Skip to main content

Σαμαράς: Υφαλοκρηπίδα και Κυπριακό τα αγκάθια

Χρήσιμη, ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα φιλική χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΝΔ τη συζήτηση που είχε σήμερα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμπληρώνοντας ότι μοναδικά διμερή προβλήματα με την Τουρκία είναι το
Χρήσιμη, ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα φιλική χαρακτήρισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, τη συζήτηση που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμπληρώνοντας ότι μοναδικά διμερή προβλήματα με την Τουρκία είναι το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και το ζήτημα του Κυπριακού.

Η συνάντηση, που ήταν η πρώτη μεταξύ των δύο ανδρών, διήρκεσε περίπου 50 λεπτά και όπως δήλωσε ο αρχηγός της ΝΔ, ο κ. Ερντογάν τού μίλησε για τις «τολμηρές μεταρρυθμίσεις που συντελούνται εντός της Τουρκίας, καθώς και για την ανάγκη συνεργασίας και καλής γειτονίας με την Ελλάδα».

«Του εξέθεσα την άποψή μας ότι προϋπόθεση για μια νέα σελίδα και μια νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών: Και ως προς την εμπιστοσύνη αυτή, του εξήγησα ότι πιστεύουμε πως πρέπει να βασιστεί, πρώτον, επάνω στο γεγονός ότι θεωρούμε μοναδικό διμερές πρόβλημα με την Τουρκία το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, και δεύτερον ότι στο ζήτημα του Κυπριακού θα πρέπει να υπάρχει μία στέρεη λύση, πάνω στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Ερντογάν και Σαμαράς συζήτησαν επίσης για τα ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, για το θέμα της λαθρομετανάστευσης και το θέμα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας.

Όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συμφώνησε με τον κ. Ερντογάν οτι «πρέπει να υπάρχει μία σύσφιξη των δύο κομμάτων, κάτω από την κοινή στέγη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος».

Τέλος, ο κ. Σαμαράς δέχθηκε πρόσκληση για να επισκεφθεί προσεχώς την Τουρκία, επίσκεψη η οποία θα συνδυασθεί με μια ομιλία του για θέματα που αφορούν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις σχέσεις με την ΕΕ.

Παρόντες στη συνάντηση ηταν οι κ.κ. Δ. Αβραμόπουλος, Π. Παναγιωτόπουλος, Α. Νταβούτογλου και Ε. Μπαγίς.