Skip to main content

Σάλος με Κασουλίδη: Τι παιχνίδι παίζεται στην Κύπρο;

Ο Κύπριος υπουργός επί των Εξωτερικών εξέπληξε τους πάντες, καλύπτοντας την Τουρκία και προσωπικώς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Με δεδομένα, αφενός τις ισχυρές πιέσεις των «συμμάχων» μας για υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά, αποδεχόμενη τα τουρκικά αιτήματα και αφετέρου την όλη στάση του προέδρου της Κύπρου κ. Ν. Αναστασιάδη που θεωρείται «ανεκτικός» σε πιέσεις, τα πράγματα δεν βαίνουν καλώς, και μόνον τυχούσα επίσπευση εσωτερικών προβλημάτων στην Τουρκία, μπορεί να τα αναστείλει.

Τα ανωτέρω επιτείνει η ανεξήγητη δήλωση του υπουργού επί των Εξωτερικών της Κύπρου, κ. Ι. Κασουλίδη, ο οποίος προέβη σε δηλώσεις καλύπτοντας την εμφανέστατη επεκτατική πολιτική της Άγκυρας. Προηγήθηκε μια άκρως φιλελληνική ανακοίνωση του υπουργείου επί των Εξωτερικών της Ρωσίας -εξυπηρετούσα παραλλήλως και τα δικά της συμφέροντα- κατηγορώντας την Άγκυρα ότι παρεμβαίνει ωμά στην πορεία επίλυσης του Κυπριακού, επιχειρώντας να διασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα.

Το συμπέρασμα αυτό το εξήγε η Ρωσία, από το γεγονός ότι, σε πρόσφατα δημοσιεύματα των τουρκοκυπριακών μέσων ενημέρωσης, υπήρχαν αναφορές στις επαφές που είχε αντιπροσωπεία εκπροσώπων της τουρκοκυπριακής «βουλής» με την ηγεσία της Τουρκίας, όπου ο Τούρκος ηγέτης, προέτρεψε ευθέως τους Τουρκοκυπρίους να ακολουθήσουν, σκληρή, ασυμβίβαστη γραμμή, στην πορεία των συνεχιζόμενων στην Κύπρο διακοινοτικών συνομιλιών, όπως και σ' ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα όπως οι εδαφικοί περιορισμοί.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε ότι τα τουρκικά συμφέροντα απέχουν πολύ από την διασφάλιση «μιας πραγματικά δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού ζητήματος».

Σ’ αυτήν λοιπόν την δήλωση, την οποία αναμενόταν να εκμεταλλευθεί η τουρκική πλευρά, ο Κύπριος ΥΠΕΞ εξέπληξε τους πάντες, καλύπτοντας την Τουρκία και προσωπικώς τον κ. Ερντογάν: «Γνωρίζουμε την παραδοσιακή στάση της Ρωσίας, η οποία στηρίζει την Κύπρο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά επιτρέψτε μου να μην παρέμβω σε αυτού του είδους τη συζήτηση. Προηγήθηκαν δημοσιεύματα από κάποιους τρίτους για κάποιες θέσεις που εξέθεσε σε Τουρκοκύπριους ο κ. Ερντογάν. Αυτά ποτέ δεν επισημοποιήθηκαν σαν θέσεις».

Ήταν φυσικό να ξεσηκωθεί ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου, αλλά όχι μόνον αυτός. Σχολιάζοντας την τοποθέτηση της Ρωσίας σε σχέση με το Κυπριακό και την Τουρκία, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον κ. Ν. Αναστασιάδη, δήλωσε ότι συμμερίζεται πλήρως τις ρωσικές απόψεις οι οποίες, είπε, πάντοτε είναι θετικές και εξέφρασε την απορία γιατί ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δεν τις υιοθέτησε.

Οι Τούρκοι, σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος, οφείλουν να καταλάβουν ότι το κυπριακό πρόβλημα θα λυθεί με τρόπο που θα υπηρετήσει και τις δυο κοινότητες και όχι τη μια. Αν αυτό δεν γίνει κατανοητό από την Άγκυρα και όχι από τα τουρκοκρατούμενα δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε σε λύση, κατέληξε.

Πιο χαρακτηριστική, και όχι ήπια όπως η ανωτέρω, ήταν η αντίδραση του προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών, κ. Γιώργου Λιλλήκα, ο οποίος -εκφράζοντας ουσιαστικώς και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς- δήλωσε πως ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης δεν αντιλαμβάνεται ποια θα πρέπει να είναι η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι σε φίλες χώρες, όπως η Ρωσία:

«Με τη χθεσινή του δήλωση ο κ. Κασουλίδης ότι δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι πληροφορίες τάχατες για τις παρεμβάσεις Ερντογάν και την επίδραση της Τουρκίας στις διακοινοτικές συνομιλίες στην Κύπρο ουσιαστικά παρουσιάζεται, ως ένας υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος πρώτον δεν έχει επικοινωνία με τον ΠτΔ και δεν γνωρίζει τι γίνεται στις συνομιλίες και δεύτερον υποτιμά μεγάλες φίλες χώρες όπως είναι η Ρωσία, εκτιμώντας με το υπονοούμενό του ότι χώρες όπως η Ρωσία ενημερώνεται και σχηματίζει πολιτική απέναντι στη Τουρκία με βάση δημοσιεύματα». Και πρόσθεσε ότι ο κ. Κασουλίδης στην ουσία «βάζει πλάτες στην Τουρκία».

Ο κ. Λιλλήκας σημείωσε πως εάν ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου «δίνει δικαιολογητικά στην Άγκυρα, τότε, γιατί χώρες όπως είναι η Ρωσία ή άλλες φιλικές χώρες να συνεχίζουν είτε να στηρίζουν την εθνική μας υπόθεση, είτε να ασκήσουν τις όποιες πιέσεις πάνω στην Τουρκία, για να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της».

Πού να αποδώσει κάποιος αυτήν την στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την στιγμή που δεν κατεβλήθη προσπάθεια για ανασκευή των περίεργων δηλώσεων του πολύπειρου υπουργού; Προφανώς, πρόκειται για κοινή στάση Ελλάδας και Κύπρου, που ακολουθούν επί δεκαετίες πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας, αντί να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.