Skip to main content

Ρουκέτα Τσίπρα: Ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τη συμφωνία

Μας παραπλάνησαν για τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός. Πιθανός ο ΕΝΦΙΑ και το 2015, υποχώρηση στις ιδιωτικοποιήσεις.

Aνοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος άφησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε περίπτωση που, όπως είπε, η συμφωνία στην οποία καταλήξει η κυβέρνηση με τους εταίρους-δανειστές υπερβαίνει το πλαίσιο της εντολής που έλαβε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

«Δεν πιστεύω ότι θα φθάσουμε σε αυτό το σημείο, είμαι αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση, ο ελληνικός λαός είναι η μοναδική δύναμή μου και αυτός μόνο θα κρίνει», είπε χαρακτηριστικά, αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. "Ποιος ο λόγος να πάμε σε εκλογές;  Έχουμε νωπή εντολή και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν διαφορά 15 μονάδες", σημείωσε και εκτίμησε ότι το Σύνταγμα επιτρέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένα κρίσιμο εθνικό θέμα με δημοσιονομικές επεκτάσεις.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή Στον Ενικό και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για παραπλάνηση της κυβέρνησης από τους εταίρους, στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, την οποία πάντως χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία.

Ερωτηθείς γιατί δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία στη διαπραγμάτευση, τόνισε πως «θα ήταν για 'μενα πολύ εύκολο να βάλω την υπογραφή μου και να έχω συμφωνία, αλλά όχι μόνο δεν θα πέρναγε από τη Βουλή, αλλά δεν έχω αυτή την εντολή από τον ελληνικό λαό».

«Κάναμε λάθη γιατί μας παραπλάνησαν, όπως συνέβη στις 18 του Φλεβάρη, όταν η ΕΚΤ πήρε μια απόφαση που δεν στέκει ηθικά και πολιτικά», τόνισε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι με την απόφαση εκείνη, αποκλείστηκε η δυνατότητα των συστημικών τραπεζών να αναχρηματοδοτούν την Γενική Κυβέρνηση. «Όταν θέσαμε εγώ στον κύριο Ντάισελμπλουμ και ο κύριος Βαρουφάκης στο Eurogroup το θέμα αυτό, πήραμε την δέσμευση ότι θα αποκατασταθεί το λάθος αυτό. Το λάθος μας ήταν ότι πήραμε προφορική δέσμευση και όχι γραπτή» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους πολιτικούς του αντιπάλους πως «είχαν επιλέξει από πριν εσκεμμένα δίμηνη και όχι εξάμηνη παράταση. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι έστησαν αυτή την παγίδα με την βοήθεια ισχυρών ευρωπαϊκών κέντρων και την προπαγάνδισαν κιόλας, ότι πρόκειται για αριστερή παρένθεση» τονισε ο κύριος Τσίπρας. «Επιχαίρουν στην προοπτική αποτυχίας και δείχνουν να αδιαφορούν για τις συνέπειες» πρόσθεσε.

Δεν υπάρχει μνημόνιο, όμως αυτοί που αποτελούν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών δεν έχουν αλλάξει άποψη, καθώς θεωρούν το μνημόνιο παιδί τους και δεν θέλουν να το σκοτώσουν, ανάφερε ο πρωθυπουργός.

«Δεν θέλω να ωραιοποιήσω την πραγματικότητα, αλλά ούτε και να την δραματοποιήσω, πρέπει να πούμε την αλήθεια», τόνισε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση δεν ολοκληρώνεται, γιατί ακόμα υπάρχουν στο τραπέζι υφεσιακά μέτρα, οι ομαδικές απολύσεις, οι περικοπές συντάξεων και η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, έχει πρόθεση για λύση, αλλά είναι εγκλωβισμένη καθώς δεν είναι εύκολο να αποδεχθεί ότι το πρόγραμμα λιτότητας που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα είναι αποτυχημένο, δήλωσε ακόμη.

