Skip to main content

Σαλαμίνα: Σύλληψη αστυνομικών για εκβιασμούς και προστασία

Η ανώνυμη καταγγελία, οι ταρίφες στους καταστηματάρχες και τα ενοχοποιητικά ευρήματα από τις εφόδους στις κατοικίες δύο αστυνομικών

Συνελήφθησαν, το πρωί της Κυριακής, από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων δύο αστυνομικοί, που υπηρετούν στη Σαλαμίνα, για εκβιασμό κατ’ εξακολούθηση και δωροληψία.

Στις 21 Ιουνίου του 2023, άνδρας κατήγγειλε, υπό το καθεστώς ανωνυμίας, ότι ένας αστυνομικός που υπηρετεί σε υπηρεσία στην περιοχή της Σαλαμίνας, παίρνει χρήματα από ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και ζητάει χρήματα από άτομα που εργάζονται σε οικοδομικές εργασίες κτιρίων, ώστε να μην πραγματοποιούνται έλεγχοι καθ’ όλη τη διάρκεια των οικοδομικών εργασιών.

Οπως προέκυψε, ένας 38χρονος αστυνομικός εκβίαζε και απαιτούσε χρήματα και ανταλλάγματα από ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και εργαζόμενο σε οικοδομή, ενώ ενημέρωνε ιδιοκτήτες καταστημάτων καφέ-μπαρ και εστιατορίων για επικείμενους ελέγχους από την υπηρεσία του ή άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες του Δημοσίου.

Συνολικά ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του σε δύο περιπτώσεις εκβιασμού και δωροληψίας σε βάρος ιδιοκτήτη νυχτερινού καταστήματος και εργαζόμενου σε οικοδομικές εργασίες, τους οποίους απειλούσε. Ταυτοποιήθηκαν επίσης και τουλάχιστον 11 περιπτώσεις ενημέρωσης καταστηματαρχών, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας στις 20 Ιανουαρίου του 2024 που οδήγησε και στη σύλληψή του.

Προστασία για 200 ευρώ την εβδομάδα

Ο αστυνομικός, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινή», το 2021 είχε απαιτήσει και λάμβανε εβδομαδιαίως 200 ευρώ από ιδιοκτήτη επιχείρησης, αποκομίζοντας τελικά 2.500 ευρώ, προκειμένου να του εξασφαλίζει την «προστασία» της επιχείρησης του, μη βεβαιώνοντάς του καμία παράβαση τόσο από τους αστυνομικούς Α.Τ. Σαλαμίνας, όσο και από άλλες δημόσιες ελεγκτικές Αρχές, ενημερώνοντάς τον έγκαιρα για την «επίσκεψή» τους στο νησί.

Επίσης την παραμονή Πρωτοχρονιάς, απαίτησε εκ νέου να λαμβάνει 150 ευρώ την εβδομάδα για να «προστατεύει» την επιχείρησή του, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του είπε: «Δυσκόλεψαν τα πράγματα». Τον απείλησε ότι σε περίπτωση μη καταβολής του ποσού θα δεχόταν αστυνομικούς ελέγχους και βεβαίωση παραβάσεων.

Ο ρόλος του δεύτερου αστυνομικού

Ο δεύτερος αστυνομικός, 43 ετών, προέβαινε σε πράξεις εκβίασης και δωροληψίας σε βάρος εργαζομένων σε οικοδομικές εργασίες, καθώς την ώρα που είχε υπηρεσία εποχούμενης περιπολίας, πραγματοποιούσε ελέγχους σε εργοτάξια και σπίτια που γίνονταν οικοδομικές εργασίες, απαιτώντας από οικοδόμους ή ιδιοκτήτες κτισμάτων να του καταβάλλουν διάφορα χρηματικά ποσά, ενώ τους απειλούσε ακόμα και με σύλληψη.

Συνολικά, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του σε 2 περιπτώσεις εκβίασης και δωροληψίας, στις 5 και στις 15 Δεκεμβρίου του 2023, όπου απαίτησε από ιδιοκτήτη 500 ευρώ, για να παραλείψει τον αστυνομικό έλεγχο σε οικοδομικές εργασίες.

Στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 20ής Ιανουαρίου συνελήφθησαν οι δύο αστυνομικοί, ενώ από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια, παρουσία δικαστικού λειτουργού, καθώς και στην κατοχή του ενός από τους δύο συλληφθέντες συνολικά βρέθηκαν 32.240 ευρώ, 2 δίκαννα και 1 μονόκαννο, κυνηγετικά όπλα, κυνηγετικό μαχαίρι και ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού μεικτού βάρους 11,4 γραμμαρίων, καθώς και μεταλλικός τρίφτης με υπολείμματα κάνναβης.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία και για κατάχρηση εξουσίας, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, παράβαση καθήκοντος, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα και τα ναρκωτικά.

Πηγή: Καθημερινή