Skip to main content

Ρουμανία: Πρόβλεψη για πτώση ανάπτυξης το 2010

Στην αναθεώρηση των προβλέψεών τους για την ανάπτυξη της ρουμανικής οικονομίας το 2010 προχώρησαν ΔΝΤ, εταιρίες αξιολόγησης και οικονομικοί αναλυτές της χώρας. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση του
Μετά από τις αδύνατες οικονομικές επιδόσεις της Ρουμανίας στο πρώτο τρίμηνο του 2010 τόσο το ΔΝΤ και οι εταιρείες αξιολόγησης όσο και η πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών της χώρας προχωρούν στην αναθεώρηση των προβλέψεών τους αναφορικά με το ρυθμό ανάπτυξης της ρουμανικής οικονομίας το 2010.

Παρά το γεγονός πως το 2010 ξεκίνησε σχετικά αισιόδοξα (και εξαιτίας της άρνησης των αρχών να παραδεχθούν πως η εγχώρια οικονομική δραστηριότητα παραμένει σε ύφεση), τα τελευταία στατιστικά στοιχεία αναφορικά με την υποχώρηση της βιομηχανίας, των κατασκευών και του εμπορίου το Φεβρουάριο επέβαλαν εν τέλει την αναθεώρηση των σχετικών προβλέψεων. Έτσι, η πλειονότητα των προβλέψεων κάνει πλέον λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά λιγότερο από 1% το 2010 σε ετήσια βάση.

Η πλέον «απότομη» αναθεώρηση των προβλέψεων για την οικονομική ανάπτυξη του 2010 προήλθε από τις τράπεζες BCR/Erste και ING, οι οποίες μέχρι πρόσφατα υποστήριζαν πως το ΑΕΠ το 2010 θα αυξηθεί κατά 1,9%, έναντι 0,9% που προβλέπουν σήμερα. Ειδικά οι αναλυτές της BCR υποστηρίζουν πως η οικονομική δραστηριότητα στο πρώτο τρίμηνο του 2010 υποχώρησε κατά 0,5% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2009, ενώ η αύξηση θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη εάν δεν αντισταθμιζόταν από την ενίσχυση των εξαγωγών. Ωστόσο προειδοποιούν πως η διαδικασία ανάκαμψης της οικονομίας δεν είναι δυνατή χωρίς την ανάκαμψη της εσωτερικής ζήτησης.

Πως την ίδια κατεύθυνση κινείται και η Standard & Poor΄s, η οποία πρόσφατα αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της ρουμανικής οικονομίας το 2010 από το 1,3% στο 0,8%.