Skip to main content

Σαμαράς: Έτσι θα αλλάξουμε τη Νέα Δημοκρατία

Δώδεκα ριζικές τομές για την ανασυγκρότηση της ΝΔ παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς στο πρώτο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα έριξε τα «βέλη» του στο ΠΑΣ
Δώδεκα ριζικές τομές για την ανασυγκρότηση της ΝΔ παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς  στο πρώτο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη. Το προσυνέδριο ξεκίνησε λίγο μετά τις 10.30 το πρωί στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Νέας Δημοκρατίας παρουσία και του πρώην προέδρου του κόμματος και πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε την κρισιμότητα της «Ανασυγκρότησης» της ΝΔ, με ένα νέο οργανωτικό μοντέλο του κόμματός, ώστε να ανταποκρίνεται στις αγωνίες της βάσης της παράταξης. «Σε αυτήν ακριβώς την αγωνία του πρέπει να απαντήσουμε. Δεν θα σας μιλήσω, λοιπόν, για "μερεμέτια". Θα σας μιλήσω για επαναστατικές τομές. Δεν θα σοβατίσουμε τις "ρωγμές". Θα ξαναχτίσουμε το οικοδόμημα από τα θεμέλια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ασκώντας και την κομματική του αυτοκριτική ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι, «θα βάλουμε νέες βάσεις για το μέλλον. Τελειώνουμε και με όλες τις υπόλοιπες ιστορικές παθογένειες Και βάζουμε τα θεμέλια για τη δημιουργία της Μεγάλης, της πολύ μεγάλης σύγχρονης Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, που απευθύνεται σε όλη την Κοινωνία. Αλλά απευθύνεται με τις ιδέες της, όχι φορώντας μάσκες ή ερωτοτροπώντας με αντίπαλες ιδεολογίες. Που απευθύνεται και κερδίζει την κοινωνία με σύγχρονους τρόπους, όχι με παρωχημένες δομές και με ξεπερασμένες μορφές οργάνωσης», συνέχισε.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι το έργο που θα συντελεστεί στο εσωτερικό του κόμματος θα αποτελέσει «αληθινή Επανάσταση. Για την ακρίβεια σε μια σειρά από ριζοσπαστικές τομές και γενναίες μεταρρυθμίσεις».

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος της παράταξης πρότεινε τα εξής:

Πρώτη «Επανάσταση» θα αποτελέσει το στήσιμο του κομματικού σχήματος από κάτω προς τα πάνω και όχι αντιστρόφως-όπως δηλαδή λειτουργούσε παραδοσιακά μέχρι σήμερα. Όπως υπογράμμισε, πρόκειται για ένα νέο μοντέλο, το οποίο  παράγει πολιτική στη βάση, αναδεικνύει την πρωτοβουλία της βάσης και συντονίζει τις παρεμβάσεις της στην κοινωνία.

Ωστόσο, επειδή η ΝΔ «είναι κόμμα εξουσίας, ενώ η διοίκησή της είναι από την κορυφή προς τη βάση, η λειτουργία του θα είναι από τη βάση προς την κορυφή. Μ΄ άλλα λόγια, θα συνδυάζει και τα δύο μοντέλα, θα τα ενσωματώνει και θα τα ισορροπεί.»

Η δεύτερη «Επανάσταση» θα είναι η άμεση συμμετοχή της βάση στην εκλογή τριών θεμελιακών οργάνων: Στην εκλογή Προέδρου του Κόμματος. Στην εκλογή Προέδρου της Νεολαίας. Και στην εκλογή Προέδρου των Νομαρχιακών Οργανώσεων, των ΝΟΔΕ.

