Skip to main content

Σάλος στην Αλβανία: Ο Ράμα έσπρωξε στο πρόσωπο δημοσιογράφο (video)

Ενώσεις δημοσιογράφων και οργανώσεων υπέρ των γυναικών καταδίκασαν την ενέργεια του Αλβανού πρωθυπουργού - Τι απαντά ο ίδιος, σε ποιο έργο αναφερόταν η ερώτηση της δημοσιογράφου

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Αλβανία η ενέργεια του πρωθυπουργού Έντι Ράμα ο οποίος, όχι απλά αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αλλά έσπρωξε στο πρόσωπο μία γυναίκα δημοσιογράφο πριν αποχωρήσει.

Πρόκειται για την Αμπρόζια Μέτα η οποία ρώτησε τον Έντι Ράμα σχετικά με ένα επενδυτικό σχέδιο στο νησί Σαζάν.

«Η άρνηση και η αποφυγή του πρωθυπουργού για μια συγκεκριμένη απάντηση συνοδεύτηκε από εκφοβιστική γλώσσα και παραβίαση της δεοντολογίας, μέχρι και παραβίαση της σωματικής ακεραιότητας του δημοσιογράφου» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Αλβανών Δημοσιογράφων.

Η ενέργεια του Αλβανού πρωθυπουργού καταδικάστηκε και από διεθνείς οργανώσεις με την Women In Journalism να αναρτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το βίντεο με την απαράδεκτη χειρονομία του Αλβανού πρωθυπουργού.

Η διεθνής οργάνωση υπεράσπισης και υποστήριξης γυναικών και ΛΟΑΤΚΙ+ δημοσιογράφων "Women Press Freedom", κατήγγειλε και αυτή την επιθετικότητα του Αλβανού πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι «είναι απαράδεκτο να σπρώχνεις μια δημοσιογράφο. Δεν είναι η πρώτη φορά που επιδεικνύει περιφρόνηση προς τον κριτικό Τύπο. Στεκόμαστε στο πλευρό της Μέτα και απαιτούμε από τον Ράμα να ζητήσει συγγνώμη και να αντιμετωπίσει τους δημοσιογράφους με σεβασμό» αναφέρει η οργάνωση.

Η απάντηση του Ράμα

O Έντι Ράμα απαντάντησε με ανάρτηση στα social media πως δεν έχει να ζητήσει συγγνώμη για κάτι, ότι απάντησε υπομονετικά σε όλες τις ερωτήσεις και δεν υπήρχε καμία επιθετικότητα και πως έφυγε μετά από ένα... "φιλικό αντίο".

Το επενδυτικό σχέδιο για το οποίο ρώτησε η δημοσιογράφος

Είναι γνωστό ότι στο νησί Σαζάν επενδύει δισεκατομμύρια ο γαμπρός του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλτ Τραμπ.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα αναφέρθηκε την Κυριακή για πρώτη φορά στο έργο που παρουσίασε ο γαμπρός του πρώην Αμερικανού προέδρου και αφορά επένδυση περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στο νησί Σαζάν.

Κατά την ομιλία του στη σοσιαλιστική συνέλευση, ο Ράμα είπε ότι το νησί όπου θα επενδύσει μια από τις πιο διάσημες ξενοδοχειακές εταιρείες στον κόσμο θα μετατραπεί σε κόσμημα για τον τουρισμό στη Μεσόγειο.

«Αυτές τις μέρες, ο Τζάρεντ Κούσνερ, ένας σπουδαίος Αμερικανός επιχειρηματίας και γαμπρός του πρώην προέδρου Τραμπ, ανακοίνωσε δημόσια τη φιλοδοξία του να επενδύσει σε δύο μεγάλες επιχειρήσεις στην Αλβανία. Το Σαζάν θα γίνει ένα στολίδι του τουρισμού στη Μεσόγειο. Η Αλβανία θα είναι η πρωταθλήτρια του τουρισμού στην περιοχή μέχρι το 2030», είπε συγκεκριμένα ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Ο Τζάρεντ Κούσνερ, ο γαμπρός του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έχει ολοκληρώσει μεγάλες συμφωνίες ακίνητης περιουσίας στην Αλβανία και τη Σερβία.

Σύμφωνα με τους New York Times, oι σχεδιασμοί του Τζάρεντ Κούσνερ στα Βαλκάνια, φαίνεται να έχουν αναπτυχθεί εν μέρει μέσω των σχέσεων που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ.

Ένα από τα έργα είναι η ανάπτυξη της νήσου Σαζάν ανοικτά των ακτών της Αλβανίας που θα μετατραπεί σε πολυτελή τουριστικό προορισμό.

Ακόμα ένα έργο στην Αλβανία, θα είναι η κατασκευή ενός συγκροτήματος στη χερσόνησο Zvërnec, μια παράκτια περιοχή 1.000 στρεμμάτων στα νότια της Αλβανίας. Αυτό θα περιλαμβάνει την κατασκευή πολλών ξενοδοχείων και εκατοντάδων βιλών.

Ένα άλλο έργο περιλαμβάνει την κατασκευή ενός πολυτελούς ξενοδοχείου με 1.500 οικιστικές μονάδες και ένα μουσείο στο Βελιγράδι, την πρωτεύουσα της Σερβίας.

Από την πλευρά του ο Τζάρεντ Κούσνερ απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε υπόνοια για προνομιακή μεταχείριση λόγω της θητείας του στην κυβέρνηση ή για σύνδεση των εργασιών του με τον πρώην πρόεδρο.