«ΕΝΦΙΑ και το 2015, αν δεν πιάσουμε τους στόχους»

«Eάν η χώρα κινηθεί το επόμενο διάστημα σε ομαλό πλαίσιο και πιάσουμε τους στόχους μας για πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% και ανάπτυξη 1,4%, πιστεύουμε να μπορέσουμε στο δεύτερο εξάμηνο να δούμε το θέμα του ΕΝΦΙΑ, είπε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Εάν δεν το καταφέρουμε αυτό και θέλω να είμαι ειλικρινής δεν θα είναι θέμα τρόικας, θα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Δεν θα μπορέσουμε»

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, «η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ συνεπώς και του αφορολόγητου, έχει να κάνει με την πορεία της οικονομίας και τις δυνατότητες που θα έχουμε να μπορέσουμε ανταποκριθούμε στους στόχους μας. Αλλιώς θα πάει για το 2016».

Υποχώρηση στις ιδιωτικοποιήσεις

Επιπλέον, κατέστησε σαφές ότι η αποδοχή των ιδιωτικοποιήσεων είναι η μεγάλη υποχώρηση που κάνει η κυβέρνηση με στόχο τη συμφωνία. «Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι καλές όταν πουλάς σε καλές τιμές» είπε, τονίζοντας πως ένα μέρος των ιδιωτικοποιήσεων πρέπει να πηγαίνει στη χώρα και όχι στο χρέος.

«Αν υπάρξει συμφωνία θα προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Λέμε ότι αν είναι να αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιούσια μας για να βγούμε από την κρίση, να το κάνουμε παρότι έχουμε διαφορετική προσέγγιση στα θέματα αυτά. Είναι μια από τις υποχωρήσεις μας. Εντούτοις ζητάμε να μην πηγαίνουν τα χρήματα σε ένα βαρέλι δίχως πάτο, ένα μέρος του τουλάχιστον να επενδύεται  στην πραγματική οικονομία, να δίνει θέσεις εργασίας,  να πολλαπλασιάζεται ως ανάπτυξη και ταυτόχρονα να υπάρχει η δυνατότητα - αυτό ενδεχομένως να μην μπορεί να καταστεί εφικτό για τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν γίνει - μια συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου, η λογική των αναπτυξιακών κοινοπραξιών, γιατί με αυτό τον τρόπο θα έχουμε ένα διαρκές έσοδο που θέλουμε να πηγαίνει στα ασφαλιστικά ταμεία», είπε και έβαλε στο τραπέζι ακίνητα αξίας 100-120 εκατ. ευρώ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, το ΔΕΣΦΑ και τη διαδικασία πώλησης της SOKAR με βάση τους κανόνες ευρωπαϊκού ανταγωνισμού, τον ΟΔΙΕ και τον Αστέρα που όπως ανέφερε έχει κολλήσει στο ΣτΕ. Τέλος, σημείωσε ότι τα δύο μεγάλα θέματα στα οποία η κυβέρνηση επιθυμεί επαναδιαπραγμάτευση είναι το αεροδρόμιο και λιμάνι του Πειραιά. 

Κάλυψη σε Βαρουφάκη

 Ο πρωθυπουργός, πάντως, φρόντισε να καλύψει τον υπουργό Οικονομικών, παρότι αναγνώρισε λάθη στη διαπραγματευτική τακτική: «Τόσο εγώ όσο και το σύνολο της κυβέρνησης στηρίζουμε τον Γιάνη Βαρουφάκη, που έχει ενοχλήσει γιατί μιλάει τη γλώσσα τους καλύτερα από ό,τι τη μιλάνε αυτοί, βεβαίως με ριζοσπαστικές θέσεις. Ο κύριος Βαρουφάκης είναι asset για την κυβέρνηση» είπε. Πρόσθεσε δε ότι με «τη δημιουργική ασάφεια ο Βαρουφάκης πίστευε ότι βοηθούσε τους εταίρους, ήταν καλόπιστος».

Διικαιολόγήσε μάλιστα την απόφαση του κ. Βαρουφάκη να μην συμμετέχει στο δείπνο των ομολόγων του υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί κανείς να μην έχει ανθρώπινα συναισθήματα, όταν άλλα λένε μπροστά του και άλλα βγαίνουν και λένε μετά. «Είμαστε σε αγαστή συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών», συμπλήρωσε.