Skip to main content

Ρούτε: Θέλουμε αποκλιμάκωση αλλά δεν θα εκβιαστούμε από την Τουρκία

Ουδέποτε είχα τέτοια εμπειρία μέχρι τώρα, αλλά θέλουμε να είμαστε η πιο συνετή πλευρά, σημείωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Η Ολλανδία δεν θα επιτρέψει να εκβιαστεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαρκ Ρούτε, σημειώνοντας ότι η Ολλανδία επιθυμεί την αποκλιμάκωση με την Τουρκία, αλλά πως «αν κλιμακώσουν, θα πρέπει αν απαντήσουμε».

«Ουδέποτε είχα τέτοια εμπειρία μέχρι τώρα, αλλά θέλουμε να είμαστε η πιο συνετή πλευρά» ανέφερε ο Ρούτε. «Αν κλιμακώσουν θα πρέπει να απαντήσουμε, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκλιμακώσουμε» πρόσθεσε.

Το Σάββατο η Τουρκία επιχείρησε αρχικά να στείλει τον υπουργό Εξωτερικών της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ολλανδία για να πραγματοποιήσει εκεί μια συγκέντρωση υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί. Η Ολλανδία, η οποία είχε ζητήσει από τον υπουργό να μην έρθει, ανακάλεσε την άδεια προσγείωσης του αεροπλάνου του.

Αργότερα την ίδια ημέρα, η Τουρκάλα υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων ταξίδεψε από τη Γερμανία για να μιλήσει σε συγκέντρωση Τούρκων στο Ρότερνταμ. Τη σταμάτησε η ολλανδική αστυνομία, χαρακτηρίσθηκε ανεπιθύμητη και οδηγήθηκε με συνοδεία πίσω στα σύνορα με τη Γερμανία.

Περίπου 500.000 τούρκοι μετανάστες και τα παιδιά τους ζουν στην Ολλανδία. Οι περισσότεροι έχουν διπλή υπηκοότητα και μπορούν να ψηφίζουν και στις δύο χώρες.