Skip to main content

Ρυθμό ανάπτυξης 3% για τη Βουλγαρία βλέπει το CED

Ρυθμό ανάπτυξης 3% εκτιμάται ότι θα καταγράψει η βουλγαρική οικονομία το 2011, σύμφωνα με την τελευταία αναφορά του Κέντρου Οικονομικής Ανάπτυξης της Βουλγαρίας, λόγω της αύξησης στη παραγωγή που κατέ

Ρυθμό ανάπτυξης 3% εκτιμάται ότι θα καταγράψει η βουλγαρική οικονομία το 2011, σύμφωνα με την τελευταία αναφορά του Κέντρου Οικονομικής Ανάπτυξης της Βουλγαρίας (CED). Όπως αναφέρεται στη σχετική έρευνα, ο κατασκευαστικός τομέας κατέγραψε το Νοέμβριο του 2010 -για πρώτη φορά από την εκδήλωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, πριν από μια διετία- αύξηση της παραγωγής. Οι οικονομικοί αναλυτές του Κέντρου εκτιμούν πως έπειτα από αυτή τη θετική εξέλιξη, δεν αποκλείεται η ανάκαμψη στον κατασκευαστικό κλάδο να συνεχιστεί και το 2011.

Καθοριστικό, πάντως, ρόλο στη θετική εξέλιξη των μεγεθών της βουλγαρικής οικονομίας διαδραμάτισε το εξωτερικό εμπόριο. Οι εξαγωγές «επέστρεψαν» στα επίπεδα που διαμορφώνονταν πριν από την εκδήλωση της παγκόσμιας κρίσης, σημειώνοντας ρεκόρ-αύξησης 39% το Νοέμβριο του 2010. Στο πεδίο των άμεσων ξένων επενδύσεων, οι αρχικές εκτιμήσεις προβλέπουν εισροή επενδυτικού κεφαλαίου 894,7 εκατομμυρίων ευρώ, το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2010, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5% του ΑΕΠ ή στο 1/3 του συνόλου των άμεσων ξένων επενδύσεων της περιόδου Ιανουάριος-Νοέμβριος 2009. Η μείωση των επενδύσεων οφείλεται κυρίως στην έλλειψη ρευστότητας, στις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων, καθώς και στην επιφύλαξη των επενδυτών, η οποία τους οδήγησε σε αναβολή σχεδίων.

Σύμφωνα με το CED, «δεν υπάρχουν ενδείξεις, βάσει των οποίων, οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) θα ανακάμψουν σύντομα και ως εκ τούτου, αναμένεται ότι το 2011 οι ΑΞΕ θα διαμορφωθούν στα επίπεδα του 2010, δηλαδή θα κυμανθούν από 1,2 δισ. ευρώ μέχρι 1,4 δισ. ευρώ». Στην ίδια έρευνα επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι οι επενδυτές μελετούν τη δυναμική της βουλγαρικής οικονομίας, ιδίως σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα απορροφά μεγαλύτερο όγκο ευρωπαϊκών κονδυλίων σε σχέση με το παρελθόν, για την υλοποίηση έργων σε τομείς όπως της υγείας, της παιδείας, της δημόσιας διοίκησης και της ενέργειας.