Τρίτη μεταρρυθμιστική τομή: Σε κάθε διοίκηση Τοπικής και Νομαρχιακής Οργάνωσης, ΔΗΜΤΟ και ΝΟΔΕ, θα πρέπει να ενσωματωθούν νέα πρωτοεκλεγόμενα μέλη, τουλάχιστον κατά 20%. «Έτσι θα δίνονται ευκαιρίες σε καινούργια μέλη να δείξουν τις ικανότητές τους και να σπάσουν τις αγκυλώσεις του κομματικού μηχανισμού», ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Η τέταρτη αλλαγή έγκειται στην συμμετοχή κατά 20%, μελών ηλικίας κάτω των 35 ετών, σε κάθε διοίκηση Τοπικής και Νομαρχιακής Οργάνωσης. «Έτσι θα πάψουμε να χάνουμε πολύτιμο δυναμικό στελεχών της ΟΝΝΕΔ, το οποίο δεν αξιοποιείται στις κομματικές οργανώσεις».

Πέμπτη μεταρρύθμιση: Δημιουργία νέων τομέων δουλειάς για τις Τοπικές και Περιφερειακές Οργανώσεις, που θα αφορούν άμεσα τις σχέσεις του Κόμματος με την Κοινωνία και θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καιρών για ένα σύγχρονο κόμμα: Τομείς Κοινωνικών Κινημάτων, Εθελοντισμού, Καταναλωτικών Οργανώσεων και Διαδικτύου, καθώς και σε κάθε ΝΟΔΕ γραμματεία σχέσεων Κόμματος-Κοινωνίας.

Έκτον: Στο Συνέδριο, συμμετέχουν οι άμεσα εκλεγμένοι από τη βάση, καθώς και οι αιρετοί (βουλευτές, δήμαρχοι, νομάρχες), οι ευρωβουλευτές, καθώς και οι εκλεγμένοι με ευρεία δημοκρατική νομιμοποίηση, αφού εκπροσωπούν μεγάλες πληθυσμιακά κοινωνικές και επαγγελματικές κατηγορίες. Θα συζητηθεί κατά πόσον οι ex officio συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι περισσότεροι από τους άμεσα εκλεγόμενους από τη βάση, όπως συμβαίνει σήμερα.

«Ακόμα οι εκλογές στο Συνέδριο για την "Κεντρική Επιτροπή" πιστεύω ότι πρέπει να γίνονται από ένα ενιαίο Πίνακα κι όχι από διαφορετικές επί μέρους λίστες, όπως γίνεται σήμερα. Το θεωρώ αρχή αξιοσύνης, γιατί ο καθένας γνωρίζει ποιος αξίζει να βρίσκεται στο ανώτατο Πολιτικό όργανο του Κόμματος. Οι άξιοι, απ΄ όπου κι αν προέρχονται, είναι άξιοι και πρέπει να εκλέγονται», συμπληρώνει.


Έβδομη αλλαγή, «συμβολική ίσως, αλλά και πολύ ουσιαστική ταυτόχρονα»: Αλλάζει η ονομασία των οργάνων: Το Τακτικό Συνέδριο θα γίνεται ανά διετία πλέον και θα ονομάζεται στο εξής Εθνικό Συνέδριο του Κόμματος, για να τονίζει την εθνική ταυτότητα του κράτους και της κοινωνίας μας. Η Κεντρική Επιτροπή θα ονομάζεται Πολιτική Επιτροπή. Και το Πολιτικό Συμβούλιο θα ονομάζεται Εκτελεστική Γραμματεία. «Η αλλαγή ονομασίας υποδηλώνει άλλη αντίληψη για την Πολιτική».

Όγδοη μεταρρυθμιστική τομή: Στο Συνέδριο, που θα ονομάζεται «Εθνικό Συνέδριο» πλέον και θα παραμένει το ανώτατο όργανο, θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 30% μέλη γυναίκες (όπως ήδη συμβαίνει) και τουλάχιστον 25% μέλη κάτω των 35 ετών. Έτσι οι γυναίκες και οι νέοι δεν θα υπο-εκπροσωπούνται.

