαιώνοντας ότι τα φωτοβολταϊκά αποτελούν μια νέα δυναμική αγορά με μέλλον. Παράλληλα ο κ. Καραγκούνης  αποκάλυψε ότι η εταιρία του βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με δυο γερμανικές  και μια ιταλική εταιρία διαχείρισης ενέργειας, προκειμένου να συνάψει συνεργασία και να εισέλθει στο χώρο του ενεργειακού management. Ένας κλάδος, που επί του παρόντος δεν  έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα, αλλά ο κ. Καραγκούνης διαβλέπει ότι πολύ σύντομα θα δημιουργηθούν νέοι ορίζοντες, δεδομένου ότι η ενέργεια στη χώρα μας είναι πολύ ακριβή σε σχέση με άλλες χώρες και σίγουρα θα ενδιαφέρει τις ενεργοβόρες εταιρίες μια πρόταση εξοικονόμησης ενέργειας και χρήματος. Η KLT Energy επισημαίνει ότι  επιδιώκει τη συνεργασία, θέλοντας να αξιοποιήσει τη μεγάλη εμπειρία και  τεχνογνωσία που διαθέτουν οι ξένες εταιρίες στο ενεργειακό manegement. Βέβαια δεν μπορεί να προσδιορίσει ακόμη πότε θα ολοκληρωθεί χρονικά το σχετικό deal για συνέργια στο ενεργειακό management.

Όσον αφορά  στα φωτοβολταϊκά projects, αναφέρει ότι οι 40 φωτοβολταικοί σταθμοί που ολοκληρώθηκαν είναι συνολικής ισχύος 3,7Μw και έχουν συνδεθεί με τη ΔΕΗ, ενώ οι 40 φωτοβολταικοί σταθμοί που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι έργα συνολικής ισχύος 4,3ΜW. To μέγεθος των έργων κυμαίνεται από 20 έως 150 κιλοβατώρες. Η αξία των 20KWH ανέρχεται σε 110.000 ευρώ και των 150ΚW η αξία φθάνει  τα 670.000 ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Καραγκούνη.  Ο τομέας των φωτοβολταικών συστημάτων εκτιμά ότι έχει μέλλον, δεδομένου ότι εγκρίθηκαν από τη Διαχειριστική Αρχή Ενέργειας πολλές άδειες εγκατάστασης, αλλά και παγκοσμίως  η ζήτηση είναι μεγάλη. Αναφέρει ως ενδεικτικό της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει παγκοσμίως ότι  μια παραγγελία εισαγωγής  φωτοβολταικών πάνελς  και μετατροπέων κάνει να παραδοθεί στην Ελλάδα 18-28 εβδομάδες. Βέβαια αυτό το απέδωσε στη Γερμανία, όπου αλλάζει η τιμή αγοράς της ενέργειας από το νέο έτος και όλοι έχουν σπεύσει να υλοποιήσουν όσον το δυνατόν περισσότερα έργα μέχρι τέλος του χρόνου. Βέβαια, υπενθυμίζει ότι  στην Ελλάδα η τιμή αγοράς ρεύματος της ΔΕΗ από ιδιώτες επενδυτές θα μειωθεί στις 30 Αυγούστου του 2011 από 0,45 ευρώ ανά κιλοβατώρα που είναι σήμερα. 

