Skip to main content

Ρουμανία: Σε εξέλιξη οι εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου

Ξεκίνησε σήμερα η εκλογική διαδικασία, μέσω της οποίας οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας, μετά την πτώση της κυβέρνησης στα μέσα Οκτωβρίου.
Ξεκίνησε σήμερα στη Ρουμανία, στις 7:00 (ώρα Ελλάδος), η εκλογική διαδικασία, μέσω της οποίας  οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας, εν μέσω της σοβαρής οικονομικής και πολιτικής κρίσης μετά την πτώση της κυβέρνησης στα μέσα Οκτωβρίου.

Την 5ετή θητεία στον προεδρικό θώκο διεκδικούν δώδεκα υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων καμία γυναίκα, στις πρώτες εκλογές αφότου η χώρα έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2007.

Ωστόσο από την ψηφοφορία, η οποία διεξάγεται μέχρι τις 21:00, δεν αναμένεται να αναδειχθεί νικητής. Στο δεύτερο γύρο, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Δεκεμβρίου, το χρίσμα εκτιμάται ότι θα διεκδικήσουν ο απερχόμενος κεντροδεξιός πρόεδρος Τραϊάν Μπασέσκου και ο Σοσιαλδημοκράτης αντίπαλός του Μιρτσέα Γκεοάνα, οι οποίοι καταλαμβάνουν από 30 ως 32% στον πρώτο γύρο, θέτοντας εκτός μάχης τον Φιλελεύθερο Τσριν Αντονέσκου.

Ο Μπασέσκου, πρώην πλοίαρχος, έδωσε στην προεκλογική του εκστρατεία έμφαση στα επιτεύγματά του, περιλαμβανομένης της εισδοχής στην ΕΕ, στην καταδίκη του στο καθεστώς της εποχής του «υπαρκτού» και στην «πρόοδο» που, όπως υποστήριξε, επιτεύχθηκε στον «αγώνα κατά της διαφθοράς», παρότι η Ρουμανία παραμένει στις τελευταίες θέσεις του σχετικού καταλόγου της οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία.

 Ακόμη, επιδίωξε περαιτέρω «μεταρρυθμίσεις» και κάλεσε να διοργανωθεί το δημοψήφισμα που διεξάγεται επίσης σήμερα για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών από τους 471 στους 300.

Ο Γκεοάνα, διπλωμάτης καριέρας που αρέσκεται να παραλληλίζει τον εαυτό του με τον πρώην Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, προτείνει ένα «ρωμαλέο» πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, που περιλαμβάνει ακόμη και ανέγερση εργατικών κατοικιών. Αναλυτές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να χρηματοδοτηθεί, με το δημόσιο έλλειμμα στο 7,3% του ΑΕΠ και την οικονομία να συρρικνώνεται κατά 8% το 2009.

Δικαίωμα ψήφου έχουν 18 εκατ. άνθρωποι επί του συνόλου των 21,5 εκατ. κατοίκων, αλλά με την απογοήτευση να κυριαρχεί στο λαό όσον αφορά στην πολιτική, 20 χρόνια μετά την πτώση του Νικολάε Τσαουσέσκου, η συμμετοχή δεν αναμένεται να υπερβεί το 50%.