Skip to main content

Ρούχα με... ένα ευρώ: Σε άνθηση τα καταστήματα με μεταχειρισμένα

Επιχειρηματίες, υπάλληλοι και καταναλωτές μιλούν στη Voria.gr για την αγορά μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης στη Θεσσαλονίκη.

της Βάσιας Μπάρμπα

Μπλούζες και παντελόνια με ένα ευρώ. Παλτό και γούνες στα 10 ευρώ. Καταστήματα πολλών τετραγωνικών με τεράστια γκάμα προϊόντων αλλά με μεμονωμένα κομμάτια, αρχίζουν να εδραιώνουν την παρουσία τους στην αγορά της πόλης. Άλλοι τα κοιτούν ακόμα με καχυποψία και άλλοι με ενθουσιασμό.

Τα καταστήματα που πωλούν μεταχειρισμένα είδη ένδυσης εμφανίστηκαν στη Θεσσαλονίκη μέσα στην κρίση, ως μία πολύ φθηνή εναλλακτική επιλογή για ρουχισμό, προσαρμοσμένα στο... λιτό πνεύμα της εποχής. Τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν ανοίξει περισσότερα από δέκα τέτοια μαγαζιά σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Οι ιδιοκτήτητες τους μάλιστα υποστηρίζουν ότι όλο και περισσότεροι καταναλωτές τα προτιμούν και πως οι πωλήσεις των καταστημάτων τους κινούνται αυξητικά, κόντρα δηλαδή στη γενικότερη αναδουλειά που υπάρχει στην τοπική αγορά.

Το ταξίδι του μεταχειρισμένου ρούχου

Ο κύριος Ναπολέων Χήνας είναι ιδιοκτήτης δύο καταστημάτων με μεταχειρισμένα είδη ένδυσης, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Πουλά τα προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές. Μπλούζες και παντελόνια από 2 ευρώ, μπουφάν, παλτά και γούνες με 10 και 20 ευρώ. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων, οι πελάτες του μπορούσαν να αγοράσουν οποιοδήποτε ρούχο, με μόλις ένα ευρώ.

Όπως εξηγεί ο ίδιος στη Voria.gr, το εμπόρευμά του έρχεται από την Ιταλία, μέσω συνεργασίας που έχει με ιδιώτη εκεί. «Μπορεί στην Ιταλία ένας ιδιώτης, σε συνεννόηση με τη δημοτική αρχή και αφού πληρώσει κάποιο χρηματικό ποσό, να τοποθετήσει ειδικούς κάδους σε σημεία της πόλης, όπου οι πολίτες θα αφήνουν ρούχα, τσάντες και άλλα είδη που τους είναι αχρείαστα», τονίζει.

Κατόπιν, συνεχίζει ο κ. Χήνας, ο ιδιώτης που είναι υπεύθυνος για τους κάδους, συγκεντρώνει τα ρούχα, κάνει μια διαλογή και έπειτα τα απολυμαίνει σε δημόσιους κλίβανους, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Τα ρούχα μετά αγοράζονται από τις επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζεται ο ιδιώτης κι έτσι φτάνουν να πωλούνται σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων, σε πολύ χαμηλές τιμές.

Το δέλεαρ της τιμής

«Πάνε αυτά που ξέραμε, ο κόσμος δεν έχει πολλά χρήματα να διαθέσει σε ρούχα και αναζητεί πιο φθηνές λύσεις», δηλώνει ο κ. Χήνας, ο οποίος λέει ότι από τα καταστήματά του ψωνίζουν άτομα όλων των ηλικιών και κοινωνικών τάξεων, από φοιτητές μέχρι συνταξιούχοι, αλλά και άνθρωποι ευκατάστατοι, όπως δικηγόροι, γιατροί και αξιωματικοί του στρατού.

Την ίδια στιγμή, λίγο πιο δίπλα, μια ηλικιωμένη κυρία δοκιμάζει στον καθρέφτη ένα παλτό. «Ψωνίζω ό,τι μου λείπει, μου αρέσει το ότι όλα είναι τόσο φθηνά», λέει στη Voria.gr η κυρία Αστέρω Καλπίνη, η οποία δηλώνει συχνή πελάτισσα. «Δεν με ενδιαφέρει το ρούχο που θα φοράω να είναι ακριβό, ούτε κοιτάω τη μάρκα, αρκεί να μου αρέσει και συχνά προτείνω το μαγαζί και σε άλλους γνωστούς μου, επειδή είναι τόσο φθηνό».

