Skip to main content

Σαφάρι ελέγχων στην αγορά του κέντρου της Θεσσαλονίκης εν όψει ΔΕΘ

Εξειδικευμένοι έλεγχοι στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης από την ερχόμενη εβδομάδα ειδικά στην πυρίκαυστη ζώνη του κέντρου της πόλης.

Εντατικούς ελέγχους αρχίζουν κοινά κλιμάκια της Διεύθυνσης Εμπορίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΕΦΕΤ από την επόμενη εβδομάδα ειδικά στην πυρίκαυστη ζώνη του κέντρου της Θεσσαλονίκης εν όψει της ΔΕΘ.

Οι αγορανομικοί έλεγχοι εντατικοποιούνται, όπως είθισται σε κάθε τέτοια περίοδο, ειδικά στις επιχειρήσεις τροφίμων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να περιοριστούν οι παρανομίες σε συγκεκριμένες κατηγορίες καταστημάτων και επιχειρήσεων, που θα έχουν και αυξημένη κίνηση λόγω της επισκεψιμότητας στη ΔΕΘ.

Έτσι στο στόχαστρο του σαφάρι των ελέγχων, όπως τονίζει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, μπαίνουν όλα τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τα τρόφιμα και τα ποτά, αλλά και τα είδη ευρείας κατανάλωσης. Ειδικά τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ και τα κέντρα διασκέδασης, όπως και τα πάρκινγκ θα υποστούν τη βάσανο των ελέγχων τόσο για ζητήματα ποιότητας, όσο και για ζητήματα τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που διαθέτουν.

Οι έλεγχοι σε πολλές περιπτώσεις θα είναι στοχευμένοι και εξειδικευμένοι. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο κ. Γιουτίκας, θα πραγματοποιηθούν εντατικοί έλεγχοι ειδικά στα μαγειρικά λάδια, που χρησιμοποιούνται από τις επιχειρήσεις εστίασης και έχουμε διαπιστώσει πολλές φορές σωρεία παραβάσεων, που φτάνει μέχρι τη χρησιμοποίηση μη πιστοποιημένων, ακατάλληλων ή και επικίνδυνων λαδιών. Επίσης, θα γίνουν εκτεταμένοι έλεγχοι στις ζυγαριές, αλλά και στα τρόφιμα ειδικά στις κεντρικές αγορές Μοδιάνο και Καπάνι, αλλά και σε σούπερ μάρκετ. Εστιασμένοι έλεγχοι θα γίνουν στα αλκοολούχα ποτά και στα συσκευασμένα βιομηχανικά προϊόντα.

«Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να μπουν τέτοια ζητήματα στην περίοδο της ΔΕΘ, όπου η Θεσσαλονίκη είναι στο επίκεντρο όλης της χώρας. Όπου εντοπιστούν παραβάσεις, ο νόμος είναι πολύ αυστηρός και θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Οι επιχειρηματίες οφείλουν να συμμορφωθούν διότι τελικά είναι σε όφελός τους. Σε ό,τι αφορά στον υπόλοιπο νομό έχουμε εστιάσει τους ελέγχους μας στον εντοπισμό τυχόν υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε αγροτικά προϊόντα, χωρίς σε καμιά περίπτωση να αφήνουμε σε δεύτερη μοίρα και τους υπόλοιπους ελέγχους», επισήμανε ο κ. Γιουτίκας, τονίζοντας πως οι έλεγχοι πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την αντιπεριφερειάρχη Βούλα Πατουλίδου.

Μέσα στο καλοκαίρι πάντως, οι σημαντικές παραβάσεις που εντοπίστηκαν από αγορανομικούς ελέγχους ήταν περίπου δέκα και επιβλήθηκαν πρόστιμα μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ στους παραβάτες.

Εξονυχιστικοί έλεγχοι ξεκινούν από την επόμενη εβδομάδα όμως και στα κυλικεία όλων των σχολείων του νομού Θεσσαλονίκης, καθώς η σχολική χρονιά ξεκινάει στις 12 Σεπτεμβρίου. Οι έλεγχοι θα αφορούν κυρίως στα προϊόντα που διατίθενται μέσω των κυλικείων.

Υπάρχει συγκεκριμένη λίστα επιτρεπόμενων προϊόντων για διάθεση στους μαθητές και οι έλεγχοι θα αφορούν σε τυχόν προϊόντα εκτός λίστας, αλλά και στην ποιότητα των προϊόντων που διατίθενται. Με βάση τους περσινούς ελέγχους, οι κυριότερες παραβάσεις στα κυλικεία των σχολείων που είχαν καταγραφεί είναι για προϊόντα ακατάλληλα για παιδιά (που δεν προβλέπονται από τη λίστα) και για κυλικεία που λειτουργούν χωρίς άδεια. Άλλωστε, πολλά από τα κυλικεία των σχολείων δεν είχαν την απαιτούμενη αδειοδότηση... Τα συνεργεία ελέγχου έχουν και τη βοήθεια των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, οι οποίοι είναι οι κύριοι καταγγέλλοντες των επιχειρηματιών που λειτουργούν κυλικεία...

Επίσης, για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια θα γίνουν και έλεγχοι στα πρατήρια υγρών καυσίμων, ενώ σε δυο μήνες θα γίνονται έλεγχοι και στο υγραέριο κίνησης, αφού το Τμήμα Μετρολογίας της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας, όπως είπε ο κ. Γιουτίκας, προμηθεύεται σε δυο μήνες το ειδικό μηχάνημα προϋπολογισμού 10.000 ευρώ.