Skip to main content

Σαμαράς: «Στηρίξτε την οικονομία με μέτρα-ανάσες»

«Εμείς αναλάβαμε τις δικές μας ευθύνες και κάναμε την αυτοκριτική μας. Πολύ θα βοηθούσε το διάλογό μας με την κοινωνία, αν και όλοι οι άλλοι έκαναν το ίδιο», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ κατά την ομιλία τ
«Η πολιτική της κυβέρνησης στην οικονομία αφαιρεί και διαιρεί, αφαιρεί εισόδημα από τους πολίτες και διαιρεί την κοινωνία», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στο 34ο Τακτικό Πανελλαδικό Συνέδριο της ΓΣΕΕ που διεξάγεται στη Χαλκιδική.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι κόκκινη γραμμή για τη ΝΔ είναι το εισόδημα των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, τονίζοντας πως δεν είναι δυνατόν να πληρώσουν αυτοί την κρίση, και προειδοποίησε για το φαύλο κύκλο της ύφεσης.

«Οι εργαζόμενοι πρέπει να γίνουν μερισματούχοι του πλούτου αυτής της κοινωνίας, και όχι αναλώσιμοι, πρώτοι στις θυσίες και τελευταίοι στις ευκαιρίες», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Δεν είναι δυνατόν, είναι αφύσικο να αφήσουμε τη οικονομία να καταρρεύσει», παρατήρησε ο κ. Σαμαράς και κάλεσε την κυβέρνηση να στηρίξει την οικονομία με μέτρα-ανάσες μηδενικού ή πολύ χαμηλού κόστους, για να αντέξει η χώρα την κρίση, να συγκρατήσει την ανεργία και να μπορέσει να βγει η οικονομία από την κρίση χωρίς να χρειαστούν κι άλλα σκληρότερα μέτρα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, χρεοκόπησε ένα ολόκληρο μοντέλο οικονομικής διαχείρισης το οποίο στηρίχθηκε σε αναδιανομή δανεικών. Χρεοκόπησε, όμως, το μοντέλο και όχι η Ελλάδα, επεσήμανε και επέρριψε ευθύνες και στο κόμμα του το οποίο ως κυβέρνηση δεν άλλαξε, ενώ είχε την ευκαιρία, το στρεβλό μοντέλο.

«Το μοντέλο που τώρα χρεοκόπησε δεν προέκυψε μόνο του. Κάποιοι το δημιούργησαν, κάποιοι το ανέχθηκαν, κάποιοι το διαχειρίστηκαν και κάποιοι το στήριξαν. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου έχουν ευθύνες για το στρεβλό μοντέλο, που εδώ και δεκαετίες επιβλήθηκε και σήμερα χρεοκόπησε. Το κόμμα μου ευθύνεται, γιατί δεν το άλλαξε, όπως υποσχέθηκε. Γιατί δεν τόλμησε να το αλλάξει, όταν είχε την ευκαιρία. Γιατί υπέκυψε στον πειρασμό του διαχειριστικού «κυβερνητισμού». Σε αυτό αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αλλά το μοντέλο αυτό δεν το δημιούργησε το κόμμα μου... Σε τέτοιες δύσκολες στιγμές όλοι οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Γιατί όλοι έχουν τις ευθύνες τους. Δεν υπάρχουν «αναμάρτητοι». Εμείς αναλάβαμε τις δικές μας ευθύνες και κάναμε την αυτοκριτική μας. Πολύ θα βοηθούσε το διάλογό μας με την κοινωνία, αν και όλοι οι άλλοι έκαναν το ίδιο», συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι, μόλις ανέλαβε μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, φρόντισε να ματαιώσει τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης για τον περιορισμό του ελλείμματος. «Είχε εκλεγεί τάζοντας στους πάντες τα πάντα και κραυγάζοντας «λεφτά υπάρχουν». Κι ας γνώριζε ότι το έλλειμμα είχε ξεφύγει», σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Αποτέλεσμα: το έλλειμμα ξέφυγε πολύ περισσότερο. Τα πάντα παρέλυσαν. Μαζί παρέλυσαν τα δημόσια έργα και ο εισπρακτικός μηχανισμός του κράτους. Το έλλειμμα εκτοξεύθηκε σε διψήφια νούμερα. Κι ήταν τότε που η χώρα υπέστη την επίθεση των κερδοσκόπων στις διεθνείς αγορές. Αναγκάστηκε να δανειστεί υψηλότερα. Και στη συνέχεια να επιβάλει πολύ χειρότερα μέτρα από εκείνα που είχε απορρίψει λίγους μήνες πριν. Ζητώντας θυσίες που δημιουργούν μεγαλύτερη ύφεση, οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη υστέρηση εσόδων και σε ακόμα σκληρότερα μέτρα», σημείωσε ο κ. Σαμαράς.