Ένατη αλλαγή: Ο Πρόεδρος θα εκλέγεται από τη βάση, όπως ήδη έγινε πέρσι το Νοέμβριο. Ο ίδιος εφαρμόζει πρώτος την αρχή της λογοδοσίας σε κάθε Συνέδριο. Βεβαίως υπάρχουν διαδικασίες αμφισβήτησης του Προέδρου. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται το σχετικό αίτημα από το 1/3 του Συνεδρίου, όπως συμβαίνει τώρα, ή από το ένα τρίτο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως επίσης συμβαίνει και τώρα, είτε από τα 2/3 των μελών της «Κεντρικής Επιτροπής», που θα ονομάζεται στο εξής Πολιτική Επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση αν κινηθεί αμφισβήτηση Προέδρου προκηρύσσονται εκλογές από τη βάση του Κόμματος.

Δέκατη μεταρρύθμιση: Η παλαιά Κεντρική Επιτροπή, που θα ονομάζεται στο εξής «Πολιτική Επιτροπή», θα είναι σχετικά ολιγομελής. Θα έχει πολύ λιγότερα από τα 500 και πλέον μέλη που έχει σήμερα. Ο μικρότερος αριθμός συμβάλλει στην λειτουργικότητα του οργάνου και στην ουσιαστική πολιτική εκπροσώπηση. Επίσης, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής δεν θα μπορεί να θέτει υποψηφιότητα για βουλευτής όσο είναι Γραμματέας. Θα μπορεί ωστόσο να συμπεριληφθεί στη λίστα των βουλευτών Επικρατείας.

Ενδέκατη μεταρρυθμιστική τομή: Το παλαιό Πολιτικό Συμβούλιο, που θα ονομάζεται πλέον «Εκτελεστική Γραμματεία», θα απαρτίζεται από 15 μέλη, μαζί με τον Πρόεδρο του Κόμματος. Απ΄ αυτά τα 7 θα είναι εκλεγμένα από την Πολιτική Επιτροπή και τα υπόλοιπα 7 θα είναι προσωπικότητες στελέχη του κόμματος, επιλογής και ευθύνης του Προέδρου.  Έτσι δημιουργείται γύρω από τον Πρόεδρο ένα σφιχτό Επιτελείο θα συμπληρώνεται από άλλα τρία νέα όργανα:

  • Μια ομάδα Εμπειρογνωμόνων,

  • Μια ομάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού,

  • Και μια Επιτροπή Αξιολόγησης, με κύρια αποστολή την ανάπτυξη και αξιοποίηση Εθνικού Μητρώου Στελεχών και τη συνεχή αξιολόγηση των δομών και των δράσεων του κόμματος.

Δωδέκατη αλλαγή: Οι τοπικές οργανώσεις θα είναι «πραγματική κυψέλη παραγωγής πολιτικής, κοινωνικών πρωτοβουλιών και πρωτοποριακής παρέμβασης. Ασφαλώς και ανάδειξης στελεχών. Θα συγκροτούνται σε επίπεδο Δήμου, Νομαρχίας ή Περιφέρειας, ανάλογα με τη διοικητική διάρθρωση της χώρας».

Τέλος, «υπάρχει και μια ακόμα Επανάσταση, την οποία δεν την φέρνουμε εμείς. Την καλωσορίζουμε εμείς: Η ηλεκτρονική δημοκρατία. Το νέο οργανωτικό μοντέλο μας γίνεται απόλυτα συμβατό με την δικτυακή μορφή της ηλεκτρονικής δημοκρατίας. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τη χρήση του διαδικτύου για να πολλαπλασιάσουμε τους αποδέκτες του μηνύματός μας και να διευκολύνουμε την παρέμβασή μας σε όλα τα κοινωνικά μέτωπα. Αφορά και τη διασύνδεσή μας με κοινωνικά κινήματα και χώρους έξω από τα συμβατικά όρια του κόμματος».
   
