Skip to main content

Σακελλαρίδης: Θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για λύση

Δεν θέλουμε να μιλάμε για αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης, αναφερόμενος στις εξελίξεις στις Βρυξέλλές.

Δεν θέλουμε να μιλάμε για αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, αναφερόμενος στις χθεσινές εξελίξεις στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για αμοιβαία επωφελή λύση. «Οι απαιτήσεις των θεσμών και πιστωτών της Ελλάδας είναι σκληρές» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως «μοναδικό πλάνο της κυβέρνησης να υπάρξει συμφωνία». Όπως είπε, «τo πραγματικό deadline είναι να βρεθεί αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Δεν βάζουμε τελεσίγραφα, δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα». Τόνισε ότι «καμία πλευρά δεν έχει συμφέρον να μην υπάρξει συμφωνία».

Ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αποκλείουν την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη χθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες, οι τεχνοκράτες των θεσμών είπαν ότι δεν είχαν εντολή για διαπραγμάτευση. «Η ελληνική πρόταση κάλυπτε το δημοσιονομικό κενό για το 2015 και για το 2016» τόνισε. Όπως είπε, «όταν φέραμε τα ισοδύναμα, ακούσαμε ότι χρειάζεται οπωσδήποτε αύξηση ΦΠΑ και μείωση συντάξεων». «Δεν θα πάρουμε μέτρα που αυξάνουν τον ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής ή μειώνουν τις συντάξεις» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση. Έκανε λόγο για εμμονή των θεσμών στις διαπραγματεύσεις. «Η κυβέρνηση έχει καταθέσει λίστα μέτρων και μεταρρυθμίσεων οι οποίες δεν υπάρχει λόγος να μη γίνονται αποδεκτές» υπογράμμισε.  Εκτίμησε ότι «αφέλεια είναι να πιστεύουν κάποιοι ότι η κυβέρνηση θα επαναλάβει τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων».

Σε άλλη ερώτηση για το εάν επίκειται νέα αντιπρόταση από την ελληνική κυβέρνηση, απάντησε ότι «σε αρκετά μεγάλο βαθμό έχουμε εξαντλήσει τα περιθώρια». Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «αυτή τη στιγμή το βασικό πρόβλημα είναι η ρευστότητα. Δεν είναι επιλογή μας οι υψηλοί φόροι». Σχετικά με τη δόση του ΔΝΤ, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρχει συμφωνία και δεν θα υπάρχει θέμα με τη δόση του Ταμείου.

Ο κ. Σακελλαρίδης έκλεισε τα σενάρια εκλογών ή δημοψηφίσματος. «Καλυπτόμαστε απολύτως από τη λαϊκή εντολή. Δεν υπάρχουν στο τραπέζι σενάρια εκλογών ή δημοψηφίσματος» σημείωσε και πρόσθεσε: «Η λαϊκή εντολή που μας έχει δοθεί είναι να μη λάβουμε μέτρα λιτότητας». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στην Αγ. Πετρούπολη.

Αναφερόμενος στη ρύθμιση των 100 δόσεων ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε ότι έφερε στα ταμεία 500 εκατ. ευρώ. Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον πρόεδρο του Ποταμιού, ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε ότι «το τηλέφωνο του πρωθυπουργού Αλ .Τσίπρα είναι ανοιχτό για ενημέρωση προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς». Όπως είπε, επίσης, ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την νέα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά προκειμένου να τη συγχαρεί για την εκλογή της, αλλά και να την προσκαλέσει σε συνάντηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ευχαρίστηκε τον ελληνικό λαό για την ψυχραιμία του, παρά τα κελεύσματα για το αντίθετο.