Skip to main content

Σαράντα χιλιάδες παιδιά στην Κ. Μακεδονία χωρίς εμβόλιο φυματίωσης

Δεν έχουν παραδοθεί ακόμη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα εμβόλια για τη φυματίωση λέει η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης.

Σαράντα χιλιάδες παιδιά στην Κεντρική Μακεδονία (τα 20.000 στη Θεσσαλονίκη) δεν έχουν εμβολιαστεί ενάντια στη φυματίωση. Αυτό δηλώνει η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Ιωάννα Τζάκη, η οποία τόνισε πως δεν έχουν παραδοθεί ακόμη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα εμβόλια για τη φυματίωση...

Το πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών Δημοτικού για τη φυματίωση υλοποιείται κάθε χρόνο από τον Οκτώβριο μέχρι την άνοιξη. Όπως σημείωσε η κ. Τζάκη, ενώ πέρσι τα εμβόλια είχαν σταλεί στη Διεύθυνση Υγείας στις 23 Νοεμβρίου, με ημερομηνία λήξης την 31η Δεκεμβρίου, φέτος ακόμη δεν έχουν έρθει, με αποτέλεσμα ο αριθμός των μη εμβολιασμένων παιδιών να είναι τεράστιος.

Ακόμη και πέρσι υπήρξαν περιπτώσεις ανεμβολίαστων παιδιών στους νομούς Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Σερρών και μικρός αριθμός στους νομούς Ημαθίας και Χαλκιδικής.

«Υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί από πέρσι. Φέτος δεν έχουν εμβολιαστεί επιπροσθέτως οι μαθητές της Α' Δημοτικού. Ο συνολικός αριθμός των παιδιών που δεν έχουν εμβολιαστεί σε όλη την Κεντρική Μακεδονίας έχει ανέλθει στα 40.000», επισήμανε η κ. Τζάκη.

Για την περσινή σχολική χρονιά εμβολιάστηκαν 35.000 παιδιά, με αποτέλεσμα στη διάρκεια του έτους να μην υπάρξει κρούσμα φυματίωσης, την ώρα που σε ενήλικες τα κρούσματα είναι γεγονός...

Το υπουργείο Υγείας και το Ινστιτούτο Παστέρ ενημέρωσαν την αντιπεριφερειάρχη ότι υπάρχει πρόβλημα από τη χώρα προέλευσης των εμβολίων, τη Δανία, όμως με δεδομένη τη μεγάλη διέλευση και συγκέντρωση μεταναστών και προσφύγων από χώρες, στις οποίες η φυματίωση είναι διαδεδομένη, ο κίνδυνος είναι σημαντικός και γι' αυτό η κραυγή αγωνίας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Μάλιστα, όπως είπε η κ. Τζάκη, ο εμβολιασμός κατά της φυματίωσης αναμένεται να μετακινηθεί σε ακόμη μικρότερες ηλικίες, ακόμη και σε νεογνά, οπότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξει ένα κενός εμβολιασμών για τις ενδιάμεσες ηλικίες (νεογνά – έξι ετών).

Η αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε μάλιστα στη χτεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας ότι η Περιφέρεια παρήγγειλε τα εμβόλια στις 9 Ιουνίου και επανέλαβε την παραγγελία τον Σεπτέμβριο. «Είναι η πρώτη χρονιά που δεν εκδόθηκε σχετική εγκύκλιος από το αρμόδιο υπουργείο. Σε κάθε περίπτωση πάντως η Περιφέρεια βρίσκεται σε ετοιμότητα για την υλοποίηση του προγράμματος εμβολιασμού ανά πάσα στιγμή», δήλωσε.