Skip to main content

Σαμαράς: Επίθεση στην κυβέρνηση και αναγνώριση λαθών

Σφάλματα και αδυναμίας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αναγνώρισε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ. Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για αδράνεια και αναβλητικότ
Σφάλματα και αδυναμίας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αναγνώρισε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ. Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για αδράνεια και αναβλητικότητα στα θέματα της οικονομίας, ενώ αναφερόμενος στις οικονομικές εξελίξεις, έκανε λόγο για το χειρότερο χειμώνα των τελευταίων 35 χρόνων.

«Σήμερα ζούμε το χειρότερο, ίσως, χειμώνα της τελευταίας 35ετίας. Φταίει η διεθνής κρίση, αναμφίβολα. Αλλά όχι μόνο αυτή. Ασφαλώς υπήρξαν αδυναμίες και σφάλματα και της δικής μας διακυβέρνησης», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

«Φταίει, κυρίως, η απίστευτη αδράνεια και αναβλητικότητα που επικράτησε και επικρατεί και σήμερα ακόμα, με τις ατέλειωτες ‘’διαβουλεύσεις’’ της νέας Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Αρκεί να θυμηθούμε ότι στα τέλη Οκτωβρίου, όταν είχε γίνει ήδη γνωστό ότι το έλλειμμα της Ελλάδας θα ξεπεράσει το 12%, το spread των ελληνικών ομολόγων δεν ξεπερνούσε το 135. Και σήμερα πέρασε το 300!», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έφερε ως παράδειγμα την Ιρλανδία, αναφέροντας: «Αρκεί να αναλογιστούμε ότι το spread της Ιρλανδίας, που έχει έλλειμμα παρόμοιο με το δικό μας, είναι περίπου το μισό από το δικό μας. Είναι βαριές λοιπόν οι κυβερνητικές ευθύνες. Αλλά πέρα από τις ευθύνες πρέπει να αναζητήσουμε και τα αίτια».

Τόνισε, δε, ότι το οικονομικό μοντέλο που υιοθετήθηκε από τη Μεταπολίτευση και μετά έχει χρεοκοπήσει και πως χρειάζεται να αλλάξει. «Ένα ολόκληρο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, η οποία στηρίχθηκε σε αναδιανομή δανεικών, έχει χρεοκοπήσει»

«Κι ένα μοντέλο πολιτικής, η οποία στηρίχθηκε σε αναδιανομή πελατειακών σχέσεων, επίσης χρεοκόπησε. Και πρέπει να αλλάξει. Εκείνο, δηλαδή, που ονομάσαμε ‘’Μεταπολίτευση’’ τελείωσε πια. Στέριωσε τη Δημοκρατία. Αλλά εξάντλησε τα όριά του. Και σήμερα πρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο. Πρέπει να τολμήσουμε την νέα Μεταπολίτευση», υπογράμμισε.

Επικριτικός εμφανίσθηκε ο Αντώνης Σαμαράς και για την παρέμβαση του Βούλγαρου πρωθυπουργού στο ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων. Έκανε λόγο για πράξη «διπλωματικά αφύσικη και πέρα από τα εσκεμμένα» και τόνισε χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος κάλεσε τον Πρωθυπουργό να παρέμβει, να αρθεί ο αποκλεισμός των δρόμων κι αντί του Πρωθυπουργού ήρθε ο… Βούλγαρος Πρωθυπουργός.

Όσον αφορά στα εσωκομματικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επανέλαβε ότι δεν θα επιτρέψει εσωστρέφεια και εσωτερική γκρίνια, τονίζοντας ότι «απαιτούνται αλλαγές και στο κόμμα».