Skip to main content

Σαφές μήνυμα για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα έστειλε ο Ντάισελμπλουμ

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου ότι είναι εφικτό να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σαφές μήνυμα για «καθαρή έξοδο» της Ελλάδας μετά τη λήξη του προγράμματος, απέστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ενώ διευκρίνισε ότι θεωρεί εφικτή την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Συζητήσαμε με τον κ. Τσακαλώτο για την τελευταία φάση του προγράμματος και είναι εφικτό να ολοκληρωθεί η γ' αξιολόγηση πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Η ολοκλήρωσή της θα "ξεκλειδώσει" τις αποφάσεις για το χρέος και θα συμβάλει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Αίσθησή μου είναι ότι το κλίμα αυτό υπάρχει ήδη από τις συνομιλίες που έχω με επενδυτές. Πρέπει να είναι καθαρή η έξοδος από το πρόγραμμα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας πως η Ελλάδα είναι πλήρες μέλος της Ευρωζώνης.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε πολλές φορές τη θέση του για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα. Διευκρίνισε πως ότι μετά τη λήξη του κάθε προγράμματος υπάρχει μια επιτήρηση και εποπτεία του ESM, όπως ισχύει τώρα για την Ιρλανδία, Κύπρο και άλλα κράτη. «Αυτό θα ισχύσει και για την Ελλάδα, δεν θα επηρεάσει την αυτονομία της», επισήμανε.

Ωστόσο συμπλήρωσε πως η χώρα οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψιν της τους κανόνες που επιβάλλονται από την ΕΚΤ και ισχύουν για όλα τα κράτη.

Ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε τέλος πως τα τελευταία δύο χρόνια καλύφθηκε πάρα πολύς δρόμος για την Ελλάδα και πλέον έχει επανέλθει η εμπιστοσύνη και η προοπτική για την οικονομία και τους πολίτες.