«Υπάρχουν πελάτες που διστάζουν να ψωνίσουν, ξέροντας ότι τα ρούχα είναι μεταχειρισμένα», αναφέρει στη Voria.gr η Βάσω Κεραμμυδά, υπάλληλος σε κατάστημα με μεταχειρισμένα ρούχα. «Ωστόσο, συνεχίζει, εμείς τους εξηγούμε ότι είναι καθαρά και ότι είναι καλής ποιότητας. Μάλιστα, ανάμεσα στα ρούχα υπάρχουν και κομμάτια που είναι επώνυμα», προσθέτει η κυρία Κεραμμυδά και καταλήγει: «Έχουμε και πελάτες που έρχονται καθημερινά, τους ξέρουμε και πλέον έχουμε αναπτύξει σχέσεις μαζί τους».

Το ίδιο υποστηρίζει και η 20χρονη Εύη Αργυροπούλου, η οποία είναι φοιτήτρια από τη Θεσσαλονίκη και σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες στο ΑΠΘ. Η Εύη καλύπτει τα έξοδά της, εργαζόμενη ως υπάλληλος σε κατάστημα με μεταχειρισμένα ρούχα, επί της Εγνατίας. Στο μαγαζί που εργάζεται, όλα τα ρούχα κοστίζουν ένα ευρώ, καθώς αυτές τις ημέρες αλλάζει η σεζόν. Εξαίρεση αποτελούν τα φορέματα που κοστίζουν... δύο ευρώ. Το χειμώνα, οι τιμές κυμαίνονται από 3 έως 10 ευρώ. «Υπάρχει ένα ποσοστό πελατών που δεν θέλει να αγοράζει και να φορά μεταχειρισμένα ρούχα και ένα ποσοστό που δεν τους ενοχλεί. Εμείς λέμε στους πελάτες ότι όλα τα ρούχα είναι καθαρά και αποστειρωμένα», λέει στη Voria.gr η Εύη. Η επιχείρηση στην οποία εργάζεται διαθέτει δύο καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και ακόμα δύο στην Αθήνα.

Παζάρια... στο 1 ευρώ

Μία άλλη υπάλληλος του καταστήματος, η Σούλα Ορτουλίδου, αναφέρει στη Voria.gr ότι υπάρχουν πελάτες που ζητούν να αγοράσουν με 0,50 λεπτά, ένα ρούχο που κοστίζει ένα ευρώ, ενώ άλλοι έρχονται με ρούχα δικά τους και ρωτάνε εάν αγοράζει το κατάστημα μεταχειρισμένα ρούχα, κάτι που η επιχείρηση δεν το δέχεται. «Κάποιες φορές οι πελάτες δυσκολεύονται γιατί δεν βρίσκουν ρούχα στο νούμερό τους, μιας και όλα τα κομμάτια είναι μεμονωμένα. Τους βοηθάμε να βρουν αυτό που ψάχνουν», αναφέρει η κα Ορτουλίδου.

«Είμαι ικανοποιημένη από τη δουλειά μου και από την εργοδοσία, είναι πολύ καλύτερα από άλλες εταιρείες που έχω δουλέψει στο παρελθόν», προσθέτει, λέγοντας ότι νωρίτερα δούλευε ως πωλήτρια σε γνωστή, μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων με είδη ένδυσης. Η υπεύθυνη του ίδιου καταστήματος, Ευδοκία Οικονόμου δηλώνει στη Voria.gr ότι «όλα τα ρούχα είναι πιστοποιημένα με ISO, έχουν περάσει από κλίβανους και πληρούν τους Ευρωπαϊκούς κανόνες ασφαλείας για την υγιεινή των πελατών μας».

Oι καταναλωτές της Θεσσαλονίκης, προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα από όπου μπορούν και φαίνεται πως αντιμετωπίζουν θετικά οποιονδήποτε τρόπο για να ντυθούν οικονομικά και να εφοδιαστούν με τα απαραίτητα για το χειμώνα, που προβλέπεται κρύος και δύσκολος.