Η εταιρία του επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να δίνει έμφαση στα φωτοβολταικά και  στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και σε μικρά υδροηλεκτρικά έργα, καθώς συνάδουν  με την «πράσινη ανάπτυξη» που προασπίζεται η νέα κυβέρνηση. Eπικαλέστηκε στοιχεία του περιοδικού Photon, που για την αγορά φωτοβολταικών της Ελλάδας προβλέπει οτι το 2010 θα υλοποιηθούν απο 115-145ΜW, το 2011 αναμένεται να γίνουν 145MW- 240MW και το 2012 υπολογίζεται να υλοποιηθούν από 180ΜW- 330MW. Σημειώνει μάλιστα οτι το 1MW κοστίζει 4 εκατ. ευρώ.
Εξάλλου πιστεύει ότι η έγκαιρη στροφή στα φωτοβολταϊκά ήταν η αιτία που η οικονομική κρίση δεν άγγιξε την KLT Energy, τουναντίον μάλιστα παρουσίασε μια σημαντική βελτίωση μεγεθών. Βέβαια ο κλάδος του φυσικού αερίου παρουσίασε κάμψη -60% και της θέρμανσης -40% έως -50%, σημειώνει.
 Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κύκλος εργασιών τη KLT Energy AE  ήταν 29,1 εκατ. ευρώ το 2008 και φέτος προβλέπει ότι ο τζίρος  της εταιρίας θα ανελθει σε  35 εκατ. ευρώ και ανάλογη αύξηση θα έχουν και τα κέρδη. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το 2008 ήταν 44 εκατ. ευρώ και τα κέρδη ήταν 370.637 ευρώ για την εταιρία και τα ενοποιημένα για τον όμιλο ήταν 536.747 ευρώ. Επισημαίνει ότι τα φωτοβολταϊκά  αντιπροσωπεύουν το 75% του κύκλου εργασιών.
Ο όμιλος στην Αλβανία έχει εισέλθει στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, μέσω της θυγατρικής εταιρίας Intercom, η οποία διαθέτει 36 καταστήματα και αντιπροσωπεύει την Cosmote.

Στους  σταθερούς στρατηγικούς στόχους της KLT ENERGY εντάσσεται ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η εφαρμογή της γεωθερμίας για χρήση θέρμανσης και κλιματισμού.

Η KLT ENERGY υπογραμμίζει ότι δραστηριοποιείται πολύ έντονα στον τομέα εφαρμογών των φωτοβολταϊκών panels για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Πιστεύει ότι με το νέο επενδυτικό νόμο που θα θεσπίσει η νέα κυβέρνηση θα δώσει επίσης σημαντικά  κίνητρα, που θα αποτελέσουν πόλο προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων.
Η εταιρεία τονίζει ότι έχει ένα άρτιο οργανωμένο τμήμα που αποτελείται από έμπειρους μηχανικούς, οικονομολόγους, καθώς διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό που εγγυάται την πλήρη κάλυψη των πελατών της για επενδύσεις τους σε φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις παραγωγής ρεύματος. Η εταιρεία αναλαμβάνει την εκπόνηση τεχνικών μελετών, περιβαλλοντολογικών μελετών αδειοδότησης από τους αρμόδιους φορείς καθώς και την οργάνωση του επενδυτικού φακέλου για την έγκριση επιδότησης του. Η KLT ENERGY έχει συνάψει στρατηγικές συμμαχίες με γερμανικές εταιρείες παραγωγής και προμήθειας φωτοβολταϊκών panels, καθώς και του υπόλοιπου εξοπλισμού φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων που εγγυώνται την απρόσκοπτη προμήθειας του εξοπλισμού σε τέλεια ποιότητα, εξαιρετικές τιμές καθώς και μακροχρόνιες εργοστασιακές εγγυήσεις για την ζωή και τις αποδόσεις των εγκαταστάσεων, τονίζει καταλήγοντας.  Η KLT ENERGY Α.Ε., το Σεπτέμβριο του 2008 μεταφέρθηκε η έδρα της εταιρίας στην περιοχή  Καλοχωρίου στο ύψος των εγκαταστάσεων του Α΄ ΚΤΕΟ στο 7ο χλμ της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Κατερίνης, σε ιδιόκτητο κτίριο εμβαδού 4.500τ.μ. σε οικόπεδο 9 στρεμμάτων όπου λειτουργούν και οι κεντρικές αποθήκες της εταιρίας. Επίσης η εταιρία διατηρεί έκθεση φωτοβολταϊκων συστημάτων επί της οδού  Κ. Καραμανλή 152 στη Θεσσαλονίκη  και υποκατάστημα στην Αθήνα σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις επί της 25ης Μαρτίου 10 στον Ταύρο.