Skip to main content

Ρωσία:Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να μην εκδοθεί ο Mr. Bitcoin στις ΗΠΑ

Οι συνήγοροι υπεράσπισής του δεν θεωρούν τελεσίδικη την απόφαση του Α.Π. και προτίθενται να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Έτοιμη να πράξει ό,τι είναι αναγκαίο, προκειμένου -από κοινού με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών- να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του Ρώσου πολίτη Αλεξάντρ Βίνικ, δήλωσε η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα, μετά την απόφαση που έλαβε ο Άρειος Πάγος για την έκδοση του «Mr. Bitcoin» στις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ οι συνήγοροι υπεράσπισης του Αλεξάντρ Βίνικ δεν θεωρούν τελεσίδικη την απόφαση του Αρείου Πάγου όσον αφορά την έκδοση του στις Ηνωμένες Πολιτείες και προτίθενται να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητώντας να μην εκδοθεί. Την δήλωση αυτή έκανε στο Ria Novosti ένας εκ των συνηγόρων, ο δικηγόρος Ηλίας Σπυρλιάδης, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Ο 38χρονος Ρώσος κατηγορείται από την αμερικανική δικαιοσύνη για ξέπλυμα 4 δισ. δολαρίων - εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων.

Υπέρ της έκδοσης του Αλεξάντερ Βινικ είχε ταχθεί το Συμβούλιο Εφετών, ωστόσο οι συνήγοροι του 38χρονου άσκησαν έφεση στον Άρειο Πάγο.

Ο 38χρονος εχει αρνηθεί οτι ήταν διαχειριστής της πλατφόρμας, περιορίζοντας τον ρόλο του σε αυτόν του απλού τεχνικού. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα (BTC-e) θεωρείται από τα πλέον διαδεδομένα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης τη συσχετίζει με τη δράση ύποπτων προσώπων, χάκερ, πρακτόρων, ακόμη και εκβιαστών του κυβερνοχώρου.

Αίτημα για έκδοση του Βίνικ είχαν υποβάλει και οι ρωσικές αρχές που υποστηρίζουν ότι έχει διαπράξει απάτη ύψους 10.000 ευρώ, υπογράφοντας συμβόλαιο για την προμήθεια προϊόντων χωρίς ποτέ να τα παραδώσει, και ενώ είχε καρπωθεί τα χρήματα της προκαταβολής.

Πάντως, ο 38χρονος Ρώσος είχε εκφράσει την επιθυμία του να εκδοθεί και να δικαστεί στην πατρίδα του.