Κλείνοντας την παρουσίαση των αλλαγών, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι «στο δικό μας μοντέλο, η ηγεσία αναδεικνύεται από τη βάση και ακουμπά στη βάση, ενώ στο παραδοσιακό μοντέλο, οι οργανώσεις βάσης "κρέμονται" από την ηγετική δομή. Ταυτόχρονα στο δικό μας μοντέλο ο Πρόεδρος είναι απερίσπαστος να δώσει τις μάχες του, να κάνει τις ρήξεις του, να φέρει τα πάνω-κάτω. Δεν είναι υποχρεωμένος να λειτουργεί ως "ισορροπιστής" ανάμεσα σε φατρίες, κυκλώματα και κομματικά βιλαέτια. Ούτε να προσαρμόζεται στη χαλαρότητα του κυβερνητισμού. Είναι εξοπλισμένος να δρα ως ηγέτης, όχι ως απλός "διαχειριστής" ή "διεκπεραιωτής"».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξαπέλυσε την επίθεσή του στο ΠΑΣΟΚ, τόσο για την οικονομική του πολιτική, όσο και για την «εγκατάλειψη» της Μακεδονίας, ενώ επανέλαβε ότι «βάζει πλάτη, αλλά δεν δίνει λευκή επιταγή».

Στο θέμα της οικονομίας υπογράμμισε ότι επί ΠΑΣΟΚ τα spreads εκτοξεύτηκαν, η Ελλάδα έχει πρόβλημα δανεισμού, επικρατεί ψυχολογία «Τιτανικού» και  οι αποφάσεις για περιορισμό του ελλείμματος άργησαν χαρακτηριστικά. Επιπλέον, επέκρινε το ΠΑΣΟΚ γιατί υποστήριζε προεκλογικά ότι υπάρχουν λεφτά, αλλά και γιατί «φλερτάρει» με το ΔΝΤ.

Όσον αφορά τη Μακεδονία, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πάγωσε έργα που βρίσκονταν σε εξέλιξη, ακύρωσε την αναπτυξιακή δυναμική της και δημιούργησε προβλήματα στην κοινωνία. Θέτει, δε, τα ερωτήματα, γιατί δεν προχωρά η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο και η εξωτερική Περιφερειακή λεωφόρος, γιατί δεν αξιοποιείται το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, καθώς και αν θα προχωρήσουν τα έργα στο Δημαρχείο, στο Μετρό, στον Προαστιακό, ώστε να αποκτήσει η Πόλη τις σύγχρονες υποδομές «που της αξίζουν και έχει τόσο ανάγκη»

Τέλος, επανέλαβε ότι στηρίζει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό και όχι την κυβέρνηση. «Δεν θα κάνουμε εμείς ότι έκανε το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπανδρέου όταν ήταν στην Αντιπολίτευση. Όταν έλεγε "όχι σε όλα". Ακόμα και σε αυτά με τα οποία ...συμφωνούσε. Συναίνεση δεν σημαίνει "λευκή επιταγή". Εδώ, βασικές κυβερνητικές επιλογές αρνούνται να τις στηρίξουν, ακόμα και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που έχουν "βγει τα κεραμίδια". Δεν θα το κάνουμε εμείς. Τέτοια "συναίνεση" ούτε την υποσχέθηκα ποτέ, ούτε την παραχωρώ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αβραμόπουλος: Ο Σαμαράς θα μας οδηγήσει στη νίκη

Τη βεβαιότητα ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα οδηγήσει την παράταξη της ΝΔ σε τροχιά διακυβέρνησης του τόπου, εξέφρασε από το βήμα του προσυνεδρίου ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Σημείωσε, ωστόσο, ότι για να φτάσει εκεί το κόμμα θα χρειαστούν βαθιές αλλαγές. «Έχουμε μπει στην τελική ευθεία προς το συνέδριο που θα εγκρίνει μεγάλες τομές, που θα δώσει μια καινούργια, αναγεννημένη ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας πως στόχος είναι ένα ανοιχτό, διαδραστικό, σύγχρονο κόμμα.

«Στο τέλος η ΝΔ θα είναι και ελκυστική και σύγχρονη και πειστική και έτοιμη να κυβερνήσει», τόνισε, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται «δουλειά και προσήλωση στον κινηματικό χαρακτήρα και τις αρχές Σαμαρά».